Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nepateikta problēma nav problēma? Valmieras teātra pagaidu mājvietā Kurtuve – izrāde Vārds

"Jebkurš režisors lasa lugas, meklējot tēmas, kas pašam ir aktuālas. Tā "lugu veikalā", šķirstot grāmatas, ieraudzīju norvēģu autora Juna Foses lugu Vārds. Fose tiek dēvēts par norvēģu mūsdienu drāmas jauno Ibsenu un ir viens no visvairāk iestudētajiem dramaturgiem pasaulē," stāsta režisors Reinis Suhanovs.

Luga vēsta par vairākām paaudzēm, un Valmieras teātrī tikko kā ienākušajiem jaunajiem aktieriem un pamatsastāvam tā tīri tehniski ir piemērota. "Protams, skatītājiem tā arī būs ļoti interesanta, jo stāsts ir par ģimeni. Lai arī sižets risinās Norvēģijā, tēma ir tuva visur." Jauna sieviete, kura gaida bērnu, kopā ar draugu atgriežas savu vecāku mājās, kur sarunāšanās vienam ar otru gandrīz vairs nenotiek un savstarpējās attiecības kļuvušas par rituālistiskiem un paredzamiem žestiem. Šajā ģimenē būt vienam ir nepanesami, bet būt kopā – neizturami.

"Luga ar sāpīgu saturu, pēc žanra to var pieskaitīt ģimenes drāmai. Problēma ir nespēja nosaukt lietas vārdos, jo vārdā nosaukta lieta sāk eksistēt un ietekmēt mūsu dzīvi. Vārdā nenosaukta, skaļi nepateikta problēma nav problēma. Degoša tēma mūsu ikdienā. Pāri visam – bezgalīgas alkas pēc tuvības. Bet ko darīt, ja vide un audzināšana tevi ir novedusi līdz pieskārienu analfabētismam?" retoriski jautā Reinis Suhanovs un izsaka cerību, kaut pēc izrādes emocijas atraisītos un cilvēki tiektos apskaut viens otru un vēlētos sarunāties.

Reinim Suhanovam ir smagas pārdomas par nesarunāšanos ģimenē, emociju nesaukšanu vārdā, jo šī situācija ir emocionāli ļoti pazīstama daudzās pieaugušu bērnu un vecāku attiecībās. Viņš atgādina, ka nesen Latvijas Televīzijā varēja noskatīties raidījumu Aizliegtais paņēmiens par demogrāfijas jautājumiem. Režisors uzsver lugas aktualitāti arī kara kontekstā. "Kāda ir vide, kurā ienāk bērns, kāda ir ideālā ģimene, ko gribētos, un kāda ir realitāte, kas nesaskan ar izdomāto?" viņš vispārina izrādē skartās tēmas.

Pie izrādes strādājuši arī kostīmu māksliniece Līga Zepa, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, lomās darbojas Ieva Estere Barkāne, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Salmiņš, Krišjānis Strods, Elīna Vāne.

Ar šo izrādi Valmierā tiek atklāta jauna kultūrtelpa Kurtuve, un Reinis Suhanovs neslēpj prieku: "Esmu bijis iesaistīts, lai šī katlumāja kļūtu par kultūrvietu. Izveidojot jaunu bioloģiski atjaunojamas šķeldas katlumāju, pašā pilsētas centrā atbrīvojās liela, plaša telpa. Tā ir viena no mūsdienu tendencēm – tiek apdzīvotas industriālas telpas, tajās top kultūrvietas. Tā notiek gan Ņujorkā, gan Šanhajā."

Tuvākās izrādes – 20., 21., 22. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja