Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar melno humoru un politnekorekti. Dailes teātra un Kvadrifrona kopīgā izrāde Sidraba šķidrums

"Kas ir tas sidraba šķidrums, pirms izrādes neatklāšu," strikti saka režisore Paula Pļavniece, bet dod cerību, ka skatītāji to uzzinās. Taču, iespējams, viedokļi atšķirsies.

Ir vasaras nakts, kad satiekas seši trīsdesmitgadnieki, kurus saista ģimeniskas saites, sena draudzība un skolas laiku mīlestība. Uz personīgo attiecību bāzes saduras viņu kardināli pretējie uzskati politikā. Cik atpazīstami un mūsdienīgi! Kompānija gatavojas kopīgi rīkotām kāzu svinībām, taču nenojauš, ka ilgi gaidītais un priecīgais notikums izvērtīsies nežēlīgā kaujā par labāko iespējamo vērtību sistēmu. Jautājumi, ko risina satikušies, ir neparasti, aktuāli, globāli un konkrēti. Piemēram, vai Latvijai vajadzētu ratificēt Stambulas konvenciju? Vai konservatīvo vērtību piekritēji aizmirsuši, ka dzīvo XXI gadsimtā? Kas kopīgs viendzimuma pāriem un vampīriem? "Ko nu katrs skatītājs šajā viedokļu sadursmē ieraudzīs," nosaka režisore, lai gan izrāde nodēvēta par komēdiju. "Kas vienam komēdija, citam ir traģēdija. Izrāde, kam dots žanra apzīmējums Kauja pie kritenes. Komēdija, cenšas noskaidrot, kā un vai iespējams rast saprašanos laikā, kad sabiedrībā saduras divas polarizētas pasaules. Tā kā tiek skarts seksuālās identitātes jautājums, izrāde domāta tiem, kuriem ir vairāk nekā 16 gadu. Skatītājiem jārēķinās, ka būs sarunas par homoseksualitāti, un, ja ir aizspriedumi, tad iespējama saasināta reakcija. No skatuves netiks dotas skaidras, nepārprotamas atbildes, skatītājiem būs, ko padomāt, iedziļinoties apstākļos, kas ir pa vidu diviem polarizētiem viedokļiem. Bet vai ir iespējams palikt viduspunktā?" stāsta Paula Pļavniece.

Neparastums šajā izrādē jāmeklē tās tapšanā, jo šo projektu veido Dailes teātris sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifrons. Lomās: Inita Sondore, Alise Danovska, Mārtiņš Upenieks, Niklāvs Kurpnieks, Andris Bulis, Toms Veličko vai Kaspars Dumburs. Izrādes komandā aktīvi iesaistījies Kvadrifrons – scenogrāfijas un kostīmu autori Klāvs Mellis un Ance Strazda, muzikālās partitūras autors Kārlis Tone, horeogrāfs Rūdolfs Gediņš, gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Justīnes Kļavas lugas Sidraba šķidrums iestudējums no sākotnējās formas Kvadrifronā, kur tas bija pieteikts kā erotiskais trilleris pirtī, nu piemērojies Dailes teātra Lielajai zālei, ņemot vērā Covid-19 diktētos ierobežojumus. "Tā ir forma, bet saturiski tiešas sasaistes nav. Man jau liekas, ka par pandēmiju daudz tiek runāts, un teātrī gribas padomāt arī par kaut ko citu,» uzskata Paula Pļavniece. "Taču tas gan jāsaista ar pandēmiju, ka šī izrāde ir iespējama Dailes teātra Lielajā zālē. Jārēķinās ar apstākļiem un noteikumiem. Būtu jau variants – nedarīt! Bet mūsu gadījumā – izmantojam situāciju!"

Izrāde Sidraba šķidrums Dailes teātrī 23. un 26. jūlijā, 19. un 20. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja