Šoreiz – laša uznāciens tartē un pīrādziņos. Par garšas gaumi droši vien var pastrīdēties, bet vispār lasis un arī forele ir diezgan universālas zivis, kas garšo gandrīz visiem. Un tātad: viena recepte lielākai, maigākai un gabalos griežamai tartei, bet otra – pīrādziņiem ar intensīvāku garšu.
Laša tarte
Tartes pamatnei katrs var izmantot savu iecienīto recepti. Man patīk tādas vienkāršākas, kur mīklas gatavošana neprasa daudz laika, pamatne nav obligāti jācep atsevišķi un rezultātā nav pārāk drupena. Pats pīrāgs izceļas ar lielisku garšas kvalitāti atdzesētā veidā, un to var arī sasaldēt un izcelt pēc mēneša, kad sparģeļi vairs nebūs nopērkami.
1,5 stundas/6 porcijas/nav grūti
Sastāvdaļas:
- Mīklas pamatnei:
- 250 g miltu
- 1 tējk. sāls
- 120 g sviesta
- 1 ola
- 2 ēd. k. auksta ūdens
- Pildījumam:
- 2 nelielas olas
- 100 g piena
- 100 g saldā krējuma
- 1 ķiploka daiviņa
- sāls, svaigi malti melnie pipari
- svaigi rīvēts muskatrieksts
- 1 sauja ciedru riekstu
- 8–10 sparģeļu kātu
Gatavošana:
1. Miltus sajauc ar sāli un pierīvē aukstu sviestu. Piesit olu un pielej divas ēdamkarotes auksta ūdens, visu samīca viendabīgā mīklā. Ietin mīklas pikuci pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī.
2. Ķeras klāt pildījuma gatavošanai – samaisa pienu ar saldo krējumu, piespiež ķiploka daivu, piesit divas olas, sakuļ kārtīgi ar mikseri. Pierīvē muskatriekstu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus, visu samaisa.
3. Mīklu var mēģināt izrullēt starp divām cepampapīra loksnēm vai arī sagriezt šķēlēs un vienkārši ar pirkstiem izspaidīt formā, veidojot arī apmēram trīs cm augstas maliņas. Mīklas pamatni sadursta ar dakšiņu, lai nepūšas.
4. Uz mīklas kārto noskalotus sparģeļus (pirms tam nogriež koksnainos galus) – foršāk, ja ietilpinās veseli sparģeļi, bet var arī sagriezt posmiņos. Starp sparģeļiem liek laša gabaliņus.
5. Pārlej ar sagatavoto pildījuma masu, pārkaisa ciedru riekstus un šauj 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz stundu (jāskatās, kāda krāsns).
Laša, spinātu un olu kabatiņas
40 minūtes/8 sātīgi pīrāgi/viegli
Sastāvdaļas:
- 4 saldētas kārtainās mīklas plātnes
- 200–250 g svaiga vai mazsālīta laša
- 2 olas
- eļļa un piciņa sviesta cepšanai
- 1 puravs
- krietna sauja spinātu lapiņu
- 100 g svaigā brinzas siera
- 1 ēd. k. franču vai citu nestipru sinepju
- sāls un pipari pēc sajūtas
- neliela sauja ciedru riekstu
- 1 olas dzeltenums un 1 ēd. k. auksta ūdens pārsmērēšanai
Gatavošana:
1. Mīklas plātnes izliek mazliet atlaidināties, puravu sagriež pusripiņās, cieti novāra olas un sakapā lasi. Ja lasis nav sālīts, to bagātina ar sāli un pipariem. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.
2. Pannā uzkarsē eļļu ar piciņu sviesta un apcep puravus, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi. Pievieno spinātu lapiņas un mazu brītiņu apmaisot izkarsē, līdz tās smuki saraujas. Noņem no plīts.
3. Apceptos puravus sajauc ar lasi un sarīvētām vai sakapātām olām. Sadrupina un piemaisa pusi brinzas, otru pusi arī sadrupina un sajauc ar sinepēm.
4. Mīklas plātnes uz viegli iemiltotas virsmas pārgriež uz pusēm astoņos kvadrātos un katru kvadrātu izrullē mazliet lielāku. Katrā liek krietnu ēdamkaroti laša maisījuma un aploka, apspaida mīklas maliņas tā, lai pildījums netiek ārā un augšā paliek mazs, brīvs vidiņš.
5. Uz brīvajiem vidiņiem pārziež mazliet sinepju un brinzas maisījuma un pārkaisa ciedru riekstus. Sajauc olas dzeltenumu ar aukstu ūdeni, appindzelē ar šo maisījumu pīrāgus, šauj krāsnī un cep 25–30 minūšu, līdz smuki apbrūnē. Dažus apēd siltus, bet pārējie dodas piknikā – un diena jau ir izdevusies!