Kazas siers dārzeņu vainags
Ideja tiem, kuri ne visai labi panes govs pienu vai arī tradicionālā Jāņu siera jau tā kā par daudz, tomēr sieru Līgo svētkos gribas. Protams, šos salātus var gatavot arī bļodā, bet šādi – vainagā pasniegti – tie izskatās ļoti tematiski. Un izkārtojums, ja vien to nepavada steiga, ir patīkami meditatīvs kā mandalas krāsošana.
20 minūšu/nav grūti/3–4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1 romiešu vai ledussalāta galva
- 3 krāsainas paprikas: sarkana, oranža, dzeltena
- 4 lauku gurķi
- 100 g svaigā kazas siera
- 2 garšīgi tomāti (sarkans un dzeltens)
- 1 neliels sarkanais sīpols
- 4 svaiga bazilika zariņi
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- bazilika mērcīte (sauja svaiga bazilika, olīveļļa, 1 ēd. k. citrona sulas, sāls)
- raudenes lapiņas
Gatavošana
1. Uzasina nazi un sagriež sastāvdaļas: iztīrītas paprikas strīpiņās, gurķus tāpat, tomātus gabaliņos, kazas sieru arī mazliet lielākos gabalos. Salātu negriež, bet saplucina ar pirkstiem. Sīpolu nomizo un sagriež plānos pusgredzenos vai ceturtdaļgredzenos. Sakapā baziliku (mērcītei būs cits).
2. Liek Līgo "mandalu" – apakšā paklāj salātu paklājiņu. Tomātu gabaliņus sajauc ar baziliku un sāli un liek viducī. Pāri kārto sieru, sīpolus un bagātina ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
3. Apkārt vainagā liek dārzeņu strīpiņas un sablendē bazilika mērci: baziliku liek blenderī, pielej citrona sulu, kuļ un pievieno olīveļļu, līdz patīk mērces biezums. Sāli atkal pēc sajūtas.
4. Salātiem bagātīgi pārlaista bazilika mērci, pārkaisa raudenes (jo baziliks jau apnicis) lapiņas, sāli, piparus un ceļ galda vidū! Atlikušo bazilika mērci var uzglabāt ledusskapī apmēram nedēļu un izmantot pēc ieskatiem.
Jāņu rīta stiprā zupa
Mazliet pikanta, neliels saldskābumiņš, viegla un spēcinoša. Varbūt svētkos noder, ja sastāvdaļas zupai sagatavotas jau iepriekšējā dienā – tad atliks tās tikai savienot un uzvārīt. Proti, zupa sastāv no pannā ceptu tomātu mērces (to var lietot arī pie šašlika) un vistas buljona. Un vēl šādiem tādiem labumiem, kas kopā dod spēcinošu un uzmundrinošu noti.
45 minūtes (bez iepriekšējas sagatavošanas)/patīkams process, un nav grūti, lai arī apraksts garš/4–5 porcijas
Sastāvdaļas:
Mērcei:
- 5 vidēji lieli tomāti
- 1 liels sīpols
- 2–3 ķiploka daivas
- 1 čili pipars
- 2–3 ēd. k. tomātu pastas
- cukurs, sāls un melnie pipari pēc sajūtas
Buljonam:
- 500 g vistas filejas (var droši izmantot arī kājas, šķiņķīšus…)
- lauru lapa
- 3–4 smaržīgie pipari, 3–4 melnie pipari, šķipsniņa sāls
- 2 burkāni
- daži garšaugu kāti
Papildus
- konservēta saldā kukurūza
- avokado
- svaigs koriandrs
- kukurūzas čipsi
Gatavošana
1. Uzliek vārīties buljonu: visas sastāvdaļas liek katlā, pārlej 1,5 litrus ūdens, uzkarsē, noregulē mazāku karstumu un pavāra 10 minūšu. Tad uzliek katlam vāku, karstumu griež nost un ļauj putnam savilkties karstajā buljonā vēl 20 minūšu.
2. Tikmēr pagatavo mērci: tomātiem izgriež cietos aizmetņus, otrajā galā iegriež krustu mizā. Nomizo sīpolu un ķiploka daivas, sīpolu sagriež četrās daļās. Čili izņem sēklas, ja nevēlas pārāk asu. Pannā uzkarsē eļļu un diezgan lielā karstumā apcep visus labumus, līdz tie apbrūninās. Tad apgroza, uzregulē mazāku karstumu, uzliek vāku un pasautē kādas piecas līdz septiņas minūtes – līdz tomātiem izdalās sula un atdalās miza.
3. Visu pannas saturu liek blenderī, pievieno tomātu pastu, pēc garšas sāli, piparus, cukuru un sablendē. Ja traucē, pirms tam var viegli izņemt tomātu mizas, bet man šķiet, ka tās piešķir mērcei pilnīgāku garšu, tāpat kā pietiekami daudz sāls un cukura.
4. Buljonu nokāš, atbrīvojas no garšaugiem, vistas fileju saplucina un ber atpakaļ tīrajā buljonā. Liek uz plīts un karsē. Pievieno sagatavoto mērci, līdz zupa ir pietiekami stipra un bieza. Pieber kukurūzu, pagaršo, vai nevajag vēl sāls, un trīs līdz piecas minūtes rāmi visu pavāra.
5. Ēd karstu – ar iedrupinātu ķimeņu sieru, salauzītiem kukurūzas čipsiem, avokado šķēlītēm un sakapātu koriandru. Līiiiigo!