Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saulkrastu džeza festivāls ar vērienīgu programmu atzīmēs 25 gadu jubileju

Jau nākamnedēļ Saulkrastos atkal ieskanēsies džeza mūzika. No 20. līdz 22. jūlijam Saulkrastu pilsētas estrādē norisināsies viens no vērienīgākajiem džeza mūzikai veltītajiem festivāliem Latvijā – XXV Saulkrasti Jazz Festival 2023.

Trīs dienu laikā uz skatuves kāps izcili džeza mūzikas mākslinieki no Anglijas, Francijas, ASV, Kanādas, Zviedrijas, Itālijas, Norvēģijas, Mozambikas, Kotdivuāras, Latvijas un Lietuvas, piedāvājot bagātīgu ceļojumu džeza pasaulē. Saulkrasti Jazz Festival šogad svin savu 25 gadu pastāvēšanas jubileju, tādēļ džeza svētki šogad plānojas īpaši vērienīgi.

20. jūlijā festivālu spoži atklās pasaulē slavenais vokālais a capella sekstets Accent, kurā apvienojušies seši jauni vokālā džeza pionieri no piecām dažādām pasaules valstīm. Accent mūziku raksturo piesātināta sešu augstvērtīgu vokālu harmonija, kas ikvienā raisīs pozitīvas emocijas.

"Viena no apbrīnojamākajām jaunajām vokālajām grupām pasaulē," – tā par Accent saka atzīti mūzikas kritiķi.

Festivāla atklāšanas vakara koncerta otrajā daļā muzicēs izcilais trombonists un komponists Massimo Morganti/Itālija, kurš pavisam nesen, pasaules tūres ietvaros uzstājās kopā ar slaveno bundzinieku Dave Weckl. Kopā ar Massimo uz skatuves kāps itāļu dziedātāja un brīnišķīgās balss īpašniece Marta Džulioni (Marta Giulioni). Itāļu māksliniekiem pievienosies viens no labākajiem un pieredzes bagātākajiem džeza orķestriem Latvijā – Mirage Jazz Orchestra.

Festivāla otro dienu 21. jūlijā raksturo īpaši koši un dinamiski kontrasti. Koncertu ar vērienu atklās Ivan Mazuze Band (Mozambika, Norvēģija). Ivan Mazuze izcilā saksofona spēle dziļi sakņojas Āfrikas mūzikā un  melodijās, kuras atbalsta spēcīga ritma sekcija, dodot brīvu vietu improvizācijai un radot kustīgu ainavu starp džezu un Āfrikas skaņu motīviem.

Koncerta otrajā daļā Āfrikas kontinentu pārstāvēs vēl viena džeza zvaigzne – Soula dziedātāja ar maigo un melodisko balsi – Cecīlija Verni (Cecilia Verny)/ Kotdivuāra, kas uzstāsies kopā ar Šauļu Big Band /Lietuva. Cecīlijai šī nebūs pirmā reize Saulkrastos. Pirms pieciem gadiem Saulkrastu Jazz Festival 20 gadu jubilejā dziedātājas uzstāšanās tika pavadīta ar stāvovācijām, tādēļ ar nepacietību tiek gaidīta Cecīlijas atgriešanās uz džeza festivāla skatuves. Šogad kotdivuāras dziedātāja vedīs klausītājus ceļojumā caur Soula, Blūza, Afro un Roka žanriem.

Saulkrasti Jazz Festival 2023 noslēguma koncerts 22. jūlijā būs trīs daļās:

Koncertu atklās Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas bigbends, kuru vada mūziķis un komponists Deniss Paškevičs/Latvija.

Turpinājuma uzstāsies kvartets Lupa, kas spēcīgi sevi pieteica 2016. gadā. Kvartets darbojas instrumentālās, elektroniskās un analogajā Modern fusion mūzikas laukā. Šogad Lupa saņēma Latvijā augstāko atzinību – Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons 2023 kategorijā Labākais džeza vai Fanka mūzikas albums.

Jubilejas festivālu noslēgs enerģiskie un harizmātiskie SOUL TRAIN & REGGIE SAUNDERS /Šveice, ASV. Grupa kāps uz skatuves kopā ar savu ilggadējo partneri, ārkārtīgi izklaidējošo soul mūzikas izpildītāju Redžiju Saundersu (ASV), kas ar savu pozitīvo enerģiju radīs īstu ballītes atmosfēru. Grupas koncepta pamatā ir veltījums leģendārajam amerikāņu TV šovam SOUL TRAIN un koncertā grupa atskaņos visu pirmās sezonas klasiku - creme de la creme Soul, Funk, Motown mūzika dzīvajā izpildījumā.

Saulkrasti Jazz Festival direktors Raimonds Kalniņš: "Škiet, pavisam nesen Saulkrastu sanatorijā (tagad Minhauzena unda) rīkojām pirmo Baltijas bundzinieku saietu 25 dalībniekiem. Tas bija 1997. gadā. Daudz visādi joki un atgadījumi pa šo laiku ir bijuši, gan smieklīgi, gan ne tik smieklīgi.... Laiki ir mainījušies, taču ceturtdaļgadsimta pastāvēšanas laikā festivāls ir nemainīgi spējis piedāvāt izcilus Latvijā un visā pasaulē atzītu mākslinieku koncertus. Ceru, ka arī 25. jubilejas festivāls apmeklētājiem paliks atmiņā un Saulkrasti būs tā vieta, kur vienmēr prieks atgriezties!"

Pēc trīs gadu pārtraukuma atkal notiks meistarklases jaunajiem mūziķiem. Meistarklases notiks visu nedēļu no 17. līdz 22. jūlijam. Interesenti aicināti pieteikties www.saulkrastijazz.lv/Meistarklases.

Biļetes uz festivāla pieejamas Biļešu paradīzes kasēs: www.bilesuparadize.lv.

Informācija par XXV Saulkrasti Jazz Festival 2023 programmu: www.saulkrastijazz.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja