Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

It kā blakus, bet – siena pa vidu. Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde Blokmājas dons Kihots

Ir tādi literārie tēli, kuru vārdi jau kļuvuši par sugasvārdiem. Viens no tiem ir dons Kihots. Viņa psiholoģiskais raksturojums – meklētājs, ideju pilns, gatavs diskutēt, viņa pētāmie jautājumi ir abstrakti, nevis praktiski.

Arī tik bieži lietotais teiciens par cīņu ar vējdzirnavām viņu skaidri raksturo. Bet kurš tad cīnās blokmājā? Nav grūti iedomāties ikdienišķu situāciju – ir kāds iemītnieks, kurš raksta vēstules namu pārvaldei. Vai dons Kihots atkal iesācis veltīgu cīņu? Šoreiz – Dailes teātra jaunajā iestudējumā – ir mazliet savādāk.

Alojos, domājot, ka dons Kihots ir Jautājuma zīme, kuru tēlo aktieris Dainis Grūbe. "Beigās jau kļūst skaidrs, ka dons Kihots ir Laura Subatnieka spēlētais Viktors. Ar mani izrādē viss ir skaidrs – Jautājuma zīme neko nemeklē. Viņš ir saprotams tēls. Bet – viņš nav pieņemams, jo daudzi uzskata, ka viņš neiederas, un tiek izstumts no sabiedrības. Tā it kā ir viņa problēma. Jautājuma zīme dzīvo savā konkrētajā pasaulē, un viņš ir atradis savu mērķi, vīziju un virzību. Bet tad viņa ikdienu iztraucē Viktoriņš," izrādes notikumus ieskicē Dainis Grūbe.

Skaidrībai – Blokmājas dons Kihots ir stāsts par parastu tipveida mikrorajona blokmāju, kurā ir kāds dzīvoklis, kam ejot garām kaimiņi parasti mazliet pieliek soli. Ir labāk nezināt, ko aiz dzīvokļa durvīm dara tā vientuļais iemītnieks, kurš sevi dēvē par Jautājuma zīmi, pat ja par pasaules drīzo likteni viņš zina ko tādu, ko nezina neviens cits. Bet Viktors šīm durvīm garām paiet nedrīkst, jo viņa ikdienas darbs ir pārbaudīt elektrības skaitītāja rādījumus, lai gan pašam mājās viss jūk un brūk. Ticis iekšā dzīvoklī, Viktors kļūst par Jautājuma zīmes ķīlnieku un līdzzinātāju, un viņam ir tieši viena stunda laika, lai kopā ar stipri savādo blokmājas donkihotu glābtu pasauli. Viktors šajā situācijā pats kļūst par donkihotu.

Dainis Grūbe, stāstot par šo izrādi, velk paralēles ar mūsdienu situāciju ne tikai tāpēc, ka notikumi risinās tepat, atpazīstamā vidē, bet uzsverot arī Covid-19 radītos apstākļus. Interesanti, ka dramaturgs Artūrs Dīcis lugu pēc režisora Gundara Silakaktiņa vēlmes rakstījis pirms diviem gadiem, kad vīrusa pandēmija nevienam vēl nenāca ne prātā. Pandēmijas laikā visi tikām ielikti pašizolācijā, bet lugas tēlam – Jautājuma zīmei – tas nav nekas jauns. Viņš jau sen sava dīvainā rakstura un uzskatu dēļ dzīvo noslēgti.

Izrādei būs arī neparasts tehniskais risinājums. Vispirms jau – tā notiks brīvā dabā Dailes teātra Vasaras dārzā. Skatītāji un aktieri atradīsies savstarpēji neierastā novietojumā, un izrādes skaņa būs dzirdama digitālajās austiņās (tās tiks izdalītas pirms izrādes, ievērojot drošības un dezinfekcijas pasākumus).

Izrāde Dailes teātra Vasaras dārzā būs skatāma 1., 2., 3., 4. un 5. jūlijā, kā arī 8. un 9. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja