Kišs ar garnelēm, fenheli un kazas sieru
Brīnišķīgs sāļais pīrāgs jeb, moderni runājot, kišs ar smilšu mīklas pamatni un gardu pildījumu. Kāpēc pavasari vēstošs? Man tā šķiet, laikam jau neparastāku garšu salikuma dēļ! Fenhelis!
1,5 stundas/ 3–4 porcijas/ nekā grūta
Sastāvdaļas
(18 cm diametra tartes formai)
- Mīklai
- 120 g miltu
- šķipsna sāls
- 60 g sviesta
- 2 ēd. k. auksta ūdens
- Pildījumam
- 75 g fenheļa bumbuļa
- 1 mazs sīpols
- 150 g garneļu (labāk lielākas)
- 1 tomāts (vai sauja ķirštomātiņu)
- 1 ēd. k. olīveļļas
- Pārlējumam
- svaigi malti melnie pipari
- 50 g svaigā kazas siera
- 1 ola
- 50 ml saldā krējuma
Gatavošana
1. Gatavo mīklu – miltus samaisa ar sāli, aukstu sviestu sagriež mazos gabaliņos vai sarīvē un izkaisa miltos. Pievieno divas ēdamkarotes auksta ūdens un ar pirkstiem samīca viendabīgu mīklu.
2. Virsmu nokaisa ar miltiem un uz tās plāni izrullē mīklu – tik lielu, lai tā ietilptu cepamformā un vēl sanāktu 2 cm maliņas. Izrullēto mīklu ieklāj mazliet ietaukotā formā, apgriež liekās malas un formu ar visu mīklu ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī.
3. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Kamēr silst, sakapā sīpolu un sagriež fenheļa bumbuli plānās strēmelītēs, bet tomātus gabaliņos.
4. Pannā sakarsē eļļu, apcep sīpolus, pievieno fenheli un tomātus. Pacep un beigās pieliek arī garneles. Ja garneles ir ar čaulām, pirms tam izloba. Pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus.
5. Pagatavo pārlējumu – mīksto kazas sieru liek bļodā, saspaida ar dakšiņu, pielej saldo krējumu un piešķiļ olu. Visu sakuļ viendabīgā masā.
6. Izņem no ledusskapja formu ar mīklu, savieto tajā fenheli ar garnelēm un tomātiem un visu pārlej ar sagatavoto pārlējumu. Liek cepties 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 30–40 minūšu.
Labāk izvēlēties lielāka izmēra garneles, jo mazās cepoties saraujas un zaudē savu burvību. Es pirku palielas ar visām čaulām, izlobīju un liku lietā. Pa virsu kišam saliku nelobītas – izskatam un arī garšai, jo čaulās esošās garneles ir aromātiskākas.
Svaigi kraukšķīgie salāti ar aitas sieru
It kā vienkārši salāti no plaši pazīstamām sastāvdaļām, tomēr ar knifiņiem: aitas siers Feta piešķir īpašu garšas noti un sāļīgumu, sīpoli ar gurķiem un papriku – kraukšķīgumu, bet piparmētras lapiņas – gan jauku smaržu, gan garšu.
30 minūšu/ 3 porcijas/ viegli
Sastāvdaļas
- 1 neliels sarkanais sīpols
- sāls
- 3 vidēji tomāti vai viens iepakojums
- ķirštomātiņu
- 250 g svaiga gurķa
- ½ zaļās paprikas
- 2 ēd. k. olīveļļas
- 1 ēd. k. citrona sulas
- 1 ēd. k. svaigu kapātu pētersīļu
- 6 svaigas piparmētras lapiņas
- 100 g aitas siera Feta
Gatavošana
1. Sīpolus sagriež plānos gredzenos vai pusgredzenos, apkaisa ar sāli un samaisa. Noliek maliņā, lai savelkas (skatīt padomu beigās!).
2. Tomātus sagriež gabaliņos, gurķus plānās šķēlītēs, papriku īsās strēmelītēs – visu liek salātu bļodā.
3. Pievieno sasālītos sīpolus un arī mērci, kas sakulta no divām ēdamkarotēm olīveļļas un vienas ēdamkarotes citrona sulas. Sīki sakapā un pieber arī pētersīļus un piparmētras lapas.
4. Aitas sieru sadrupina ar pirkstiem virs salātu bļodas (var arī saspaidīt ar dakšiņu un tad pievienot salātiem). Visu viegli apmaisa un pasniedz galdā! Ja ir iespēja, salātus ieteicams vēl uz kādu laiciņu ielikt ledusskapī, lai atdzesētu un garšas labāk savilktos.
Sīpolu gredzenu paturēšana sālī noņem sīpoliem pārmēru sīvumu, kā arī padara tos tādus kā mīkstākus. Pamēģiniet!