Pikantais humoss
Garšas kārpiņas uzmundrinošs, no skata rudenīgi košs un visnotaļ veselīgs kā uzkoda. Ja ass ēdiens nav tā iecienītākā izvēle, vienkārši pievieno mazāk čili vai pat nemaz. Tāpat ar ķiploka un citām piedevām – var regulēt pēc ieskatiem.
Sastāvdaļas: 400 g turku zirņu (konservēti, bez šķidruma, kuru gan nelej pavisam ārā, varbūt noderēs!), 200 g kaltētu tomātu eļļā (var lietot ar visu eļļu), 80 g tahini pastas, 20–40 ml svaigi spiestas citrona sulas (pēc garšas), apmēram 1 tējkarote brūnā cukura, sāls pēc garšas.
1. variants (ar sausajām garšvielām) pa 1 tējkarotei ķiploku pulvera, saldās paprikas pulvera, kūpinātas paprikas pulvera un čili pulvera.
2. variants uz pannas eļļā apcep sakapātus ķiplokus (60 g), papriku (120 g) un čili (60 g).
Gatavošana
1. Turku zirņiem nolej šķidrumu kādā traukā. Noliek maliņā, bet pašus zirņus ber blendera krūzē. 2. Pievieno tahini pastu, kaltētus tomātus ar eļļu, piespiež citrona sulu (var sākt ar nelielu daudzumu, beigās pagaršot un saprast, vai vajag vēl). 3. Ja lieto sausās garšvielas, ber visas blendera krūzē, ja izvēlas dārzeņu apcepšanas variantu, apcep, mazliet padzesē un arī ber blenderī. 4. Sablendē viendabīgā masā, pēc vajadzības konsistenci regulējot ar eļļas vai turku zirņu šķidruma pievienošanu. Pēc garšas pieliek sāli, cukuru un vēl citrona sulu. 5. Pasniedz uz grauzdētām maizītēm vai citā patīkamā un garšīgā veidā.
TAHINI PASTU VAR PIRKT VEIKALĀ, BET LĒTĀK UN NE SLIKTĀK SANĀKS UZTAISĪT PAŠAM – SAUSĀ PANNĀ APGRAUZDĒ SEZAMA SĒKLIŅAS, LĪDZ TĀS KĻŪST ZELTAINAS UN SĀK SMARŽOT, UN TAD TĀS SABLENDĒ PASTAS KONSISTENCĒ (PĒC VAJADZĪBAS VAR PIEVIENOT MAZLIET NEITRĀLAS VAI SEZAMA EĻĻAS).
Cūkgaļas fileja ar dārzeņiem un sēnēm
Sātīga uzkoda vēsām pēcpusdienām – derēs gan pārgājienā pabijušajiem, gan dārzā strādātājiem, gan visiem citiem izsalkušajiem. Ērti pasniegt un apēst dārza svētkos, lai ēdot nav jāsatraucas, ja kāda sulīga lāsīte nopil zemē!
Sastāvdaļas: 1 cūkas fileja (ap 300 g), ½ sarkanās paprikas, ½ zaļās paprikas, 1 mazs dzeltenais kabacis, 1 neliels sarkanais sīpols, sauja gaileņu vai citu cepamo sēņu, sauja ķirštomātiņu, olīveļļa, pikucītis sviesta, pāris svaiga timiāna zariņu, tortiljas pasniegšanai.
Gatavošana
1. Cūkgaļas fileju sagriež trijos gabalos, liek bļodā, pārlej olīveļļu, pārkaisa melnos piparus un sāli, apvārta un izmīca, lai visi gabaliņi saeļļojas. Atstāj, lai iemarinējas, kamēr sagriež dārzeņus. 2. Sīpolu sagriež pusripās, papriku strēmelītēs, kabaci ripiņās, sēnes rupji sakapā, ķirštomātiņus, ja mazi, atstāj veselus. 3. Kārtīgi sakarsē pannu bez taukvielām un apcep filejas gabalus no katras puses divas trīs minūtes. Ņem no plīts nost, lai mazliet padziest, bet pannā izveidojušos suliņu no gaļas nolej un atliek malā – noderēs. 4. Gaļas gabalus sagriež apmēram 0,5 cm biezās strēmelēs. Pannā izkausē mazliet sviesta kopā ar šļuciņu olīveļļas un pievieno timiāna zariņus. Tad ber pannā visus dārzeņus un sēnes un pāris minūšu maisot apcep. 5. Pievieno pannā sagrieztās filejas strēmeles un malā atlikto gaļas suliņu un kādas piecas minūtes apcep visu kopā – cūkgaļas filejai ir labi jāizcepas, tā nedrīkst būt iekšpusē sārta. Sāli un piparus pieber pēc garšas. 6. Liek uz viegli apgrauzdētām tortiljām, un gatavs!
CŪKAS FILEJAS VIETĀ VAR IZMANTOT VISTAS VAI TĪTARA FILEJU – ARĪ TĀ IR ĀTRI GATAVA. TĀDĀ GADĪJUMĀ VAR UZREIZ GRIEZT FILEJU STRĒMELĪTĒS UN APCEPT PIRMS DĀRZEŅU PIEVIENOŠANAS.