Vien’ maz’ cuciņ’! Zināms citāts no Vella kalpiem, vai ne? Cūkgaļa laikam ir viena no latviešu visvairāk iecienītajām ikdienas gaļām – nepretendēju uz pētījumu, tas ir tāds vienkāršs novērojums. Uzcept karbonādes, kotletes, izvārīt gaļas sautējumu… Tieši tāpēc piedāvāju ko neparastāku – pagatavot cūkas fileju (jā, šim resnajam lopiņam ir arī tāda!) un nobrīnīties vien, cik ātri tā ir gatava, mīksta un garšīga! Un, ja vēl komplektā ar ātri sautētajiem kāpostiem, tad novembris būs atzīmēts godam.
Sastāvdaļas:
- 1 cūkas fileja (gramus nosaukt nevar, jo cūkas fileju tirgo gabalā)
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 1 sīpols
- ķiploku pulveris (iesaku no ķiploku granulām griežamajā trauciņā!)
- 3 šķipsnas Provansas garšvielu maisījuma (vai tīra timiāna)
- 3 ēd. k. Dižonas sinepju
- 150 ml buljona
- 150–200 ml saldā krējuma (cik sirdsapziņa atļauj)
- sāls un pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Cūkas fileju sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlītēs. Apkaisa no abām pusēm ar sāli, melnajiem pipariem un ķiploku pulveri. Pārslaka mazliet olīveļļas un apmaisa bļodā.
2. Uzkarsē pannā eļļu un apcep no abām pusēm cūkgaļas šķēlītes smuki brūnīgas – pāris minūšu no katras puses. Izceļ no pannas un atliek malā.
3. Sīpolu sīki sakapā un apsutina tai pašā pannā sakarsētajā olīveļļā. Tad pievieno Provansas garšvielas, sinepes, buljonu un maisot visu pāris minūšu pasautē.
4. Pielej saldo krējumu, ieliek gaļas šķēles un uz nelielas uguns sautē apmēram 10 minūšu. Priecājas, kā viss smuki iebiezinās, smaržo, un – lūdzu!
Pasniedzot šim klāt ļoti piederas sakapāti pētersīļi.