Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aprit viens gads LNB digitālajai kolekcijai Industriālais mantojums

Latvijas Nacionālā bibliotēka 2022. gada martā atklāja kultūras un atmiņas institūciju sadarbībā tapušo digitālo kolekciju Industriālais mantojums (https://industria.lndb.lv/). Kolekcijā aplūkojami vairāk nekā simts Latvijas uzņēmumi, kas ar saviem ražojumiem ieņem nozīmīgu vietu Latvijas vēstures un kultūras telpā. Atzīmējot kolekcijas gadadienu, 13. aprīlī tiek atklāts raidierakstu cikls Rūpniecības mantojums, kas klausītājus iepazīstinās ar atmiņu stāstiem par dažādiem Latvijas uzņēmumiem.

Vēsturnieks Gatis Krūmiņš uz pirmo raidierakstu cikla Rūpniecības mantojums sarunu aicinājis RAF (Rīgas autobusu fabrika) māksliniekus–konstruktorus Juri Kreicbergu un Olafu Ceplēviču. Leģendāro mikroautobusu Latvija stāstu un citu ražotāju stāstus turpmāk katru otro ceturtdienu varēs iepazīt digitālās kolekcijas Industriālais mantojums vietnē pie konkrētā uzņēmuma apraksta un LNB Spotify un SoundCloud kanālos. Rūpniecības mantojums raidierakstu ciklā turpmāk plānotas sarunas ar Cēsu alus darītavas, VEF, Valmieras stikla šķiedras un virkni citiem ražotņu pārstāvjiem.

Digitālajā kolekcijā Industriālais mantojums apskatāmi vairāk nekā 10 000 digitālie objekti par 108 Latvijas uzņēmumiem. Lietotājiem ir pieejamas arhīvu lietas, fotogrāfijas, kinohronikas, patenti un citi nozīmīgi resursi. Kolekcijai pakāpeniski tiek pievienoti Latvijas muzeju digitalizētie muzeju priekšmeti. Ar šiem materiāliem jau papildinātas Tautas daiļamatniecības meistaru ražošanas apvienība Daiļrade, zeķu fabrika Aurora, Rīgas porcelāna rūpnīcu, rūpnīca VEF un daudzu citu uzņēmumu sadaļas. Pirmajā digitālās kolekcijas pastāvēšanas gadā kolekcijas lietotāju skaits pieaudzis līdz 4000 pastāvīgajiem lietotājiem.

Pagājušajā gadā kolekcija ir papildināta ar jauniem uzņēmumu vēstures aprakstiem un materiāliem par Ražošanas apvienību Rīgas apģērbs, Rīgas mēbeļu fabriku Teika, Olaines kūdras fabriku un Valstspapīru spiestuvi, kas atver durvis arī poligrāfijas nozarei Industriālā mantojuma kolekcijā.

Digitālā kolekcija Industriālais mantojums tapusi, pateicoties vairāk nekā 130 sadarbības partneriem – Latvijas kultūras un atmiņas institūcijām: arhīviem, bibliotēkām, muzejiem, kā arī dažādiem uzņēmumiem un atsaucīgiem cilvēkiem visos Latvijas novados. Kolekcijas papildināšanā aktīvi iesaistās reģionu muzeji un bibliotēkas, piemēram, Viļakas muzejs, Limbažu muzejs un Ugāles bibliotēka. Industriālā mantojuma komanda ir atvērta katram, kas var nest pienesumu ar stāstiem un materiāliem par Latvijā nozīmīgu ražošanas uzņēmumu vēsturi.

LNB aicina atsaukties ražošanas uzņēmumu darbiniekus un vadītājus, kuri vēlas dalīties ar piedzīvoto Latvijas nozīmīgākajās ražotnēs. Vēsturiskie stāsti noderēs raidierakstu sarunu cikla turpināšanai, bet jauni materiāli, fotogrāfijas un apraksti papildinās digitālo kolekciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja