Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Emocionāls trilleris un kriminālintriga. Pirmizrādi piedzīvo izrāde Margarēta

Režisors Reinis Suhanovs Nacionālā teātra Jaunajā zālē iestudējis Māras Zālītes lugu Margarēta.

Lugu Margarēta Māra Zālīte pēc Johana Volfganga Gētes darba Fausts motīviem sarakstīja 1998. gadā. Režisors Reinis Suhanovs bija redzējis izrādi Rīgas Jaunajā teātrī. Šo izrādi 2000./2001. sezonā atzina par labāko oriģināldramaturģijas iestudējumu. Reinis Suhanovs atceras, ka izrāde viņam bija ļoti patikusi, lai gan pašam teātra studijas toreiz nebija ne prātā.

Taču tad "pienāca Covid19 pandēmija un arī dažādi dokumentāli notikumi šajā sakarā pasaulē. Pavasarī izskanēja ziņa, ka Nigērijā Zoom platformā tiesas sēdē notiesāja cilvēku uz nāvi. Man radās jautājumi par cilvēcību! Mēs nonākam līdz tam, ka caur digitālu ierīci varam pateikt, ka cilvēks tiek notiesāts uz nāvi", stāsta Reinis Suhanovs. Viņš uzskata, ka trāpījums ir desmitniekā – vērtējot atbilstību šai situācijai. Reinis Suhanovs, meklējot iespējas strādāt šī laika piedāvātajā elektroniskajā platformā, uzskata, ka lugas saturs un struktūra ļauj interesanti atklāties dziļiem slāņiem, jo izrādē darbojošās personas satiekas nevis "dzīvajā", bet – izmantojot datora ekrānu.

Stāsts ir par sievieti Margarētu, kura cietumā atrodas jau divdesmit piecus gadus. Jaunais advokāts, ko viņai piešķīrusi valsts, atklājis, ka Margarēta nav vainojama nevienā no trim slepkavības epizodēm, bet sieviete pa šo laiku, kamerā pavadītajos gados, pati sevi ir pārliecinājusi par pretējo. Margarētai cietuma kamerā tiek ienests dators, un tikšanās ar advokātu var sākties. Advokāts ir apņēmības pilns seno lietu atrisināt.

Šis dīvainais ierobežojumu laiks liek meklēt neparastāku formu izrādes risinājumam, un skatītāji, kas izrādi skatīsies teātrī, piedzīvos iespēju pabūt dažādos skatpunktos. Tie skatītāji, kuri pirmo cēlienu skatīsies Margarētas cietuma kamerā, otrajā daļā būs advokāta kabinetā, savukārt tie skatītāji, kuri izrādi skatīsies mājās online, varēs būt notikuma novērotāji, pieslēdzoties vienai vai otrai spēles telpai, izvēloties skatīties caur datoru vai novērošanas kameru. Katrs varēs salikt savus akcentus, montējot izrādi no savām emocijām. "Kombinācija ir sarežģīta. Ja kāds kļūs par izrādes fanu, tad būs iespējams izrādi vērot dažādos veidos. Advokāta lomā spēlē dublieri – Kārlis Reijers un Kaspars Aniņš –, un katrs izveidojis savu autonomu lomu. Daiga Kažociņa spēlē Margarētu. Smaga un skarba loma. Viņai jāatrod liels dzīvesspars. Man patīk Daigas attieksme pret aktiera profesiju un pret teātri kā mākslu. Pirms sākās pandēmija, sadarbojāmies izrādē Dzīvnieks," stāsta R. Suhanovs.

Režisors arī akcentē to, ka "lugā Margarēta ir ļoti skaists teksts dzejas valodā. Paralēli tam ir arī dinamiska un interesanta kriminālintriga".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja