Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arnis Rītups un Uldis Tīrons aicina uz diskusiju Bailes kā apziņas ienaidnieks

Trešdien, 19. augustā, plkst. 19 restorāna Laivas peldošajā terasē Jūrmalā notiks filosofiska improvizācija, ko organizē Latvijas filosofi, domātāji, publicisti, ietekmīgā intelektuālā žurnāla Rīgas Laiks izdevēji un redaktori Arnis Rītups un Uldis Tīrons. Pasākumu varēs vērot gan klātienē, gan interneta tiešraidē.

Pasākums notiks divās daļās: sākumā varoņi brīvos dialogos un oriģinālā manierē atklās pieteikto tēmu, savukārt diskusijas otrajā daļā notiks interaktīvas sarunas ar skatītājiem un tiks sniegtas atbildes uz aktuālajiem jautājumiem. 

"Asi izjūtot to, ka publiskajā telpā dominē psihosociāli politiskas reakcijas un trūkst ar domāšanu, apzinātību un metafiziskiem uzskatiem saistītu darbību, mēs sākam sarunu ciklu Метафизический п-и-з-д-ё-ж-ъ (Metafiziskā m-u-l-d-ē-š-a-n-a). Cikls veltīts žurnāla Rīgas Laiks. Русское издание atbalsta akcijai. Šīs versijas izdošana pandēmijas laikā kļuva sarežģīta," stāsta Arnis Rītups.

Rīgas Laiks – tas ir melnbalts, ļoti intelektuāls žurnāls, kuru var dēvēt par Latvijas kultūras fenomenu. Tā izdevējiem ir izdevies ap redakciju pulcēt ne tikai vietējo, bet arī visas pasaules intelektuālo eliti. Žurnālā tiek publicētas pārdomas par notiekošo, intervijas ar lielākajiem mūsdienu domātājiem, Nobela prēmijas laureātiem.

Uldis Tīrons - intelektuālā žurnāla Rīgas Laiks izveidotājs un galvenais redaktors. Draudzīgi sarunājies ar filosofiem Merabu Mamardašvili un Aleksandru Pjatigorski. Vairāku simtu interviju autors, tostarp ar Mamardašvili, Dalailamu, Barišņikovu, Kolhāsu, Noršteinu, Kiru Muratovu, Annu Poļitkovsku, Mihailu Jefremovu. Raksta par filosofiju, kino, mākslu, pārtulkojis latviski V.Jerofejeva poēmu Maskava–Gailīši. Strādājis Tuvā un Mongolijā, sarakstījis grāmatu par Tuvas šamaņiem Šamaņu pusē (2013). Režisors filmai par A.Pjatigorski Filozofs izbēdzis (2005), kā arī Jaunā Rīgas teātra izrādēm Mielasts, kas tapusi pēc Platona dialoga Dzīres, Pēdējā Ļeņina eglīte un Apmānītā pēc Tomasa Manna tāda pat nosaukuma stāsta motīviem.

Arnis Rītups teju divdesmit gadus dažādās universitātēs – LVU, Upsalas Universitātē (Zviedrija), Vestminsteres Universitātē (Lielbritānija), Lēvenes Katoļu universitātē (Beļģija) - mācījies teoloģiju, klasiskās valodas, kino un filosofijas teorijas, filosofijas zinātņu doktors, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors; tāpat pasniedzis LU, Lēvenes Katoļu universitātē, Rīgas ekonomikas augstskolā, tulkojis Dekartu, Grigoriju Bogoslovu, kas specializējās vēlīnajos antīkajos Aristoteļa komentētājos. No 2010. gada žurnālu Rīgas Laiks un Rīgas Laiks. Русское издание līdzizdevējs. Veidojis sarunu sēriju ar visinteresantākajiem mūsdienu filosofiem un zinātniekiem, kas publicētas gan žurnālā Rīgas Laiks, gan arī atsevišķos krājumos – Sarunas ar filosofiem (2019) un Sarunas ar zinātniekiem (2020).

Projekta izpildproducente ir Jekaterina Lanskaja-Sapožņikova – neskaitāmu videodarbu, televīzijas projektu, mūzikas festivālu, tostarp World Jazz Festival režisore un producente, teātra Fabrika projektu izpildproducente, Londonas starptautiskās kinoprēmijas L.I.M.P.A galvenās balvas ieguvēja.

Tikšanās tiešraide būs vērojama vietnē www.bezrindas.lv, tur nopērkamas biļetes gan uz diskusijas tiešsaisti, gan klātienes versiju.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja