Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Ķirbju stunda ir situsi!

Jā, jā, ir oktobra beigas, ir helovīns, un ir arī mājsēde, tāpēc ķirbjoties šoreiz varam tikai mājās. Un to arī darām, jo nākamnedēļ mūsu SestDienas vakariņām būs jau pavisam cita tēma. Šoreiz divas pretējas receptes: viena ir ideālā zupa arī tiem, kuri ķirbi ne visai mīl, bet otra – par izjokošanas tēmu.

Mana ķirbju biezzupa

Pateicoties paprikai un garšvielām, šī ķirbju zupa nemaz nav ķirbiskā garšā, toties ļoti smukā krāsā! Un vēl svarīga ziņa tiem, kuri grib ieturēties svara normās, – ja rociņa pati nepasniegsies pēc saldkrējuma, zupa ir visnotaļ diētiska. 

40 minūtes/ 3-4 porcijas/ Vienkārši 

Sastāvdaļas

  • 1 sīpols
  • 1 normāls tomāts
  • 2 ķiploka daiviņas mazliet eļļas cepšanai
  • 1 mazs ķirbis, nomizots un bez sēklām, ap 300–400 g (vēlams, košā krāsā, lai smukāka zupa)
  • 1 sarkana paprika
  • 1 mazs puķkāposts, ap 150–200 g
  • 2 ēd. k. tomātu pastas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • ½ tējk. malta kumīna
  • 1 ēd. k. saldās paprikas pulvera
  • 1 tējk. kūpinātas paprikas pulvera
  • ¼ tējk. malta koriandra čili pulveris pēc garšas (vai svaigs čili)
  • 1–2 ēd. k. cukura (pēc garšas)

Gatavošana

1. Sakapā sīpolu un apcep katlā sakarsētā eļļā. Sagriež gabaliņos tomātu, ko pievieno apceptajiem sīpoliem, pieliek arī sīki sakapātas ķiploka daiviņas.

2. Ķirbi sagriež gabaliņos, paprikai izņem sēklas, sagriež gabaliņos, puķkāpostu sadala rozetītēs, visu liek katlā. Maisot mazliet apcep, tad pievieno garšvielas un tomātu pastu.

3. Visu katlā apmaisa un pielej karstu ūdeni tik daudz, lai tas nosedz dārzeņus un vēl divu pirkstu platumā ir pāri. Noregulē nelielu karstumu, vāra apmēram 25–30 minūtes, līdz dārzeņi ir gatavi.

4. Visu sablendē, pagaršo un pievieno sāli, cukuru pēc garšas. Vajadzīgā cukura daudzums ir atkarīgs no pievienoto dārzeņu salduma. Pasniedz izgrebtās ķirbju bļodiņās (labi der Hokaido tipa ķirbīši), ļoti piestāv svaigs timiāns un, ja vēlas, arī maizes grauzdiņi.


Helovīna baisais smēriņš 

Ar šo var iepriecināt un var arī biedēt cilvēkus. Var gatavot saldajā versijā, bet var arī sāļi pikantajā. Baisas konfektītes dekoram jebkurā gadījumā ir nepieciešamas! Pasniedz ar krekeriem vai citiem cepumiem.

5 minūtes (ja ķirbis jau izvārīts)/  porciju skaits nenosakāms/  Elementāri

Sastāvdaļas

  • 150 g krēmsiera
  • 170 g ķirbja mīkstuma
  • pūdercukurs pēc garšas
  • mazliet vaniļas ekstrakta
  • garšvielas pēc izvēles: kanēlis, malta ingvera pulveris u. c.

Gatavošana

1. Ķirbi nomizo, nosver, mīkstumu sagriež kubiciņos un izvāra mīkstu. Nokāš, atdzesē un sablendē viendabīgā biezenī.

2. Bļodiņā liek krēmsieru un ķirbja biezeni, abus samaisa viendabīgā masā. Pievieno pūdercukuru un vaniļas ekstraktu, kā arī garšvielas pēc izvēles un garšas (skatīt tālāk arī sāļā smēriņa versiju!).

3. Smēriņu liek bļodiņā un dekorē ar briesmīga paskata konfektēm. Man bija želejkonfektes, kas izskatās pēc acīm, kā arī vampīra žokļi – nu, kur vēl labāk?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata