Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu 1270. gada pergamenta rokrakstam Jersikas evaņģēlijs

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, kas veltīta vienam no senākajiem Latvijas kultūras un vēstures pieminekļiem – 1270. gada pergamenta rokrakstam Jersikas evaņģēlijs. Filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantots Jersikas Kunga Apskaidrošanās baznīcas attēls, kā arī ilustrāciju un rokrakstu reprodukcijas no Jersikas evaņģēlija 2014. gada faksimilizdevuma. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 21.augustā Rīgas Latviešu biedrības namā Rīgā, Merķeļa ielā 13, no plkst.10 līdz 18, informēja Latvijas Pasta pārstāvji.

Atzīmējot Jersikas evaņģēlija 750.gadadienu, Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku 50 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1000 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir viens eiro un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā.  

Mākslinieces Lilijas Dineres veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantots Jersikas Kunga Apskaidrošanās baznīcas attēls, kā arī ilustrāciju un rokrakstu reprodukcijas no Jersikas evaņģēlija 2014. gada faksimilizdevuma.

Jersikas evaņģēlijs, saukts arī par Latviešu evaņģēliju, ir viens no senākajiem Latvijas kultūras un vēstures pieminekļiem, kas ir piederīgs gan latviešu, gan krievu kultūrai. Šo viduslaiku rokrakstu, kas pabeigts 1270. gada 23. martā, senkrievu valodā radījis grāmatu pārrakstītājs Jurģis (Georgijs). Grāmatu pārrakstītāja Jurģa personība un talants veidojās senajā Jersikā, vēstures avotos daudzkārt pieminētajā un leģendām apvītajā latviešu pilsētā Daugavas krastos, kas bija ne tikai svarīgs amatniecības un tirdzniecības, bet arī garīgās kultūras centrs.

Šodien senais rokraksts glabājas Krievijas Valsts bibliotēkas Rumjanceva krājumu retumu vidū, kas reiz piederējuši ievērojamajam mecenātam grāfam Nikolajam Rumjancevam. 2014. gadā Latvijas Pareizticīgā baznīca izdeva pasaulē pirmo Latvieša evaņģēlija faksimilizdevumu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja