Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Taps Latvijas Nacionālā arhīva Vidzemes reģiona centrs Cēsīs

Kultūras ministrija, Cēsu novada pašvaldība, Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) un Valsts zemes dienests (VZD) 28. augustā parakstīja sadarbības līgumu par nacionālā dokumentārā mantojuma un nacionālā muzeju krājuma saglabāšanas infrastruktūras – LNA Vidzemes reģiona centra, VZD Vidzemes reģionālās pārvaldes centrālā arhīva un Cēsu Vēstures un mākslas muzeja krātuves ēkas – uzbūvēšanu un iekārtošanu Cēsīs, Rīgas ielā 78

Plānots, ka Vidzemes Nacionālā dokumentārā mantojuma un muzeju krājuma glabātavas ēkā Cēsīs, Rīgas ielā 78, iemājos LNA Vidzemes reģiona centrs un VZD Vidzemes reģionālās pārvaldes centrālais arhīvs, savukārt Cēsu Vēstures un mākslas muzejs šajā jaunajā, arhīva funkcijai atbilstošajā un visas normatīvā regulējuma prasības izpildošajā ēkā varēs glabāt savu krājumu.

LNA uz jauno ēku pārcels dokumentāciju no piecām līdzšinējām dokumentācijas krātuvēm: Cempu ielas 13a Valmierā, Pils ielas 6 un Lenču ielas 3 Cēsīs, Rīgas ielas 4 Madonā un Rūpniecības ielas 1 Alūksnē.

"Nacionālā arhīva Vidzemes reģiona – Valmieras, Cēsu, Alūksnes un Madonas – glabātavās jau sasniegts maksimālais dokumentācijas aizpildījums, vienlaikus mūsu infrastruktūrā līdz šim nav veikti ieguldījumi. Lai mēs varētu turpināt nodrošināt savas funkcijas un pieņemt glabāšanā dokumentus, arhīva jaunās Vidzemes reģiona centra ēkas uzcelšanu gaidām jau gadu desmitus – ar lielu nepacietību," uzsver LNA direktore Māra Sprūdža.

"Domājot par Latvijas Nacionālā arhīva darbību Vidzemē, esam nonākuši pie veiksmīga pašvaldības un valsts sadarbības modeļa, kura rezultātā esam iecerējuši veidot jaunu ne vien arhīva, bet arī muzeju glabātavas funkcijām atbilstošu ēku," norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

"Pirmkārt, tas apvieno Latvijas Nacionālo arhīvu, Valsts zemes dienesta arhīvu un Cēsu muzeja krātuvi vienotā infrastruktūrā, kas ir būtiska šo institūciju funkciju pilnvērtīgai nodrošināšanai. Otrkārt, esmu gandarīts, ka pašvaldība un valsts institūcijas spēja vienoties kopīgam projektam, kas, manuprāt, ir gan racionāls, gan saimnieciski izdevīgs risinājums. Visbeidzot, īstenojot šo projektu, pēc ilgiem gadiem mēs risinām arī Cēsu muzejam svarīgo jautājumu, veidojot muzeja krājuma glabātavu, kas būtiski papildinās tā funkciju īstenošanai vitāli nepieciešamo infrastruktūru," projekta nozīmīgumu raksturo Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja