Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūkusalas Mākslas salonā notiks lekcija Starpkaru laika latviešu ainavu glezniecība mākslas kritikas skatījumā

3. oktobrī plkst. 18 Mūkusalas Mākslas salonā notiks Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Kristīne Ogles lekcija Starpkaru laika latviešu ainavu glezniecība mākslas kritikas skatījumā. Lekcija papildinās Konrāda Ubāna izstādi Ainava, sniedzot ieskatu starpkaru periodikā fiksētajos latviskās ainavas meklējumos.

"Spēcīga ainavu glezniecības skola pirmās brīvvalsts laikā veicināja šī žanra uzplaukumu un sevišķu popularitāti," stāsta Kristīne Ogle. "Līdzās Vilhelmam Purvītim un Konrādam Ubānam sevi pieteica aizvien jauni mākslinieki, kas savus radošos spēkus veltīja tieši ainavai. Likumsakarīga ir kultūras dzīves procesu vērtētāju interese par šo parādību loku. Ne vien paši mākslas darbi, bet arī preses slejās ietvertās liecības šodien sniedz priekšstatu par to, kādas bija izvirzītās prioritātes, problēmas un veiksmes, tiecoties pēc latviskas ainavas."

Mākslas zinātniece Kristīne Ogle (1974, Dr. art) ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore. Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmu beigusi ar pētījumu par Vilhelma Purvīša vadīto Dabasskatu meistardarbnīcu. Doktora disertāciju aizstāvējusi ar jezuītu ordeņa matojumam Latvijā veltītu monogrāfiju (Societas Jesu ieguldījums Latvijas arhitektūras un tēlotājas mākslas mantojumā, 2008). 

Līdz 5. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā skatāmi četri izstāžu projekti - ar glezniecības klasiķiem no salona kolekcijas saspēlējas laikmetīgās mākslas pārstāvji, kuru darbi tapuši kā saturiskas paralēles vai tiešas atsauces par iepriekšējo gadsimtu mākslu. Lielajā zālē redzamās Konrāda Ubāna (1893-1981) izstādes Ainava gleznas videodarbā Laika plūsma interpretē Ineta Sipunova (1970), apcerot laika plūdumu, pārmaiņas pilsētā, tās iedzīvotājos, un veidojot tiltu starp 20. un 21. gs. Rīgu. Mazajā zālē skatāmi mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes (1981) jaunākie darbi Animālijas, kurus papildina līdzīgas tematikas Johana Heinriha Baumaņa (1753-1832) trīs darbu ekspozīcija Medījumi salona Balkonā.

Ieeja izstādēs un pasākumos bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja