Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Foto: Ar pirmizrādi Farinelli un karalis Dailes teātris atklās 103. sezonu

Dailes teātrī 18. septembrī notiks Viestura Kairiša jauniestudējuma Farinelli un karalis pirmizrāde. Tas būs īpašs notikums, jo līdz ar iestudējuma pirmizrādi teātris svinēs arī 103. sezonas sākumu.

Režisors Viesturs Kairišs iestudējis Klēras van Kampenas lugu Farinelli un karalis. Šī būs krāšņa barokāla kostīmdrāma par mūzikas un mīlestības dabu.

Spānijas karalis Filips V ir sajucis prātā, tātad kļuvis bīstams savai valstij, savai tautai. Viņš uzbrūk pat savai mīlošajai sievai Izabellai. Vienīgais, kas visus glābj no karaļa vājprāta, ir pasaulslavenā dziedātāja Farinelli ierašanās un viņa debešķīgā balss. Uz laiku mūzika glābj karali, karalisti un pat karalisko laulību. Tās varētu būt laimīgas beigas, ja vien pati karaliene nemīlētu kastrātu Farinelli tikpat ļoti, cik karalis viņa mūziku.

Dailes teātra mākslinieciskais direktors, režisors Viesturs Kairišs: "Farinelli un karalis ir ļoti viltīga luga. Tā runā par ārkārtīgi dziļām cilvēka traumām un to saistību ar dzīves uzdevumu. Taču tā ir ietērpta krāšņos barokālos kostīmos un vidē. Tas ir Teātris, respektīvi tā nav dzīve, bet tās “māksliniecisks atveidojums”, kopija. Bet vai teātris nav dzīve? Luga mēģina diskutēt par baroka un mūsu laika būtību, kā savienot eņģelisku skaistumu ar asiņainu ķirurģiju. Ko nozīmē eņģelis ar nazi rokā? Cik sāpīgs ir skaistums, un kā no tā, neskatoties uz visu, spēj dzimt mīlestība. Un galu galā, vai kastrēts prāts ir vienīgā eksistences forma, kuru spēj akceptēt pārējā sabiedrība?"

Karaļa lomā ir aktieris Ģirts Ķesteris, viņa sievu Izabellu Farnēzi atveido Rēzija Kalniņa. Savukārt Farinelli lomā redzams Artūrs Skrastiņš un solists Rūdis Cebulis, kuram izrādes mūzikas konsultants Juris Vaivods un režisors Viesturs Kairišs uzticējuši izdziedāt smalki barokālos Georga Frīdriha Hendeļa skaņdarbus arfas un čella pavadījumā. Izrādē piedalās arī aktieri Kaspars Dumburs, Juris Bartkevičs, bērna lomā – Artūrs Kaļķis. Uz skatuves līdzās aktieriem atrodas vēl kāds nozīmīgs izrādes elements – zirgs, kura simboliskais vēstījums iestudējumā ir caurvijoši nozīmīgs. Tā ir īpaši šai izrādei Dienvidāfrikā pasūtīta marionete, kuru vada aktieris Kārlis Arnolds Avots, Matīss Millers un Mārtiņš Gailis.

Izrādes krāšņo kostīmu autore ir Kristīne Jurjāne, scenogrāfs – Reinis Suhanovs, gaismu mākslinieks – Jevgēnijs Gansburgs (Evgeny Ganzburg), horeogrāfe – Jana Jacuka un horeogrāfes asistente – Marija Saveiko. Mūziķi – Ieva Šablovska (arfa), Dace Zālīte-Zilberte (čells).

Iepriekš izrādes pirmizrāde bija paredzēta piektdien, taču izrādes dalībnieka slimības dēļ tā tika pārcelta uz svētdienu, 18. septembri, plkst. 18.00.

Repertuāra izmaiņas skārušas arī citas Farinelli un karalis izrādes, par izmaiņām skatītājus teātris informē mājaslapā www.dailesteatris.lv.

Teātris īpaši aicina skatītājus pirms izrāžu apmeklējuma ieskatīties teātra mājaslapā vai teātra sociālajos tīklos, lai pārliecinātos par pasākuma norisi un iespējamām izmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja