Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Sestdienas receptes: Pēcsvētku spirgtumam

Vasaras saulgrieži pienākuši, un, protams, svētkiem arī savas īpašās receptes. Līgo vakarā bez klasikas neiztikt, bet nākamajā dienā jau var pamēģināt ko citādu un varbūt līdz šim nebijušu. Tāpēc šoreiz divi spirdzinoši ēdieni, kas ļoti labi derēs svētku otrajai (vai trešajai) dienai, kad visos jau jūtams zināms nogurums un vajadzīga jauna svaiguma deva.

Jāņu rīta vēlās brokastis 

Salāti, kas iepriecinās ap pusdienlaiku cēlušos jāņubērnus un kādam arī palīdzēs noregulēt zaudēto sāļu līmeni organismā. Klasiski olu salāti ar perfektām piedevām – marinētu gurķīti un ķilavām! Līgo!

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 2 - 3 porcijas 

Sarežģītības pakāpe: viegliun patīkami

Sastāvdaļas:

  • 4 gandrīz cieti vārītas olas
  • ap 30 g sāļa siera (aitas feta, brinza utt.)
  • 3 nelieli marinēti gurķīši
  • 2 ēd. k. majonēzes
  • šļuka gurķu marinādes
  • ap 50–100 ml paniņu (salātu biezuma regulēšanai)
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • krietna sauja sīki sakapātu zaļo lociņu
  • dilles
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Vārītās olas noloba un sagriež mazos gabaliņos – gandrīz cieti vārītas tādēļ, lai dzeltenums tā īpaši garšīgi iemaisītos salātos.
2. Sīki sagriež marinētos gurķus un sieru (var arī sadrupināt), pievieno olām, pieliek majonēzi, sinepes, sakapātos lociņus un dilles.
3. Tad pielej mazliet gurķu marinādes un arī paniņas – daudzums pēc gaumes. Pielej nedaudz, samaisa, pagaršo, skatās, vai vajag vēl. Pēc garšas pievieno arī svaigi maltus melnos piparus. Sāli papildus nevajag – siers ir gana sāļš, tāpat savu sāļumu piešķir arī gurķi un ķilavas.
4. Ļauj salātiem kādu brīdi savilkties un ceļ galdā, dekorējot ar ķilaviņu filejām. Salātus var pasniegt dažādi – gan vienkārši bļodiņās, gan, piemēram, uz kraukšķīgas salātlapas. Piestāvēs arī rupjmaizes šķēle.

Salātus pēc vēlēšanās var papildināt ar sīki grieztu selerijas kātu, marinētiem kaperiem un / vai marinētu halapenjo ripiņām.


Aukstā tomātu zupa ar rukolas pesto

Zupa, kuru vēlams pagatavot jau iepriekšējā dienā, noturēt pa nakti ledusskapī un tad pasniegt ar papildu ledus gabaliņiem. Rukolas pesto piedevās ir īstais, kas iedod citādu noti, bet, ja vēlas, var pasniegt arī klasisko, pierastāko bazilika pesto

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+atdzesēšanas laiks)

Daudzums: 4 porcijas 

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 700 g gatavu tomātu (man bija aveņu un ķirštomātiņi)
  • 2 nelieli šalotes sīpoli
  • 1,5–2 ēd. k. saulē kaltētu tomātu pastas (vienkārši sablendēti pastā)
  • 400 ml dārzeņu buljona
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
  • ledus gabaliņi pasniegšanai

Rukolas pesto:

  • 15 g rukolas lapiņu
  • 5 ēd. k. olīveļļas
  • 2 ēd. k. ciedru riekstu
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 25 g svaigi rīvēta cietā, parmezāna tipa siera 

Pagatavošana

1. Tomātiem izņem kātiņu vietas, pašus rupji sagriež un liek blendējamā traukā. Pievieno arī rupji sakapātus sīpolus un visu sablendē.
2. Ņem pāris saulē kaltēto (eļļā ielikto) tomātu, notecina lieko eļļu un sablendē viendabīgā pastā – divas ēdamkarotes pieliek blendētajiem svaigajiem tomātiem un visu vēlreiz sablendē.
3. Lej katlā, pievieno dārzeņu buljonu, uzvāra un uz mazas uguns pavāra četras piecas minūtes. Pēc garšas pieber sāli un piparus, atdzesē un ievieto ledusskapī vismaz uz pāris stundām.
4. Pagatavo rukolas pesto, visas sastāvdaļas sablendējot viendabīgā masā.
5. Atdzesēto zupu lej šķīvjos, katrā ieliek pāris ledus gabaliņu un pāris karotīšu rukolas pesto. Dekorē ar rukolas lapiņām un ķirštomātiņiem.

Ja gribas "pa smalko", zupu pirms pasniegšanas var izkāst caur smalku sietu, iegūstot restorāna cienīgu konsistenci. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Uz dienvidiem pēc garāka mūža

Ilgai dzīvošanai pateicīgākās valstis Eiropā ir Šveice, Spānija un Itālija, kur vidusmēra cilvēks nodzīvo līdz 84 gadu vecumam.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata