Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Foto: Ķemeros atklāts jauns vides objekts Ķemeru Anniņa

Ķemeru skvērā, Senatnes ielā 5, otrdien, 15. novembrī, atklāts vides objekts Ķemeru Anniņa. Tēls no latviešu strēlnieku dziesmas veidots kā laikmetīgs Ķemeru apkaimes simbols.

Vides objekta autori ir Kaspars Līdums un Mārtiņš Rozenfelds. Objekta koncepcija saistāma ar latviešu strēlnieku dziesmu Ķemermiestiņā, un stāsts par Ķemeru Anniņu veidots kā mūsdienīga alegorija par sievietes būtību laikmetu kontekstā.

3,5 metrus augstā skulptūra ir izgatavota no lāzergrieztām alumīnija plāksnēm un novietota skvēra centrā, kur tā aplūkojama no dažādiem skatpunktiem. Objekta slāņveida konstrukcija veido optisku ilūziju – raugoties uz skulptūru no atšķirīgiem leņķiem, tēla siluets mainās. Nepastāvīgā forma ir atsauce uz dažādajām mīta interpretācijām, kas saplūst Ķemeru Anniņas tēlā. Skulptūra atveido jaunu sievieti pastaigas brīdī, tās pozā izteikta melanholija un vieglums. Figūra ar nolūku veidota bez postamenta, lai iekļautos vidē un uzsvērtu attēlotā momenta ikdienišķumu un intimitāti. Projektā ainaviski labiekārtots arī skvērs – izveidoti apstādījumi, ierīkoti soliņi un gaismas laternas.

"Vides objektu Ķemeru Anniņa izveidojām, atsaucoties iedzīvotāju ierosinājumam radīt simbolu, kas saistās ar nostāstiem par Ķemeru apvidu. Arī tā atrašanās vietu noteica iedzīvotāju balsojums. Jūrmala ir bagāta personībām, dzīvesstāstiem un nostāstiem, tos vēlamies saglabāt un ar tiem dalīties. Vienu šādu stāstu sadarbībā ar iedzīvotājiem iemūžinām šajā vides objektā," atklāj Rita Sproģe, Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece.

"Zīmīgi, ka skulptūra tiek atklāta dienā, kad aprit gads kopš Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra dibināšanas, un šis ir pirmais vides objekts, kuru kā centrs esam realizējuši no meta līdz mākslai Jūrmalas pilsētvidē. Esam pārliecināti, ka šis vides objekts kļūs par jaunu simbolu Ķemeru apkaimē un priecēs kā vietējos iedzīvotājus, tā arī viesus," atklāšanas ceremonijā pārliecību pauda Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra vadītājs Gundars Ūķis.

Mākslinieku Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda piedāvātā ideja vides objekta Ķemeru Anniņa izveidei uzvarēja Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izsludinātajā metu konkursā, kas notika pagājušā gada rudenī. Metu konkurss tika rīkots, lai stiprinātu apkaimes identitāti un kultūrvēsturiski bagātajos Ķemeros ienestu jaunu, laikmetīgu mākslas objektu. Projektu īstenoja Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības iestāde Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja