Libāniešu rīsi ar vermicelli un ciedru riekstiem
Šis ir visnotaļ interesants ēdiens – latviešu versijā tas varētu saukties "kad īsti nezini, vai pusdienās vēlies rīsus vai tomēr makaronus". Jā, rīsi ar sīkajām vermicelli nūdelītēm, izrādās, ir ļoti saskanīgs duets, un ciedru rieksti šajā savienībā ir izcils koncertmeistars.
40 minūšu / 4-6 porcijas / nav grūti
Sastāvdaļas
- 200 g basmati (vai garo) rīsu
- 2 ēd. k. olīveļļas
- 100 g sīko nūdeļu vermicelli
- ūdens (divtik kā rīsi – 2 : 1 un vēl mazlietiņ)
- sāls pēc garšas
- 3 ēd. k. ciedru riekstu
Gatavošana
1. Rīsus ieber bļodā, pārlej ar ūdeni, lai nosedz, un atstāj mērcēties uz 15 minūtēm. Tad ūdeni nolej.
2. Dziļā pannā sakarsē olīveļļu, ieber nūdelītes un maisot apcep tās zeltaini brūnas – tas notiek visai ātri, tāpēc jāuzmanās, lai nesanāk pārāk apdedzināt.
3. Zeltaini apceptajām nūdelītēm pieber izmērcētos rīsus un maisot apcep visu kopā, līdz rīsi arī apviļājušies eļļā. Pieber un iemaisa arī sāli.
4. Pielej ūdeni, samaisa un uzvāra. Tad noregulē pavisam nelielu karstumu, uzliek vāku un visam ļauj virst kādas 15 minūtes. Tad noņem no plīts, bet vāku nost vēl neņem – ļauj pastāvēt maliņā un vēl savilkties kādas 10 minūtes.
5. Noņem vāku un samaisa rīsus ar dakšiņu – tiem vajadzētu būt visai irdeniem. Tad iemaisa ciedru riekstus un, ja vēlas, vēl mazliet labas olīveļļas. Pasniedz galdā!
Ja, cepot nūdelītes, sanāk pārspīlēt un to krāsa no zeltaini brūnas jau paspējusi pārvērsties tumši brūnā, pasākums ir izgāzies – tad labāk nemēģināt ko glābt un sākt visu no sākuma.
Fetas mērcīte ar ciedru riekstiem un garšaugiem
Pateicoties aitas siera savdabīgajai garšai, citrona miziņas svaigajai notij, garšaugu aromātam un ciedru riekstu virsnotij, šī mērcīte var kļūt par ballītes iekārotāko princesi. Turklāt demokrātiski lietojama – var ar dārzeņiem, var ar rīsiem, var vienkārši pamērcēt grauzdiņus vai apceptas tortiljas gabaliņus.
10 minūšu / 1 normāla bļodiņa / 6 personām / elementāri
Sastāvdaļas
- 1 iepakojums aitas fetas siera (200 g)
- 100 ml grieķu jogurta
- norīvēta miziņa no 1 citrona
- 2 ēd. k. labas olīveļļas
- 2 ēd. k. sakapātu svaigu pētersīļu un
- piparmētru (1 : 1)
- 2 ēd. k. ciedru riekstu
Gatavošana
1. Blendējamā traukā vai virtuves kombainā liek rupji sadrupinātu sieru, jogurtu un no viena neliela citrona norīvētu dzelteno miziņu. Ar nelielu ātrumu sablendē, procesā pamazām pielejot olīveļļu, līdz veidojas viendabīga struktūra.
2. Sablendēto sieru pārliek trauciņā, pārlaista ar kvalitatīvu, aromātisku olīveļļu un pārkaisa ar sīki sakapātu garšaugu maisījumu.
3. Sausā pannā apgrauzdē ciedru riek-stus, līdz tie sāk smaržot un kļūst zeltaini (pārkarsēt nedrīkst!). Apgrauzdētos riekstus pārkaisa siera mērcei un pasniedz galdā. Bez ciedru riekstiem var pārkaisīt vēl arī citus riekstus – piemēram, sakapātus valriekstus vai pistācijas.
Iesaku pasniegt ar pannā ātri apceptiem dārzeņiem – sīpoliem, ķiplokiem, papriku un cukīni.
pari