Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gašpuitis: Martā pircēju aktivitāte pieauga

Neskatoties uz pārtikas tirdzniecības sarukumu mēneša laikā, to sedza nepārtikas preču tirdzniecības kāpums, kas ļāva martā nozares apgrozījumam palielināties par 0.5%.

Martā, salīdzinot ar pērnā gada martu, mazumtirdzniecības apgrozījums ir audzis par desmito daļu. Pārtikas preču grupā pieaugums bija 3.2%, kamēr nepārtikas preču tirdzniecībā bija vērojams kāpums 13.7% apmērā. Turklāt augstās cenas nav bijis šķērslis degvielas patēriņa pieaugumam (+5.8%), visticamāk tas atsaucās pieprasījumā pēc citiem pakalpojumiem vai precēm.

Patēriņa pieaugumu martā īsti nav spējis apturēt arī salīdzinoši lielie rēķini par mājokli. Taču tas disonē uz parādu kalnu siltuma piegādātājiem fona. Pie vainas drīzāk ir bezzobainā likumdošana, kas daļai indivīdu ļauj nodoties patēriņam, nekā domāt par rēķinu apmaksu. Kopumā straujie procentuālie pieaugumi gada laikā atbilst ekonomikas atkopšanās gaitai un fonam, kas valdīja pirms gada. Tādēļ gada otrajā pusē procentuālā izaugsme, pateicoties bāzes efektam, varētu pierimt.

Atšķirīgās tendences pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecībā liecina, par prioritātēm tēriņos. Nepārtikas tirdzniecība piedzīvoja straujāku kritumu krīzes periodā, savukārt šobrīd piedzīvo straujāku kāpumu, kas liecina par patērētāju ekonomikas vērtējumu dažādās patērētāju grupās, katram piemeklējot atbilstošāko preci un to iegādes vietu. Kuros segmentos ir vērojami procentuāli lielākās pārmaiņas? Tā gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinājumā ar pērnā gadu atbilstošo periodu, visstraujāk apgrozījums kritās audio un video, grāmatu, avīžu un kancelejas tirdzniecībā. Savukārt lielākais pieaugums vērojams sporta, datoru un ar to saistīto preču, lietotu preču, kā arī ar iedzīves labiekārtošanu saistīto preču tirdzniecībā. Iespēja ietaupīt ļāva turpināt kāpināt apgrozījumu preču iegādei ar interneta un pasta starpniecību. Pie vērojamajām tendencēm rodas jautājums par to, kāds varētu izrādīties PVN samazināšanas rezultāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē