Tītara šķiņķīši dārzeņu pannā
Garda un omulīga panniņa, kuru var celt galdā tieši no krāsns! Visnotaļ interesanta ir garšu buķete – iespējams, tā iemīlēsiet arī fenheli, ja to vēl līdz šim neesat izdarījuši, jo tītara un fenheļa garšu kombinācija ir kolosāla.
1 stunda/4 porcijas/viegli
Sastāvdaļas
- 4 tītara stilbiņi
- sojas mērce
- 4 kartupeļi
- 1 fenheļa bumba
- 2 timiāna zariņi
- 2 rozmarīna zariņi
- ½ tējk. fenheļa sēklu
- 5 melno piparu graudi vai vairāk, ja patīk
- sāls pēc sajūtas
- 1 ķiplokdaiva
- mazliet citrona sulas
- 2 pakčoja salāti
Gatavošana
1. Tītara stilbiņus noskalo, nosusina un pārslaka ar sojas mērci. Noliek maliņā, lai mazliet iemarinējas. Var arī vienkārši apsālīt.
2. Ieslēdz krāsni, lai sakarsējas līdz 200 grādiem, un sagatavo dārzeņus – kartupeļus nomizo un sagriež daivās, fenheļa bumbulim nogriež zaļumus, cieto serdi un pašu arī sadala daivās. Piestā saberž fenheļa sēklas ar pipariem un pievieno sāli. Pārkaisa dārzeņiem, pārlaista mazliet olīveļļas un apmaisa.
3. Cepešformu nedaudz ietauko ar olīveļļu, liek iekšā tītara stilbus un apcep krāsnī 200 grādos 20 minūšu.
4. Tad izceļ ārā, pievieno dārzeņus, rozmarīnu, timiānu, pārkaisa sīki sakapātu ķiploku, pārslaka mazliet citrona sulas un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 30 minūtēm 180 grādos.
5. Izceļ vēlreiz ārā, saudzīgi apgroza dārzeņus, pievieno pakčoja lapiņas un cep vēl kādas piecas minūtes. Tas arī viss – tītars ar visām piedevām ir gatavs!
Zupa kā miera osta
Šī zupa ir kā radīta drēgniem vakariem, kad silts ēdiens ir kā miera osta. Ir tāds termins comfort food ("komforta ēdiens" – burtiski tulkojot no angļu val.) – te nu ir viens no tādiem! Zupā var likt gan tītara stilbiņu gaļu, gan fileju, kas nu kuram labāk garšo un ir dabūjams. Un izmantojam visu, kas palicis pāri no cepeša.
30 minūšu/nekā grūta/3–4 porcijas
Sastāvdaļas
- 2 seleriju kāti
- 2 burkāni
- apm. ½ kg krāsnī ceptu kartupeļu
- 2 cepti tītara šķiņķīši vai jebkura cita cepta putna gaļa
- 1 neliels sīpols
- 2 ķiplokdaivas
- Itālijas garšvielu maisījums
- apm. 500 g vai nedaudz vairāk dārzeņu vai vistas buljona
- 100 g saldā krējuma
- sāls un pipari pēc sajūtas
Gatavošana
1. Burkānus nomizo un sagriež pusripiņās, selerijas kātus šaibiņās, kartupeļus palielos gabalos vai ripās, gaļu pavirši saplucina.
2. Sīki sagriež nomizotu sīpolu un apcep katliņā sakarsētā eļļā, kam pievieno mazliet sviestiņa. Pievieno arī sakapātas ķiplokdaivas un vēl apmēram minūti apmaisot cep.
3. Tad liek klāt selerijas, burkānus, pārkaisa Itālijas garšvielu maisījumu, pārlej buljonu un rāmi vāra kādas 10 minūtes.
4. Liek klāt kartupeļus, saplucināto gaļu, sāli un piparus pēc sajūtas un vāra vēl kādas 10 minūtes. Pievieno saldo krējumu, pagaršo, vai kā netrūkst, uzkarsē, un lūdzu – ir gatava lieliska, aromātiska un sātīga pēcsvētku zupa!