Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālajā teātrī top Eiropas teātros daudz iestudētais oriģināldramaturģijas darbs Debesjums

Ceturtdien, 12. janvārī, pirmizrādi piedzīvos britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma Debesjums Valtera Sīļa režijā, kura uz skatuves pulcēs teju visu Nacionālā teātra sieviešu ansambli, informēja Latvijas Nacionālā teātra Mārketinga un pārdošanas daļas vadītāja Lolita Grāvīte.

Jaunas sievietes likteni izšķirs 12 zvērināto – sieviešu – lēmums, ir vai nav patiesība tas, ko viņa apgalvo, proti, ir vai nav viņa stāvoklī. Ja viņa gaida bērnu, viņu nedrīkst pakārt, ja ne, karātavas viņu jau gaida, jo tāds ir tiesas lēmums. Kā liecina nāvessoda piesaukšana, lugas darbība nenotiek 21. gadsimtā, kaut arī luga sarakstīta 2020. gadā, bet gan 18. gadsimta vidū Anglijas austrumos. Tomēr britu dramaturģes piedāvātie jautājumi pilnā mērā attiecas uz mums un uz šodienu. Vai mēs spējam vienoties par kopīgu lēmumu svarīgos jautājumos? Vai mēs spējam uzņemties atbildību par savu viedokli? Vai mīlestība ir attaisnojums vardarbībai?

Režisors Valters Sīlis: "Divpadsmit lugas varonēm šī ir telpa un laiks, kad viņas izkāpj no dienas darbu smagās vienmuļības. Divpadsmit lugas varonēm šis ir brīdis, kad viņām ir dota vara. Vara konkrētā jautājumā, kuru tolaik vīrieši labprāt nodeva sieviešu rīcībā. Lai cik ierobežotas ir viņu lemšanas tiesības par savu likteni, nu viņām ir dota vara izlemt kādas citas sievietes likteni. Šī ir iespēja pacelt galvu no ikdienas rūpēm un pievērsties jautājumam, kas katru no viņām konfrontē ar saviem dzīves jautājumiem, kuriem nekad nav laika. Man šķiet, šajā darbā ir iekapsulēta arī visa teātra misija – likt cilvēkiem "iekāpt" sakrālā laikā un uzdot sev jautājumus, kuriem ikdienā laika nepietiek. Uzdot jautājumu – kas tad ir patiesi cilvēcīga rīcība?"

Radošā komanda: režisors Valters Sīlis, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, komponists Edgars Raginskis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Lomās: Elizabete Skrastiņa, Maija Doveika, Dace Bonāte, Ināra Slucka, Sandija Dovgāne, Daiga Kažociņa, Evija Krūze, Daiga Gaismiņa, Dita Lūriņa vai Anna Klēvere, Sanita Paula, Agnese Budovska vai Anta Aizupe, Ieva Aniņa, Indra Burkovska, Liene Sebre, Kaspars Aniņš, Romāns Bargais.

Biļetes teātra mājaslapā www.teatris.lv un Biļešu paradīzes kasēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja