Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valmieras teātris pavasarī viesosies Rīgā ar izrādēm Meistars un Margarita, Lattia un Maija un Paija

Martā un maijā Rīgā, Nacionālajā un Dailes teātrī būs iespēja noskatīties trīs Valmieras drāmas teātra izrādes: Indras Rogas iestudēto Mihaila Bulgakova romāna Meistars un Margarita versiju, Vara Braslas iestudējumu Lattia un Reiņa Suhanova režisēto Annas Brigaderes pasaku ģimenei Maija un Paija, informēja teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Viesizrādes Rīgā ievadīs izrāde Lattia Nacionālā teātra Lielajā zālē 30. martā. Laura Gundara lugā aprakstītie notikumi risinās 19. gadsimta vidū Malienā, kad kroga saimnieks – latvietis Puriņu Kārlis ir nolēmis iemācīt vietējiem zemniekiem dziedāt korī. Tāpēc tur ir arī divdesmitgadīgais tautasdziesmu entuziasts Cimzas Jānis, kuram jāspēj vienot zemnieki, kuri sākumā gatavi dziedāt tikai tāpēc, ka alus par brīvu. Te ir baltvācietis, krievs un latviešu meitene, kuras sirdi mēģinās iekarot gandrīz visi lugas varoņi. "Tas ir laiks, kad līdz nācijas apziņai ir stipri tālu, un attīstīt to ir liels varoņdarbs – brīvlaišana gan ir bijusi, taču kalpa dvēseles turpat vien palikušas," uzsver režisors Varis Brasla, kurš kopā ar diriģentu Jāni Ērenštreitu ilgi loloja šīs lugas ideju. 

31. martā un 7. maijā Nacionālajā teātrī skolēniem un ģimenēm ar bērniem būs iespēja noskatīties Annas Brigaderes Maiju un Paiju, ko iestudējis režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs. "Lugas sižets par čaklo un strādīgo meiteni Maiju un viņas slinko pusmāsu Paiju latviešu bērniem ir zināms kopš mazotnes, taču šo stāstu var lasīt ne tikai sadzīviskas pasaku realitātes, bet arī mitoloģiskā līmenī," saka režisors. Dabas ciklu sakarības uz skatuves spilgti attēlotas Katrīnas Neiburgas veidotajās Latvijas dabas video projekcijās. Šajā lugā tikpat svarīgi kā zemes norises ir arī notikumi debesīs un zemzemē, tāpēc nokļūšana tajās un satikšanās ar Laimu ir viena no izrādes būtiskākajām līnijām.

Visambiciozākais Valmieras teātra piedāvājums būs skatāms 24., 25. un 26.maijā Dailes teātrī – Latvijā pirmo reizi iestudētais režisores Indras Rogas jaunākais teātra ceļojums Mihaila Bulgakova Meistars un Margarita. Režisore līdz pamatiem izpētījusi gan romāna tapšanu, gan pirmavotus un vēsturiskās sakritības, pati veidojusi dramatizējumu, īpaši uzsverot iepriekš iestudētā Zojas dzīvokļa un Meistara un Margaritas pēctecību gan tēlu izveidē un aktieru izvēlē, gan telpas izmantojumā.

Tradicionālās Valmieras teātra viesizrādes Rīgā augustā nebūs tik plašas kā ierasts, jo teātris vasarā gatavojas unikālam notikumam – Valmieras vasaras teātra festivālam.  

Biļetes uz Valmieras teātra viesizrādēm Rīgā var iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja