Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Jānis Skutelis, Andris Keišs un Egons Dombrovskis apvienojas projektā Kino un mēs

Ceturtdien, 30. jūlijā, Rojā notiekošajā kino, mūzikas un mākslas festivālā RojaL un vienlaikus arī interneta tiešsaistē visā Latvijā pirmizrādi piedzīvos Covid-19 pandēmijas laikā tapis eksperiments – Matīsa Kažas režisēta starpdisciplināra izrāde Kino un mēs, informēja projekta pārstāve.

Izrādes centrālā tēma ir Latvijas padomju laiku aktierkino. Tās līdzautori un arī visu lomu atveidotāji ir Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis un improvizācijas teātra aktieris, stand-up komiķis Jānis Skutelis. Kino un mēs izmantos gan kino, gan teātra mākslinieciskos paņēmienus. 

Izrādē, kas kinematogrāfā tiks uzņemta vienā kadrā, trīs aktieri atgriežas pie Latvijas padomju laika kino un uzdod jautājumu – kāpēc šīs filmas uzņēma tieši tā? Kino un mēs līdzautori aplūko Latvijas padomju kino daudzveidību un kino vēsturi no cilvēciska, personiska skatu punkta, pievēršoties tā laika režisoriem, operatoriem, scenāristiem, kritiķiem, bet visvairāk – aktieriem un aktierspēlei. Izrādi veido stāsti no uzņemšanas laukumiem, mākslas padomju sēdēm, ieskatiem vēstures lappusēs un pat kino klasikas ainu izspēles jaunos un negaidītos veidos.

Aktieri un izrādes līdzautori Andris Keišs, Egons Dombrovskis un Jānis Skutelis kopā ar režisoru Matīsu Kažu izrādē analizē leģendāras Rīgas Kinostudijā uzņemtas kinolentes, cenšoties rast atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, vai Voldemāra Pūces brāļu Kaudzīšu klasiskā romāna ekranizācijā Mērnieku laiki aktierspēles ekspresīvā groteska ir laikmeta zīme vai vienkārši pārspīlēta rūķošanās, kāpēc Vara Braslas Ezera sonātē Gunārs Cilinskis savu kaislīgo mīlestību spēlē tik introverti, un kādus noslēpumus slēpj Aloiza Brenča Dubultslazds – latviešu kino vēsturē popsīgākais disko krimiķis, kura varoņi šķiet neticami naivi. Reizē Kino un mēs ir arī izrāde par Rīgas Kinostudiju. Tāda apjoma un nozīmes centralizēts kino ražošanas uzņēmums mūsdienu Latvijā nav iedomājams. Izrādes veidotāji pievēršas laikam, kad tajā vēl kūsāja dzīvība.

Izrādes Kino un mēs režisors ir Matīss Kaža, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, skaņu režisors Jevgenijs Načiss. Izrādes dramaturģiju veidojuši tās aktieri, balstoties Rīgas Kino muzeja materiālos, kinofilmu scenārijos, kino vēstures un teorijas grāmatās, intervijās ar Rīgas Kinostudijas aktieriem un darbiniekiem, kā arī pašu fantāzijā.

Kino un mēs komanda sola kinematogrāfisku skatīšanās pieredzi. Visa izrāde veidota, spēlējoties ar dažādiem kinematogrāfiskiem paņēmieniem. Arī attēla kvalitāte atšķirsies no līdz šim Latvijā piedāvātajiem digitālā teātra produktiem, jo izrādi "dzīvajā" filmēs profesionāls kino operators ar kino kameru speciāli šim formātam iekārtotos paviljonos.

Izrādi varēs noskatīties gan festivāla RojaL atklāšanā 30. jūlijā uz lielajiem ekrāniem, gan arī tiešsaistē internetā jebkur Latvijā.

Tālāko dzīvi Kino un mēs turpinās rudenī vai pēc Covid-19 epidēmijas radīto ierobežojumu mīkstināšanas, taču jau citā formātā – kā klātienē skatāma izrāde.

Tiešsaistes pasākuma biļetes pieejamas www.bezrindas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja