Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

KDi iesaka: Komēdijas sarkasms un humānisms

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Opera. Sestdien, 1. aprīlī, Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas būs skatāms Šekspīra iedvesmotās Džuzepes Verdi komēdijas Falstafs iestudējums. Šī ir pēdējā no Verdi divdesmit sešām operām, un daudzi to uzskata par vienu no visizsmalcinātākajiem darbiem mūzikas teātra vēsturē. Režisora Roberta Kārsena iestudēto Falstafu Ņujorkā diriģē talantīgais jaunās paaudzes itāļu maestro Daniēle Rustioni. Gan sarkasma, gan humānisma caurstrāvotā izrāde ir ieturēta XX gadsimta 50. gadu estētikā. Komiskajā titullomā spoži izpaužas baritons Mihaels Folle. Falstafs ir ansambļa darbs, un šajā izrādē varēs dzirdēt soprānus Ailinu Peresu un Hēru Hjesangu Parku, mecosoprānu Dženiferi Džonsoni-Kano, kontraltu Mariju Nikolu Lemjē, tenoru Bogdanu Volkovu un baritonu Kristoferu Maltmenu. 

Falstafs
Kino Citadele 1.IV plkst. 19.30
Biļetes forumcinemas.lv EUR 24

***

Pirmizrāde. Režisors Reinis Suhanovs Nacionālajā teātrī ir iestudējis izrādi/komisku lekciju Baltiešu armija, kas tapusi pēc mākslinieka Edgara Ozoliņa piezīmju motīviem. 70. gados viņš kaldināja utopisku plānu par Latvijas neatkarības atgūšanu. Viņa iecere bija izveidot Islandē trimdas baltiešu armiju un, rūpīgi izvēlētā brīdī uzbrūkot PSRS, atbrīvot Baltiju. Lomās: Evija Krūze, Madara Zviedre, Ivars Kļavinskis un Romāns Bargais.

Baltiešu armija
Nacionālā teātra Jaunajā zālē 31.III, 6., 11, 27.IV plkst. 18.30 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 28–30

***

Māksla. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 1. aprīļa būs skatāma Purvīša balvas 2023 kandidātu izstāde. Tajā tiks pārstāvēti Evelīna Deičmane, Ance Eikena, Kristaps Epners, Daiga Grantiņa, Darja Meļņikova, Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs.

Izstāde
Purvīša balva 2023
LNMM 1.IV–11.VI 

***

Koncertā tiks pirmatskaņots Rutas Paideres darbs Magnificat. Foto – Valters Cimbals

Mūzika. Piektdien, 31. martā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) notiks festivāla Baltijas mūzikas dienas noslēguma koncerts, kurā uzstāsies Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Tiks pirmatskaņots Rutas Paideres darbs Magnificat. Programmā ir iekļauti arī Santas Ratnieces, Krista Auznieka, Mārtiņa Viļuma, Merta Matisa Lilla, Nomedas Valančūtes un Rīša Mažuļa opusi. 

Koncerts
JVLMA 31.III plkst. 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10

***

Klasika. Piektdien, 31. martā, Rīgā un sestdien, 1. aprīlī, Ventspilī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) uzstāsies sava galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā. Biļetes uz koncertu Lielajā ģildē ir pārdotas, tāpēc klausītāji, kuriem pietrūka biļešu, var doties uz Ventspili. Programma būs krāšņa un intriģējoša: skanēs Riharda Štrausa simfoniskā poēma Dons Žuans, simfoniskā fantāzija no operas Sieviete bez ēnas un svīta no operas Rožu kavalieris, kā arī Alfrēda Šnitkes Trešais Concerto grosso divām vijolēm un orķestrim (solo spēlēs Georgs Sarkisjans un Darja Smirnova).

LNSO 
Lielajā ģildē 31.III plkst. 19 (biļetes pārdotas),
Ventspils koncertzālē Latvija 1.IV plkst. 17
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–25   

***

Viena no izrādes Virsma tēmām ir ķermeņa attiecības ar ūdeni. Foto – Josteins Ligtvūts

Viesizrāde. Rīgas cirkā viesosies beļģu apvienība Familiar Faces ar izrādi Virsma/Surface, kas notiek uz ūdens klātas virsmas. Iestudējums aplūko cilvēka un dabas attiecības, runā par ekoloģiju, pamatu zem kājām, dabiskā līdzsvara meklējumiem un ķermeņa attiecībām ar ūdeni. Izrādē burtiskā un pārnestā nozīmē tiek meklēts līdzsvars: mākslinieki slido bez slidām, savieno akrobātikas, dejas un spēles elementus.

Virsma
Rīgas cirkā 30.III–1.IV plkst. 19 
Biļetes bezrindas.lv EUR 18–25

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja