Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas paviljonu Venēcijas arhitektūras biennālē atklās tiešsaistē

Patlaban Venēcijā arhitektu biroja NRJA uzraudzībā norit intensīvi Latvijas ekspozīcijas uzbūves un sagatavošanās darbi, lai 21. maijā atklātu Latvijas paviljonu Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai. Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē. Latvija tajā piedalās jau devīto reizi, un šoreiz dota iespēja ikvienam attālināti sekot līdzi paviljona atklāšanai, informēja Latvijas paviljona pārstāvji.

Uz Venēciju maija pirmajā nedēļā nogādāts sūtījums ar izejmateriāliem, kas Arsenāla telpās tiek izmantoti Latvijas paviljona instalācijas veidošanai. Līdz šī gada novembra beigām starptautiskā sabiedrība varēs iepazīties ar radošās komandas veidoto ekspozīciju, kuras centrā ir cilvēku pretrunīgās attiecības ar tehnoloģijām. Pievēršoties satraucoši nopietnām un vienlaikus amizantām tehnonejēdzībām, paviljons izgaismo cilvēcīga skatījuma nozīmi arhitektūrā. 

"Esam gandarīti, ka Latvija ir to 61 valsts vidū, kas piedalās starptautiskajā izstādē šajā sarežģītajā laikā, apliecinot Latvijas piederību globāliem kultūras procesiem. Šoreiz Venēcijas biennāle ir daudz atvērtāka un demokrātiskāka, dodot iespēju ekspozīcijas ikvienam apskatīt attālināti, tādējādi turpinot mūsu aizsākto e-kultūras virzienu un piedāvājot īpaši veidotu paviljona video arī Latvijas sabiedrībai. Jau pagājušajā gadā ar paviljonu saistītu instalāciju varēja apskatīt Vecrīgas sirdī Doma laukumā. Šīs iespējas vēl vairāk pastiprina Venēcijas biennāles kopīgo tēmu Kā sadzīvot kopā?," pauž kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Venēcijas arhitektūras biennāle šogad savas durvis vērs 22. maijā, bet Latvijas paviljona atklāšana notiks 21. maijā. Paviljona atklāšanai plkst. 16.00 (pēc Latvijas laika) pievienoties varēs īpaši izveidotā digitālajā platformā Biennale Pavilions Online, savukārt plkst.15.00 ikviens aicināts būt klāt Latvijas paviljona atklāšanā portālā delfi.lv. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi Latvijas paviljona sociālajos tīklos (@latvianpavilion2021) Facebook, Instagram un Twitter. Starptautiskā digitālā Biennāles paviljonu tiešsaistes portāla Igaunijas vadībā izveidošana iezīmē jaunu pieeju kuratoru un arhitektu savstarpējai sadarbībai un biennāles pieejamībai, sniedzot iespēju to apmeklēt attālināti.

"Vērienīgajā Venēcijas arhitektūras biennāles izstādē ir svarīgi piesaistīt uzmanību. Ar spilgtu ideju vai formu. Šajā aspektā Latvijas ekspozīcijas tematika ir trāpīga un globāli aktuāla. Vai mājoklis kalpo cilvēkam jeb cilvēks kalpo mājoklim? Autori runā gan par tehnoloģiju pozitīvo, gan negatīvo pusi atraktīvi un ar ironiju, spilgti atainojot mūsdienu arhitekta ikdienas darba nianses," preses konferencē minēja paviljona komisārs Jānis Dripe.

Līdztekus mūsu valsts paviljona atklāšanai Venēcijā, Latvijā 17.maijā klajā nāks ekspozīciju pavadošais eseju un īsprozas izdevums ar ekspozīcijai identisku nosaukumu Tas nav domāts tev! Tas ir domāts ēkai. Grāmata, ko ilustrējis arhitekts Ivars Veinbergs, pazīstami prozaiķi, publicisti un pētnieki, piedāvā divus pretējus skatījumus uz tehnoloģiju lomu mūsu ikdienā – satīriski stāsti par absurdām situācijām ēku lietotāju saskarsmē ar tehnoloģijām mijas ar ekspertu izsvērtajiem, uz problēmas risinājumu vērstajiem argumentiem. Atklājot izdevumu, 17.maijā plkst.18.30 patstāvīgās domas interneta žurnālā Satori.lv tiešsaistes diskusijā sarunāsies grāmatas redaktore Elīna Lībiete un arhitekti Evelīna Ozola, Reinis Liepiņš un Pēteris Bajārs. Izdevumu latviski un angliski varēs iegādāties Latvijas grāmatnīcās un Venēcijas biennāles veikalā.

Latvijas ekspozīciju pavadošais izdevums Tas nav domāts tev! Tas ir domāts ēkai.

Latvijas piedalīšanos Venēcijas arhitektūras biennālē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas paviljona komisārs ir Jānis Dripe. 17. biennāles Latvijas paviljona kuratori ir Uldis Lukševics, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica, Zigmārs Jauja, Inga Dubinska un Līga Jumburga. Ekspozīcijas realizāciju īsteno arhitektu birojs NRJA, Edgars Ošs, Ansis Bergmanis, Pēteris Riekstiņš,  Mārtiņš Dāboliņš, Juris Simanovičs, Artūrs Tols un Viesturs Laiviņš. Grāmatas ko-redaktori ir konsultāciju uzņēmums Levelup. Grafiskā dizaina autors ir Aleksejs Muraško, audio dizainu radījis Gatis Ziema. Fotogrāfs un video mākslinieks - Ēriks Božis, projekta vadība - Austra Bērziņa un sabiedriskās attiecības - Linda Bērziņa.

17. Venēcijas biennāles kurators un arhitekts, profesors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis) uzrunā savas sfēras profesionāļus ar jautājumu par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem – kā sadzīvot dažādu sfēru nevienlīdzību kontekstā. Biennāle norisināsies no 2021. gada 22. maija līdz 26. novembrim. Tā ir prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, kurā Latvija piedalās kopš 2002. gada. Pandēmijas ierobežojumu dēļ Venēcijas arhitektūras biennāles atklāšana un norise par vienu gadu tika pārcelta uz šī gada maiju.

Plašāka informācija par Venēcijas biennāli rodama tās interneta vietnē www.labiennale.org/en/architecture/2021.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja