"Harmoniskā" lēcu zupa
Šī ir tāda zupa, kuras ēdējiem var vaicāt, lai nosauc sastāvdaļas. Iespējams, nemaz tik vienkārši tas nebūs, lai arī nekā tāda receptē nemaz nav! Bet kopējā garša veidojas ļoti patīkama un harmoniska, tā ka atsevišķas sastāvdaļas tik viegli nevar izšķirt.
30 minūtes/ 4 porcijas/ viegli
Sastāvdaļas
- 2–3 ēd. k. saulespuķu eļļas
- 2 vidēji lieli sarkanie sīpoli
- 1 neliela, svaiga čili pāksts vai kaltētas čili pārslas
- 3–4 ķiploka daiviņas
- citronzāles stiebrs (apm. 3–4 cm)
- 200 g sarkano lēcu
- 1 tējk. koriandra sēklu
- 1 tējk. paprikas pulvera
- 1 kārbiņa (400 ml) kokosriekstu piena
- 900 ml dārzeņu buljona
- 1 laims
- buntīte svaigas kinzas un zaļo lociņu sāls un svaigi malti pipari
Gatavošana
1. Sīpolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos, tāpat arī ķiploka daivas. Citronzāles resnāko galu sagriež ļoti smalkās ripiņās.
2. Katlā vai dziļā pannā uzkarsē eļļu un ber iekšā sīpolus, ķiplokus un citronzāli, kā arī sīki sakapātu čili (bez sēklām!) vai kaltētas čili pārslas. Maisot apcep kādas piecas minūtes – līdz sīpoli kļūst caurspīdīgāki.
3. Ber klāt noskalotas lēcas, paprikas pulveri, piestā saberztas koriandra sēklas un visu pārlej ar dārzeņu buljonu. Samaisa, pievieno arī kokosriekstu pienu, sāli un piparus. Noregulē nelielu karstumu, uzliek vāku un vāra apmēram 20 minūšu.
4. Kamēr vārās, izspiež no laima sulu un smalki sagriež lociņus un kinzu. Gatavai zupai pielej laima sulu un daļu no zaļumiem (pārējos katrs var vēl papildināt savā šķīvī), samaisa un pasniedz.
Lai zupai būtu patiešām harmoniska garša, nevajadzētu izlaist nevienu sastāvdaļu – pieredze rāda, ka pat kinzas nīdējiem šajā ēdienā kinza netraucē.
Lēcas un saknes garšvielu mākonī
Silts un omulīgs sautējums, ļoti piemērots arī gavēņa laikā. Var pasniegt tāpat, var ar tvaicētiem dārzeņiem papildus, var ar skābo krējumu vai jogurta mērci un, protams, ar dažādiem zaļumiem – lociņiem, pētersīļiem, dīgstiem utt.
30 minūtes/ 4 porcijas/ nav grūti
Sastāvdaļas
- 200 g dažādu lēcu (galvenais, tādas, kas izvārās puslīdz vienādā laikā)
- eļļa apcepšanai
- 1 sīpols
- 4 ķiploka daiviņas
- 2 burkāni
- 2 pastinaki
- garšvielu maisījums – pa šķipsnai kurkumas, maltu melno piparu, kanēļa, paprikas pulvera, maltu kumīna sēklu un Kajennas piparu, kā arī krietnāka šķipsna svaigi maltu koriandra sēklu
- sāls pēc garšas
Gatavošana
1. Sīpolu un ķiploka daiviņas sīki sakapā. Burkānus un pastinakus nomizo un sagriež gabaliņos. Lēcas noskalo aukstā ūdenī.
2. Katlā sakarsē pāris ēdamkarošu eļļas un liek cepties sīpolus. Drīz pievieno arī ķiplokus, burkānus un pastinakus, kā arī sāli un garšvielu maisījumu. Visu kopā kādu brīdi maisot apcep.
3. Pieber noskalotās lēcas un vēl kādu brīdi maisot visu apcep. Tad pielej buljonu un samaisa. Buljona daudzums atkarīgs no tā, vai virumu gribas šķidrāku vai sautējumam līdzīgāku, bet vismaz tik, lai viss būtu nosegts ar šķidrumu, – jārēķinās, ka lēcas vāroties briedīs.
4. Uzliek vāku un uz nelielas uguns ļauj vārīties kādas 20 minūtes vai tik ilgi, līdz lēcas un saknes mīkstas. Pasniedz, ar kādām piedevām vēlas – man bija tvaicēti brokoļi, kas izrādījās ļoti saderīgs komplekts.
Burkānu un pastinaku vietā var likt citus dārzeņus, piemēram, pētersīļa sakni, seleriju, saldo kartupeli, ziedkāposta rozetītes.