Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izziņota Latvijas Dizaina gada balvas 2024 atlases žūrija

Izziņota atlases žūrija Latvijas Dizaina gada balvai 2024 (LDGB) - augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību.

Atlases žūrijā strādās deviņi atzīti Latvijas dizaina profesionāļi, kuri pārstāv dažādas dizaina jomas, vērtējot darbus piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Katrā kategorijā darbosies priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi.

Atlases žūrijas kategoriju priekšsēdētāju pienākumus piekrituši uzņemties arhitekte un Jaunā Eiropas Bauhaus eksperte Ieva Zībārte, dizainers un uzņēmējs Edgars Zvirgzdiņš, grafikas dizainers Kirils Kirasirovs un uzņēmuma Cube UX dizaina nodaļas vadītājs un partneris Mārcis Miķelsons-Germs. Atlases žūrijā darbosies: LDGB 2023 produktu dizaina kategorijas balvu ieguvušā militārā transportlīdzekļa VR–1–FOX dizaina autors Edijs Ļaksa; žūrijas speciālās atzinības par pašcieņas un piederības Latvijai veicināšanu ar dizaina paņēmieniem ieguvušās Rīgas patriotu mēneša komunikācijas kampaņas līdzautore Dārta Apsīte; modes un interjera dizainere Baiba Ripa; uzņēmēja dizaina jomā un kustības Riga TechGirls vadītāja Anna Andersone un projektēšanas biroja DJA arhitekts un vadītājs Didzis Jaunzems.

Ieva Zībārte
Arhitekte un publiciste, pašvaldības kapitālsabiedrības Rīgas nami Attīstības un būvniecības projektu vadības departamenta vadītāja. Kā arhitektūras un dizaina eksperte Latvijā pārstāv Eiropas Komisijas stratēģisko iniciatīvu Jaunais Eiropas Bauhaus, darbojas Kultūras ministrijas Nacionālajā Arhitektūras padomē, Latvijas Arhitektu savienības valdē un Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijā. Raksta par arhitektūru, dizainu, pilsētvidi un populāro kultūru.

Edgars Zvirgzdiņš
Dizainers, dizaina studijas Associates, Partners et Sons dibinātājs un skandu zīmola Aretai līdzdibinātājs. Līdzās dizaina praksei nodarbojas ar dizaina vadību un zīmola dizaina stratēģiju izstrādi. Interesē dažādu mediju savienojums un sadarbība ar plaša spektra speciālistiem, veidojot izteiksmīgas pieredzes un produktus. Vairāki projekti, kuros Edgars bijis iesaistīts, novērtēti ar Latvijas Dizaina gada balvu, Latvijas Arhitektūras gada balvām un Red Dot Design Award produktu dizainā.

Kirils Kirasirovs
Grafikas dizainers un studijas augusts.co izveidotājs. Kirila darbiem raksturīga minimāla, lakoniska vizuālā valoda. Viņš ir sadarbojies ar dažādiem kultūras nozares projektiem — Arterritory, Fotokvartāls, Tactile Baltics, Punctum un Latvijas Laikmetīgās mākslas centru. Šobrīd veido izstāžu grafikas dizainu Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Mārcis Miķelsons-Germs 
UX un pakalpojumu dizainers, UX dizaina nodaļas vadītājs un partneris digitālā dizaina, konsultāciju un izstrādes uzņēmumā Cube. Mārcis ikdienā plāno un vada digitālu produktu un pieredžu izstrādi lieliem un maziem uzņēmumiem. Starp Cube klientiem ir tādi Baltijas zīmoli kā Rimi, SEB, Elektrum, Virši, LMT, Ergo un Circle K. 

Edijs Ļaksa
Produktu dizainers ar divdesmit gadu pieredzi grafikas dizainā. Vada savu uzņēmumu D1, kas specializējas auto dizainā un produktu vizualizācijās. Radījis pasaulē atzītos Eurofighter sērijas drifta auto body kit un militārā auto Fox virsbūves dizainu, kas apbalvots ar Latvijas Dizaina gada balvu 2023 produktu dizaina kategorijā. Edijs saņēmis arī Golden Hammer balvu interaktīvajā kategorijā.

Dārta Apsīte
Radošā direktore, strādājusi aģentūrā Wrong, vēlāk vadījusi Rīgas domes Zīmola un dizaina nodaļu, kur īstenojusi Rīgas zīmola vizuālo atjaunošanu. Pēdējo divu gadu laikā Dārtas vadībā tapušās vizuālās komunikācijas kampaņas guvušas prāvu skaitu radošās izcilības balvu gan vietējos, gan starptautiskos konkursos. Dārtas veidotās kampaņas veicina pašcieņas un piederības izjūtu Latvijai ar dizaina un audiovizuāliem paņēmieniem.

Baiba Ripa
Modes un interjera dizainere, zīmola Baiba Ripa dibinātāja. Zīmola specializācija ir "couture" adījumi, līdz ar to kolekcijas iederas gan kultūras mantojuma, gan avangarda modes vidē. Pateicoties rūpīgai šķiedru un modes ciklu ilgtspējas izpētei, Baibas dizaina pieeja tiek augstu vērtēta tādās pasaules modes mekās kā Ņujorka un Parīze. Arī veidojot privātus un publiskus interjerus, dizainere īpašu uzmanību pievērš detaļām un kvalitātei.

Didzis Jaunzems
Arhitekts un dizainers, projektēšanas biroja DJA vadītājs, lektors RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātē. Pirms savas studijas dibināšanas strādājis OMA, vienā no pasaules vadošajiem arhitektu birojiem. Veidojis scenogrāfijas vairākos Eiropas opernamos un multimediālas skatuves Latvijā, strādā ar dažāda mēroga ekspozīciju projektiem, tajā skaitā Latvijas EXPO Dubai 2020 paviljonu. Ieguvis Latvijas Arhitektūras gada balvu un Latvijas Dizaina gada balvu par vides objektiem.

Anna Andersone
Uzņēmēja dizaina jomā, viena no jaunuzņēmumu ekosistēmas līderēm Latvijā un kustības Riga TechGirls vadītāja. Annas darbs jau vairāk nekā 20 gadu ir saistīts ar dizaina, komunikācijas un tehnoloģiju jomu un uzņēmējdarbību, līdzdibinot jaunuzņēmumus Froont un berta.me, kā arī darbojoties TechHub Riga valdē. Viņas vadībā Riga TechGirls trīs gadu laikā apmācīts vairāk nekā 20 000 cilvēku Latvijā un ārvalstīs. Anna ir vieslektore Rīgas Ekonomikas augstskolā (SSE Riga), ir vadījusi Biznesa skolu jaunajiem uzņēmējiem.

 

Latvijas Dizaina gada balvas 2024 pieteikšanās kārtība paredz iespēju darbu autoriem vai to pasūtītājiem darbus konkursam iesniegt divos periodos - rudenī un ziemā -, tā padarot ērtāku gan pašu pieteikšanās procesu, gan arī strukturējot vērtēšanu. Rudens pieteikšanās konkursam noris no 2023. gada 1. oktobra līdz 10. novembrim un ziemas pieteikšanās - no 2024. gada 2. janvāra līdz 31. janvārim.

Vairāk informācijas par balvu: https://dizainabalva.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja