Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Valmieras teātrī jaunajā sezonā top savdabīgs izrādes Zojkina kvartira turpinājums

"Neskatoties uz neviennozīmīgo Zojkina kvartira novērtējumu, tā ir skatītāju mīlēta izrāde," preses konferencē medijiem teica Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze un norādīja, ka Indras Rogas jaunais iestudējums Valmierā - izrāde Doktors Živago - būs "savdabīgs Zojkina kvartira tupinājums".

To, ka Rogas iestudētā izrāde ir Valmieras teātra aizvadītās sezonas veiksme vēlreiz apliecina Rīgā izpārdotās viesizrādes, kuras pavada stāvovācijas, kā arī fakts, ka izrāde kļuvusi par vienu no iemesliem 13% lielam teātra skatītāju skaita pieaugumam Valmierā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Pie Borisa Pasternaka Nobela prēmiju saņēmušā romāna Doktors Živago dramatizējuma strādā tā pati komanda, kura iepriekš veidojusi Zojkina kvartira. Scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, horeogrāfe – Inga Raudinga. Izrādē spēlēs arī tā pati aktieru trupa. Pirmizrāde paredzēta 22. septembrī.

Aktrise Elīna Vāne preses konferencē neslēpa sajūsmu par Rogas atgriešanos Valmieras teātrī, norādot, ka režisore aktieru trupu pārņēmusi savā varā, spējot radīt radošu un saspringti strādāt spējīgu komandu. "Viņa absolūti precīzi un skaidri norāda līnijas, kas jāizdara," par darba procesu stāstīja aktrise.

"Ļoti liels pārbaudījums ir ielikt visu šo apjomīgo darbu skatuves laikā," komentē teātra direktore. Izrādes centrā ir ārsts un dzejnieks Jurijs Živago (Ivo Martinsons). Viņa acīm ieraudzīti notikumi no Pirmā līdz Otrajam pasaules karam. Laikā, kas maina un lauž likteņus, Živago mēģina saglabāt savu māju, ģimeni, mīlestību, atrast dziļāko jēgu apkārt notiekošajām kataklizmām.

Teātrī kopumā šosezon plānotas 14 pirmizrādes. Tās veidos gan štata režisori Felikss Deičs, Varis Brasla un Mārtiņš Eihe, gan jau Valmieras skatītāju atzinību ieguvušie Indra Roga, Inese Mičule, Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš, kā arī vēl vairāki jauni viesrežisori – Regnārs Vaivars, Ģirts Ēcis un Dmitrijs Petrenko. Kolektīvam pievienojusies arī jauna aktrise Rūta Dišlere.

Jau 14. augustā paredzēta pirmizrāde amerikāņu dramaturga Leonarda Gerša lugai Taureņi ir brīvi, ko kā diplomdarbu iestudē Latvijas Kultūras akadēmijas Režijas mākslas nodaļas absolvents Reinis Suhanovs. Viņš sezonas gaitā kopā ar Mārtiņu Meieru realizēs arī sen iecerētu sapni – izrādi par Daugavpilī dzimušo pasaulslaveno mākslinieku Marku Rotko. 

Jāņa Znotiņa režijā plānots Harolda Pintera lugas Siltumnīca iestudējums. Interesantu debiju sola Dmitrijs Petrenko, kas uzvedīs Tenesija Viljamsa Stikla zvērnīcu, pavisam jaunu cilvēku lomas uzticot pieredzējušajiem aktieriem Rihardam Rudākam un Skaidrītei Putniņai. Pirmo reizi Valmieras teātrī strādās arī režisors Regnārs Vaivars ar īpaši aktierim Rihardam Jakovelam uzvestu monoizrādi Bask@bols un Ģirts Ēcis ar savdabīgu pasaku pieaugušajiem Ziema zem galda. Inese Mičule piedāvās savu versiju dziesmuspēlei Meldermeitiņa. Mārtiņš Eihe turpinās savulaik iesākto ceļu pie pusaudžu auditorijas un iestudēs Pēra Enkvista Lūša stundu, bet sezonas nogalē ķersies pie padomju laikā tapušas komēdijas – Aleksandra Vampilova Provinces anekdotēm.

Klasiskas izrādes piedāvās Felikss Deičs, iestudējot Gorkija Vasu Žeļeznovu ar Māru Menniku titullomā, un pavasarī uzvedot izrādi mazajiem skatītājiem - Visām pelēm garšo siers. Vara Braslas režijā būs iespēja redzēt  Remarka Triumfa arku

Gada nogalē tiks svinēta Valmieras teātra 90 gadu jubileja, un savu 10. sezonu Valmieras teātrī atzīmēs Pētera Krilova 2003. gada aktieru kurss, no kura teātrī palikuši Elīna Vāne, Māra Mennika, Māris Bezmers, Mārtiņš Liepa un Ivo Martinsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja