Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kas Japānā sakura, Latvijā – ceriņš

Dobeles simtgades svinību visromantiskākais pasākums.

"Kas Japānā sakura, tas Latvijā varētu būt ceriņš," saka Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele un uzreiz piebilst, ka tas bijis arī dārznieka un selekcionāra Pētera Upīša sapnis un mērķis, lai katrā sētā ir savs ceriņš un lai Dobele top par ceriņu galvaspilsētu. Latvijas lauku ainavā aizvien var redzēt – pat ja pašu māju vairs nav, kupls ceriņkrūms palicis, – un arī Dobeles Ceriņu dārzs ik gadu uzplaukst krāšņos ziedos.

Jau Pētera Upīša laikā vīru koris Tēvzeme viņam par prieku un godu Dobeles Ceriņu dārzā sniedza personīgu koncertu. Tradīcija – koncerti ceriņos ziedēšanas laikā – tika atjaunota šī gadsimta sākumā, un šogad te notiks jau 16. klasiskās mūzikas koncerts. Šajā nedēļas nogalē, kad Dobeles pilsēta ar mūziķu uzstāšanos, radošajām darbnīcām, sportošanu, brīvdabas kinoseansiem, svētku gājienu, nakts skrējienu un balli svin savu 100 gadu jubileju, arī Ceriņu dārzā kultūras programma paredzēta plašāka nekā iepriekšējos gados – būs izstādes, plenēri, leļļu teātris, deja, mūzika un dziesmas.

Koncerts Klasika ceriņos skanēs sestdienas, 27. maija, vakarā. Dziedās Kristīne Zadovska, Miervaldis Jenčs, Jūlija Vasiļjeva, Laura Grecka, Mihails Čuļpajevs, Kalvis Kalniņš, muzicēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu grupa Raimonda Ozola vadībā, pie klavierēm – Laila Holberga. Svētdienas rītu ieskandinās pūtēju kvintets un seno deju grupa Ballare, kas kopā ar skatītājiem dejos viduslaiku un renesanses dejas. "Citus gadus koncerts Ceriņu dārzā bija ceriņu ziedēšanas noslēgumā, bet šogad vēlā pavasara un aukstā laika dēļ koncerts būs ceriņu ziedēšanas atklāšanas pasākums," saka I. Ebele un aicina uz dārzu braukt arī darbdienās. Saulainā laikā ceriņi tvan īpaši stipri, mierīgos vakaros koncertē putni, bet spirgts lietus krāsas un smaržas padara vēl spilgtākas. Tagad 40 ha lielajā dārzā sāk ziedēt arī ābeles un ķirši.

"Dobeles Dārzkopības institūta kolekcijā, kas ir lielākā Baltijas reģionā, ir vairāk nekā 230 dažādu ceriņu – gan šķirņu, gan hibrīdu. Simts no tiem ir Pētera Upīša veidotās šķirnes. Agrie ceriņi izplauka pirms pāris nedēļām, un nu ar katru dienu dārzs kļūst aizvien krāšņāks," stāsta I. Ebele. Viņa institūtā strādā mazliet vairāk par gadu un ik dienu atklāj sev ceriņu burvību, neparastus krāsu toņus un smaržas. Par savu favorīti viņa nosauc šķirni Krasavica Moskvi – tas ir balts pildītais ceriņš, kas ziedot iekrāsojas mazliet rozā. Pasaulē ir dažas divkrāsainu ceriņu šķirnes, un tās var redzēt arī Dobelē. "Man liekas, Pēteris Upītis savu dzīvesstāstu un dvēseles pārdzīvojumus ierakstījis ceriņos, jo viņam ir šķirnes Dzimtene, Māte Ede Upītis, Esības prieks, draugiem un māksliniekiem veltītas. Ir jātic, ka ceriņa pieclapītis nes laimi. Dārzā ir arī tāds ceriņš, kura ziedos dominē septiņas un vienpadsmit ziedlapiņas."

Sīkāk – www.dobele.lv, www.kulturadobele.lv, www.lvai.lv.

Top komentāri

Mani
M
skumjas māc pie tik lielas nesaprašanas,bet saprast var tikai ar pieredzēto.Latvijas meža aromāts,kas par birstošu aromātu,kāds jūt kā sēne smaržo mežā,kuru kad medīt iet?Cilcēku domas ir kā lietus,kur lietusargs tevi glābs no pilošām lietus pilēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja