Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cilvēks ir radošs jebkurā dzīves posmā. Tapusi dokumentālā filma par Vari Braslu

Savu dzīvi sāk mākslas darbi, kas tapuši specifiskajā Covid-19 pandēmijas laikā. Tikko Latvijas Televīzija demonstrēja režisora Ivara Zviedra dokumentālo filmu Bahs pret covid. 17. novembrī LTV1 21.10, vēlāk Replay.lv būs skatāma režisores Lienes Eicēnas un scenāristes Henrietas Verhoustinskas dokumentālā filma Es neesmu klaviernieks.

Filma nav klasisks biogrāfisks režisora Vara Braslas portretējums, tā vietā radošā grupa seko līdzi izrādes Es neesmu klaviernieks tapšanas aizkulisēm.

"Lai gan vēl filmēšanas laikā jutām, ka Varis Brasla ir ideju un darba spara pilns, viņš pats atzina, ka nu vairs nespēj ar pilnu klapi strādāt, tāpēc pienācis laiks pielikt punktu savai profesionālajai darbībai. Tas gan nenācās vienkārši – tā vietā, lai mierīgi iestudētu savu pēdējo izrādi, Varis Brasla saskārās ar vairākām likstām – pandēmiju, teātrī notiekošo rekonstrukciju un pirmizrādes vairākkārtēju pārcelšanu," atceras režisore Liene Eicēna.

Varis Brasla ir izlēmis, ka Es neesmu klaviernieks būs viņa pēdējā izrāde. Lugu ir uzrakstījis režisora senais domubiedrs Alvis Lapiņš, un tā vēsta par komponista Emīla Dārziņa dzīvi un plaģiāta skandālu. Savus negaidītus akcentus stāstā saliek Covid-19 pandēmija. Filmā mēģinājumu process mijas ar Braslas un Lapiņa sarunām režisora un viņa sievas – aktrises Vizmas Kalmes – mājās.

"Filma vēsta, ka cilvēks ir radošs jebkurā savas dzīves posmā. Varis vairs nejūtas tik fiziski varošs, bet joprojām ir garīgi radošs un aktīvs – ar savām domām par Latvijā un teātrī notiekošo. Paralēlajā sižeta līnijā dokumentējam, kā Valmieras Drāmas teātri rekonstrukcijas laikā izjauc pa daļām, pārvēršot drupu kaudzē. Bet pa vidu bariņš cilvēku vēl ietiepīgi mēģina izrādi," stāsta scenārija autore Henrieta Verhoustinska. "Man šķiet, ka šī ir gaiša filma, bet tajā būs arī skumjas – par aizejošo laiku, par to, ka šī acīmredzot tiešām ir Vara pēdējā izrāde. Nevēlos skatītāju saskumdināt, bet mudinu aizdomāties, cik daudz mēs iespējam savas dzīves laikā un cik daudz iespēju tomēr palaižam garām. Vara Braslas bagātais mūžs ir piemērs piepildītai dzīvei."

"Gluži tāpat kā režisora Vara Braslas darbi arī viņš pats ir sirsnīgs, dzīvespriecīgs, no viņa staro labestīgums, siltums un gaišums. Filma stāsta ne tikai par kāda dzīves posma noslēgumu, bet arī paaudžu maiņu un jaunā pieņemšanu, kas filozofiski savijas ar teātrī notiekošo rekonstrukciju, kuras laikā viss vecais, noputējušais tiek aizslaucīts, tā vietā ļaujot ienākt jaunajam. Arī mēģinājumu procesā bija jūtama paaudžu mijiedarbība – Varis Brasla nebaidījās griezties pēc padoma pie aktiera, jaunā režisora Mārtiņa Meiera," stāsta režisore Liene Eicēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja