Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropas Parlaments pieņem jauno ES kultūras programmu

Eiropas Parlaments (EP) otrdien pieņēma programmu Radošā Eiropa kultūras un audiovizuālās nozares atbalstam 2021.-2027.gadā, tajā paredzot visu laiku lielāko atbalstu, ko ES jebkad piešķīrusi mākslai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Jaunās programmas budžets, salīdzinot ar 2014.-2020.gadu, ir gandrīz divkāršojies - no 1,4 miljardiem līdz 2,5 miljardiem eiro. Uzskatāms, ka ar savu atbalstu programmai EP deputāti apliecinājuši, ka novērtē kultūras nozares nozīmi un vēlas palīdzēt tai atkopties pēc Covid-19 pandēmijas, kuras dēļ daudzas mūzikas un kultūras vietas visā Eiropā joprojām ir slēgtas, norādīja Krastiņš.

Līdztekus ievērojamajam finansējuma palielinājumam programma koncentrējas uz iekļaušanu un mūsdienu mūzikas un mūzikas izpildīšanas nozarēm, kuras pandēmija skārusi visvairāk. Jaunā programma paredzēs arī augstākas līdzfinansējuma likmes maza mēroga projektiem.

Viens no programmas mērķiem būs īpaši atbalstīt sievietes un viņu karjeras mākslā. Lai arī mākslā darbojas ļoti daudz sieviešu, viņas joprojām ir nepietiekami pārstāvētas kultūras, mākslas un radošo iestāžu lēmumpieņēmēju vidū, skaidroja Krastiņš.

Plenārsēdes debatēs pirms balsojuma EP deputāti runāja par to, kā Covid-19 ir pasliktinājis mākslinieku un kultūras darbinieku situāciju. Daudzi uzstāja, ka kultūra un māksla nākotnē ir pelnījušas vēl lielāku Eiropas Savienības finanšu atbalstu.

Lielākā daļā Radošās Eiropas finansējuma - 1,4 miljardi eiro - tiek piešķirta apakšprogrammā Media - Eiropas filmu un audiovizuālo darbu izstrādei, popularizēšanai un izplatīšanai Eiropā un ārpus tās.

Apakšprogrammā Kultūra piešķirtie līdzekļi tiek novirzīti pārrobežu kultūras un radošās sadarbības projektiem - tīkliem, platformām, inovāciju projektiem - starp organizācijām un profesionāļiem dažādās jomās, piemēram, izdevējdarbība, Eiropas literatūras popularizēšana, arhitektūra, kā arī dažādām ES kultūras balvām un ierosmēm.

No trešās, starpnozaru, apakšprogrammas atbalsts pirmo reizi tiks piešķirts arī ziņu plašsaziņas līdzekļiem, veicinot medijpratību, plurālismu, preses brīvību un kvalitatīvu žurnālistiku, kā arī palīdzot plašsaziņas līdzekļiem labāk pielāgoties digitalizācijas izaicinājumiem.

Programma stāsies spēkā tūlīt pēc tās publicēšanas Oficiālajā Vēstnesī. Lai nodrošinātu vienmērīgu pāreju no iepriekšējā programmas perioda, regulas noteikumi stājas spēkā atpakaļejoši, no 2021. gada 1. janvāra.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja