Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis gada noslēdzošais numurs

Īsi pirms Ziemassvētkiem iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis 2023. gada ceturtais jeb ziemas numurs. Uz aizmugurējā vāka – iepriekšējos gados izmantoto autogrāfu kolāža, bet uz pirmā – Inese Pudža Asnates lomā Ineses Mičules izrādē Jāzeps un viņa brāļi Valmieras teātrī.

Procesa rubrikā šoreiz – septiņas recenzijas un viens atskats uz festivālu. Autoru lokā uz palikšanu atgriezusies Līga Ulberte ar rakstu par Aika Karapetjana izrādi Fēlikss, Anatolijs un Ilona (JRT). Valda Čakare analizē Ineses Mičules Jāzepu un viņa brāļus (Valmieras teātris). Juta Ance Ķirķis raksta par Klāva Meļļa un Rūdolfa Gediņa izrādi Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris (Kvadrifrons). Par Viestura Kairiša Spīdolas nakti (Dailes teātris) spriež Edīte Tišheizere. Guna Zeltiņa apcer Sergeja Golomazova Kaligulu (MČRKT). Dārta Ceriņa pievēršas Matīsa Kažas debijai teātrī, analizējot izrādi Maigā vara (LNT). Ieva Struka raksta par Alvja Hermaņa Kurlmēmo zemi (JRT). Un Edīte Tišheizere atskatās uz amatierteātra festivālu PLATS solis Bergenā.

Redakcija par tēmas Teātra pārvaldība pārmaiņu laikos viesredaktorēm šoreiz aicinājusi divas ekspertes – teātra kritiķi un Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta nozaru politikas referenti Andru Rutkēviču un teātra producenti Jevgeņiju Šermeņevu. Tēmas ievadā Jevgeņija Šermeņeva piesaka aktuālās problēmas un paskaidro tēmas nepieciešamību. Atis Rozentāls dalās ar piezīmēm pēc sarunas ar Kultūras ministrijas valsts sekretāri Daci Vilsoni. Andra Rutkēviča moderē sarunu par teātra pārvaldības modeļiem ar trim teātru direktoriem – Maiju Pavlovu (ĢIT), Mārtiņu Eihi (LĻT) un Danu Bjorku (MČRKT). Neparasts izvērties tēmas apaļais galds ar četriem anonīmiem aktieriem un moderatori Mariju Leiko. Zem vēsturisku teātra darbinieku vārdiem paslēpušies īsti un šobrīd strādājoši aktieri. Piedāvājot ieskatu kaimiņos, Jevgeņija Šermeņeva intervē Klaipēdas drāmas teātra direktoru Tomu Joči.

Saruna bez vidutāja noris starp Valmieras teātra aktieriem Krišjāni Strodu un Daci Everss. Savukārt ar Spēlmaņu nakts laureāti kategorijā Gada jaundarbs dramaturģijā Rasu Bugavičuti-Pēci sarunājas Linda Kilevica.

Portrets veltīts Valmieras teātra štata režisorei Inesei Mičulei. Portretraksta autore Undīne Adamaite. To papildina Ineses Mičules CV. Tāpat lasāma aizraujoša saruna starp kolēģēm Elitu Kļaviņu un Inesi Mičuli.

Rubrikā Jaunie teātrī Juta Ance Ķirķis intervē Jaunā Rīgas teātra jauno aktrisi Sabīni Tīkmani.

Rubrikā Vēsture Gonsalo Presiado-Asansa raksta par "spāniskumu" un tā nostiprināšanos Latvijas Nacionālajā baletā pagājušā gadsimta 20. un 30. gados.

Rubrikā Ārzemēs Ieva Struka apraksta savu pieredzi Budapeštā, kur redzējusi divas Latvijā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gāšpāras izrādes un vienu Nacionālā teātra izrādi.

Gada noslēdzošajā numurā kā parasti izrāžu hroniku papildina arī In memoriam, grāmatu apskats un Spēlmaņu nakts laureāti un nominanti, kam šoreiz pievienojušies arī alternatīvās teātra balvas Zelta muša ieguvēji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja