Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieminot 80 gadus kopš 14. jūnija deportācijām, Latvijas Televīzijā visas dienas garumā skatāma piemiņas pasākumu programma

Atceroties traģisko 1941. gada 14. jūniju, kad pēc Padomju Savienības vadības rīkojuma no okupētās Latvijas deportēja vairāk nekā 15 tūkstošus cilvēku, Latvijas Televīzija piedāvās ziņu speciālizlaidumu un režisores Dzintras Gekas jaunākās dokumentālās filmas Ceļš uz Sibīriju, 1941 pirmizrādi.

Pirmdien, 14. jūnijā, plkst. 9.45 LTV1 un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv būs skatāms ziņu speciālizlaidums 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām. To vadīs žurnālists Jānis Geste, muzikālus priekšnesumus sniegs un atmiņās par savu ģimeni dalīsies LTV raidījuma Dzimtaskoks vadītājs Kārlis Būmeisters. Plkst. 10.50 gaidāma Valsts prezidenta Egila Levita uzruna, uzreiz pēc tam – pieslēgšanās piemiņas pasākumam Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām – izsūtīto Latvijas iedzīvotāju vārdu lasījumiem, kas vienlaikus notiks 119 pašvaldībās un arī ārpus Latvijas. Raidījumā intervijas ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem tiešraidē papildinās arī LTV Ziņu dienesta žurnālistu sagatavotie sižeti.

LTV1 piemiņas pasākumu programmā gaidāmi divi personīgi stāsti par okupācijas laika pretošanās kustības dalībnieci Lidiju Doroņinu-Lasmani. Plkst. 12.50 koncertizrādē Purpura pārdevēja Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā vēstīs par viņas vārdu un personību, paļāvību uz Dievu un piedošanu. Savukārt plkst. 19.15 LTV1 būs skatāma režisora  Andreja Verhoustinska veidotā dokumentālā īsfilma Lidija.

Plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv pirmizrādi piedzīvos režisores Dzintras Gekas jaunākā dokumentālā filma Ceļš uz Sibīriju, 1941. – emocionāls un skumjš vēstījums par Sibīrijas bērniem – cilvēkiem, kuri atgriežas izsūtījuma vietās Sibīrijā, Jeņisejskā, Karaulā, Ustjportā, Biriļusos, Suhanojā un Peņkovā, lai ieraudzītu, kā tur izskatās šobrīd, kā latviešus sagaida un atceras vietējie iedzīvotāji.

“Neaizmirstiet, nenododiet, mūsu vārdā nepiedodiet,” – tā saka Sibīrijas bērni. 1941. gada 14. jūnijā izveda 15 424 Latvijas iedzīvotājus, viņu vidū bija ap 4000 zīdaiņu, bērnu un pusaudžu. Daudzi no vismazākajiem gāja bojā jau ceļā, citi no bada, slimībām un smaga darba mira vēlāk. Daļa izsūtīto bērnu izdzīvoja un atgriezās Latvijā, citi palika uz dzīvi Sibīrijā.

Filmas režisore ir Dzintra Geka, teksta autors Valdis Lūriņš, montāžas režisors Artūrs Hnikins, operators Aivars Lubānietis, komponists Pēteris Vasks, režisora asistente Madara Fiļipova. Filma veidota ar Kultūras ministrijas atbalstu.

Dienas noslēgumā plkst. 22.00 LTV1 būs skatāma latviešu kino drāma Melānijas hronika. Režisora Viestura Kairiša filma uzņemta pēc rakstnieces Melānijas Vanagas atmiņu romāna Veļupes krastā motīviem, stāsta par padomju varas atņemto – jaunības sapņiem, dzīves labākajiem gadiem, veselību, mājām un dzimto zemi.

Vienlaikus ar LTV1 deportāciju atceres programmu portālā lsm.lv būs atrodams plašs papildu saturs: atskats uz vēsturiskajiem notikumiem, kā arī sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Prezidenta kanceleju veidotā digitālā Latvijas karte ar apkopotām saitēm uz tiešraidēm no piemiņas pasākumiem pašvaldībās un ārpus Latvijas. Kartē vēlāk plānots ievietot arī piemiņas pasākumu videomateriālus, datus par deportētajiem, kā arī izvesto cilvēku personīgos stāstus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja