Laika ziņas
Šodien
Apmācies

SestDienas receptes: Ātrie un sātīgie varianti

Dārzeņi un siers – vai nav garšīga kombinācija? Ir, turklāt ļoti dažādās variācijās, jo dārzeņu patlaban ir daudz un tiem ir īstā sezona, bet sieru ir vēl vairāk – lai atceramies kaut vai Emīla nedarbus un dzīres ar 17 dažādiem sieriem…
Abas šīs nedēļas piedāvājumā esošās receptes tapušas cepeškrāsnī, taču nekādas lielas ņemšanās ar sagataves darbiem te nav – jauni dārzeņi ir gatavi ātri, un krāsnī tie vien savienojas ar kūstoša siera brīnišķīgo konsistenci. Labu apetīti!

Sviesta pupiņas ar gailenēm saldkrējumā un parmezānā

Jā, te ir arī sēnītes, taču pieskaitīsim tās šoreiz pie dārzeņiem – rādās, ka ir tīri labs sēņu rudens! Savukārt sviesta pupiņas ar saldo krējumu ir pazīstama gardēžu klasika. Savienojums – vienkārši ļoti garšīgs!

30 minūšu(ar sēņu apcepšanu un sviesta pupiņu apvārīšanu)/2 porcijas/nekā grūta

Sastāvdaļas

  • sauja sviesta pupiņu
  • saujiņa lobītu sojas pupiņu (krāsai!)
  • sauja gaileņu (vai citu cepamo sēņu)
  • 1 mazs sīpols
  • sviests sēņu cepšanai
  • šļuka sausā baltvīna
  • sāls, svaigi malti pipari (labāk baltie šoreiz) pēc garšas
  • 120 ml saldā krējuma
  • 50 g cietā siera, Parmesan vai līdzīga

Gatavošana

1.Sviesta pupiņām nogriež galiņus un apvāra verdošā ūdenī apmēram septiņas minūtes. Tikmēr saldētās sojas pupiņas noblanšē ar verdošu ūdeni, pannā izkausētā sviestā apcep sīki sagrieztu sīpolu un rupjos gabalos sakapātas cepamās sēnes. Kad sēnes jau gandrīz gatavas, uzlej šļuciņu (ap 50 ml) baltvīna un maisot vēl pacep, līdz iztvaiko alkohols, atstājot tikai labu garšas noti. Sāls un pipari pēc garšas.

2. Sviesta pupiņas nokāš un pamīšus ar saceptajām sēnēm kārto nelielā, ar sviestu ieziestā cepamformā. Pārber blanšētās sojas pupiņas.

3. Saldajā krējumā iemaisa smalki rīvētu sieru, apmēram ¾ no visa daudzuma, kā arī sāli un piparus. Ja vēlas, var piebērt arī mazliet ķiploku pulvera. Samaisa un to visu pārlej pupiņām un sēnēm.

4. Šauj 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 8–10 minūtēm, tad izņem ārā, pārkaisa atlikušo rīvēto sieru un iešauj vēl uz pāris minūtēm, līdz siers sāk kust un zeltoties. Pasniedz siltu ar kraukšķīgu maizīti.

Ja vēlas bagātināt pākšaugu klāstu, var pievienot arī konservētus turku zirnīšus vai sarkanās pupiņas, zaļās pākšu pupiņas, saldētus zaļos zirnīšus u.c.


Kabaču sacepums siera gardēžiem

Kabacis pēc garšas ir visai neitrāls, un tieši tāpēc tas ir izcils sabiedrotais siera baudītājiem. Receptes ideja ir tāda, ka vienā sacepumā var lietot dažādus sierus, lai tiek katrai gaumei, – šoreiz izmantoju zilo sieru un mocarellu, kā arī piemērotas garšvielas.

20 minūšu/2 porcijas/viegli un patīkami

Sastāvdaļas

  • 1 neliels zaļais kabacītis
  • 1 neliels dzeltenais kabacītis
  • sviesta piciņa cepamformas ieziešanai
  • sāls, pipari pēc garšas
  • šļuciņa olīveļļas pārlaistīšanai
  • 100 g mocarellas siera
  • krietna šķipsna itāļu garšvielu
  • 100 g zilā siera (ražotājs pēc ieskatiem)
  • šķipsna svaiga vai kaltēta timiāna
  • čili ripiņas, ja vēlas asumiņu

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sasilst līdz 200 grādiem. Kabačiem nogriež galiņus, pašus sagriež plānās puscentimetrīgās ripiņās. Cepamo trauku ieziež ar sviestu un kārto tajā kabaču ripiņas kā zvīņas vienā kārtā.

2. Pārkaisa sāli un piparus, viegli pārlaista ar olīveļļu un šauj krāsnī 200 grādos uz septiņām minūtēm.

3. Kamēr cepas, saplucina mocarellu un sadrupina zilo sieru. Izņem cepamtrauku, uzregulē temperatūru uz 210 grādiem. Daļai kabaču pārber zilo sieru un šķipsnu timiāna, daļai – plucinātu mocarellu. Visu pārkaisa ar itāļu garšvielu.

4. Šauj 210 grādos sakarsētā krāsnī uz piecām līdz septiņām minūtēm, līdz siers pārkūst un sāk cepties. Ja vēlas, pie pasniegšanas vēl pārkaisa pāri čili ripiņas.

Ja vēlas sātīgāku sacepumu, starp kabaču ripām var ielikt arī kādu vārīta kartupeļa šķēli.

Top komentāri

Bībelē teikts,
B
ka ir tādi cilvēki, kam vēders Dieva vietā..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Vajadzīgs gan klusums, gan ovācijas

Latvijā un latviešu komponistu mūzikā es jūtos, kā atgriezies mājās, saka vijolnieks Hugo Tičati (41) un stāsta gan par to, kā pašam izdodas saglabāt līdzsvaru, gan improvizācijas skaistumu un sa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata