Burkānu un puravu krēmzupa ar šampanieti
Hmmm – ja burkānus, puravus un šampanieti mēģinātu pagaršot kopā "tīrā veidā", tas, iespējams, būtu visai jocīgi. Taču krēmzupā visas garšas savienojas brīnišķīgi! Un pie zupas labi piederas arī glāze atdzesēta šampanieša.
30 minūšu/ 2porcijas/ nekā grūta
Sastāvdaļas
- 1 purava kāts (baltā daļa)
- 300 g burkānu (2 gab.)
- 1 kartupelis
- 1 ēd. k. sviesta
- ½ tējk. sāls
- ½ tējk. cukura
- 150 ml sausā vai pussausā šampanieša (der
- arī prosecco)
- 500 ml dārzeņu buljona
- sula no ½ apelsīna
- ½ tējk. Kajennas piparu pulvera
- 100 ml saldā krējuma
Gatavošana
1. Puravu sagriež plānās pusripiņās, nomizotus burkānus un kartupeli – mazos kubiciņos. Katlā izkausētā sviestā maisot viegli apsautē puravus.
2. Puraviem katlā pievieno burkānus un kartupeļus, maisot visu nedaudz apcep. Pieber sāli un cukuru, apmaisa un pielej šampanieti, kā arī dārzeņu buljonu. Vāra 15 minūšu uz nelielas uguns.
3. Zupu sablendē, pielej sulu no pusapelsīna, pieber Kajennas piparus un pievieno saldo krējumu. Samaisa un zupu vēlreiz uzvāra, lai uzmet burbuli. Pasniedz ar eļļā fritētām burkāna šķēlītēm un svaigu rozmarīnu, kā arī grauzdētu maizīti.
Ja negaršo rozmarīns zupai itin labi piestāv arī kaltēts oregāno.
Kartupeļu salāti ar ceptu lasi un paipalu olām
Salāti – gardums! Un ļoti vienkārši pagatavojami, ja no Vecgada mielasta palikuši vārīti kartupeļi un cepts lasis. Pat ja nekādu pārpalikumu nav, ēdiens ir viegls un gatavs pusstundā.
10 minūšu (+laša apcepšana in kartupeļu vārīšana) / 2 porcijas / viegli
Sastāvdaļas
- 300 g laša filejas (der arī forele)
- 10 mazo, jauno gardēžu kartupelīšu (pirku
- Rimi, bet var arī parastus kartupeļus)
- 6 paipalu oliņas
- ½ neliela sarkanā sīpola
- ¼ ledussalātu galviņas
- saujiņa ciedru riekstu
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
Mērcei
- Dižonas sinepes, eļļa, citrona sula, sāls un
- cukurs (viss pēc garšas)
Gatavošana
1. Kartupelīšus novāra ar visu mizu (piecas minūtes pirms vārīšanās beigām ieliek vārīties arī paipalu olas), atdzesē. Ja vāra pērnos kartupeļus, tad mizu noņem, bet mazajiem var atstāt. Nomizo oliņas.
2. Kamēr vārās kartupeļi, pannā apcep laša fileju no abām pusēm zem vāka, bet ne par ilgu – lai vidū vēl sārts. Kad padzisis, sadala pa šķiedrām gabaliņos.
3. No mērces sastāvdaļām sakuļ mērcīti.
4. Šķīvjos kārto sagrieztus vai saplucinātus ledussalātus, pa virsu liek vārītu kartupeļu pusītes vai šķēlītes (atkarīgs no kartupeļu lieluma), uz pusēm pārgrieztas vārītas oliņas, laša gabaliņus. Pārkaisa ar viegli pagrauzdētiem ciedru riekstiem, marinētiem kaperiem un ļoti sīki sakapātiem sīpoliem. Visu pārlaista ar mērci un pasniedz galdā!
Salātu sastāvdaļas ir vairiējamas, var iztikt, piemēram, bez riekstiem, sīpoliem, vai kā cita, bet bez laša iztikt gan nevajadzētu Laimīgu!