Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos Hamlets Viestura Kairiša režijā

Trešdien, 5. aprīlī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde Hamlets”, ko iestudējis režisors Viesturs Kairišs, informēja teātra pārstāvji.

Jaunākais leģendārās Šekspīra lugas iestudējums stāsta ne tikai par Hamleta mūžīgo cīņu ar sevi un pret sevi, cenšoties pildīt tēva doto pavēli atriebt un nogalināt, bet šoreiz Hamlets paver priekškaru jaunam pasaules notikumu kontekstam. Un atkal – pat pēc gadsimtiem – tik asiņaini precīzi.

Izrādes režisors Viesturs Kairišs, kuram šis ir trešais iestudējums Mihaila Čehova teātrī, komentējot žanra izvēli, kas konkrētajā iestudējumā ir "kara laika hronika", un raksturojot izrādes vadmotīvu, atzīst: "Tā ir luga, kuras darbības vieta ir "Dānija". Valsts, kura savus politiskos oponentus joprojām indē kā viduslaikos, un turpat nepilnvērtības kompleksu nomākta viduvējība var kļūt par karali. Valsts, kurā viss ir tikai izlikšanās un "teātra" spēlēšana un lietas netiek sauktas īstajos vārdos. Valsts, kura karo ar savu brāļu tautu mazas teritorijas šķēlītes dēļ – tik mazas, ka tajā pat nepietiek zemes, lai apglabātu visus, kas krituši cīņā par to. Varbūt tāda valsts nemaz neeksistē? Hamlets cenšas izdibināt patiesību zem melu, liekulības un puvuma fasādes. Bet viņš nekad nevar zināt, kur nākamreiz tiks uzklāta inde."

Galveno lomu jauniestudējumā atveido aktieris Maksims Busels, kurš Hamleta tēlu un tā nozīmi vērtē precīzāk par acīmredzamo: "Šekspīra unikalitāte ir tajā, cik ļoti cauri gadsimtiem viņa rakstītais nezaudē aktualitāti un cik ļoti starp rindām tu vari katru reizi izlasīt un saprast ko citu, attiecināmu uz mūsdienām. Šī iestudējuma centrā nav tikai Hamlets, šeit daudz augstāk nolasāms tas, kas notiek pasaulē šobrīd, tikai caur Hamleta personību un caur viņa pasaules uztveres prizmu."

Izrādes Hamlets aktieru plejādē atrodama lielākā daļa Čehova teātra trupas – Maksims Busels, Aleksandrs Maļikovs, Jūlija Berngardte, Jekaterina Frolova, Igors Čerņavskis, Rodions Kuzmins, Veronika Plotņikova, Anatolijs Fečins, Jevgeņijs Čerkess, Volodimirs Gorislavecs, Konstantīns Nikuļins, Vladislavs Janušenoks un Dmitrijs Palēs.

Radošo komandu režisora Viestura Kairiša vadībā veido scenogrāfe Ieva Jurjāne, kustību konsultante Kristīne Brīniņa, komponists Timofejs Pastuhovs, gaismu mākslinieks Jevgeņijs Ganzburgs un skatuves teksta autors Romāns Dolžanskis, kurš adaptējis Borisa Pasternaka tulkojumu režisora radošajai iecerei.

Izrāde Hamlets iestudēta krievu valodā, zālē tiks nodrošināti titri latviešu un angļu valodā.

Biļetes uz izrādi iespējams iegādāties www.bilesuserviss.lv vai teātra kasē Kaļķu ielā 16.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja