Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kad visatļautība pārsniedz normu. Izrādē Monstrs – iespēja paskatīties uz sevi no malas

Dailes teātra Kamerzālē šodien, 9. oktobrī, pirmizrāde Dankana Makmillana lugas Monstrs iestudējumam, kas bija ieplānota jau martā. Monstrs, vārdā Covid-19, izjauca plānus.

Bet kas ir šis Dailes Monstrs? Aktieris Gints Andžāns tam saredz vairākas sejas: "Izrādes kontekstā monstrs pret vienu varoni ir sabiedrība, pret otru – konkrēta personība, pret trešo varoni tā ir dzīve, pret ceturto varoni monstrs ir attiecības. Katram no mums ir savs monstrs."

Šajā izrādē Gints Andžāns ir jauns skolotājs Toms, kurš Derilam (Kārlis Arnolds Avots) – puisim, kas neapmeklē stundas un izceļas ar destruktīvu uzvedību, ir kaitinošs, uzdod nepiedienīgus jautājumus un lieto nepiedienīgus vārdus, – liek ievērot noteikumus. Konflikts starp viņiem abiem ir neizbēgams. "Es necīnos ar viņu, bet mēģinu palīdzēt," precizē G. Andžāns. Lomas veidošanas sakarā, protams, uzjundīja skolas gadu atmiņas, bet Gints teic: "Tik traki ar mani nebija, lai gan šad tad problēmas skolotājiem mēdzu sagādāt. Caur šo lomu spēju nojaust, kā jutās mani pedagogi. Tikai tagad zinu, cik skolotājam jābūt lielai savaldībai, pacietībai, paškontrolei, apņēmībai." Reālajā dzīvē pedagoga lomā G. Andžānam sanācis būt ļoti nosacīti, spēlējot kopā ar jaunajiem aktieriem un atbildot uz viņu uzdotajiem jautājumiem, nevis palīdzot pēc savas iniciatīvas, tāpat arī dažas sezonas strādājot par slēpošanas instruktoru.

Izrādi caurvij tēma par to, ka Derils nemāk dzīvot reālajā pasaulē. Viss, ko Derils zina, nāk no televīzijas un filmām. Viņš apbrīno Čārlzu Mensonu, Džeku Uzšķērdēju un Osamu bin Ladenu, viņu fascinē vardarbība un spīdzināšana... "Pusaudžiem elki ir vajadzīgi, bet tiem jāietekmē pozitīvi, tam jābūt labam piemēram," skaidro G. Andžāns. Viņš pajoko, ka varētu arī izmantot atziņu – "kad mēs augām, tad gan tā nebija". "Droši var apgalvot, ka tagad visatļautības līmenis ir krietni pieaudzis. Nav runa par visiem, bet tomēr visatļautība krietni pārsniedz normas robežas. Paralēli pieaug neaizskaramības līmenis. Par upuri biežāk tiek padarīts skolotājs. Skolotājs, kas paceļ balsi, kļūst par apsūdzēto, lai gan viņš ir sevi aizstāvējis, gribējis panāk temperatūras krišanu klasē. Bet ļoti iespējams, ka es tā runāju, būdams šīs izrādes iespaidā, jo Kārlis Arnolds, precīzāk, viņa varonis, mani ir krietni nokaitinājis." 

Izrāde vēsta par sarežģīto pieaugšanas procesu, tāpēc būs saistoša jauniešiem un viņu vecākiem. "Varbūt skolēni sevi nesalīdzinās ar Derilu, bet spēs ieraudzīt, kā tāda uzvedība izskatās no malas un ko tā nodara. Skolotāju viedoklis, iespējams, būs aktīvs – "nu jūs redzat, kā ir!". Es pieļauju, ka skolotāji neko jaunu izrādē neieraudzīs, tā ir viņu ikdiena. Bet vidutājiem, vecākiem, gan varētu rasties iespēja aizdomāties par saviem bērniem." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja