Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Cirque du Soleil ved uz Rīgu izrādi Alegría

_Cirque du Soleil izrāde Alegría_ ir teatralizēts cirks, kurš pirmām kārtām sniedz estētisku baudījumu – uzreiz visai ģimenei

Pēc tam kad klauns mani izvilka uz skatuves 2011. gada decembrī Arēnā Rīga Cirque du Soleil izrādē Saltimbanco, man vairs nav bail ne no viena Saules cirka šova. Ģērbies flaneļa kreklā un novalkātos džinsos, es tam nebiju gatavs ne morāli, ne vizuāli. Cilvēki redzēja, viņiem patika, skanēja ovācijas. Daudzi bija pārliecināti, ka esmu algotnis un viss ir rūpīgi saplānots – tik pārliecinoši es tēloju lunātiķi, kuram bija jāslēpjas no lauvas un kopā ar klaunu ritmiski jālēkā pa skatuvi mūzikas ansambļa pavadījumā.

Jau šonedēļ Kanādā dibinātais, visā pasaulē dievinātais Saules cirks atkal būs Latvijā: no 11. līdz 14. aprīlim Arēnā Rīga piecas reizes tiks demonstrēts šovs Alegría – darbs no Cirque du Soleil zelta fonda. Iestudējums tapis 1994. gadā, kad tika svinēta trupas desmit gadu jubileja. Kopš 1984. gada brīnumu korporācija Cirque du Soleil, kas pirmsākumos bija ielas mākslinieku apvienība, slīpē un attīsta teatralizēta cirka formātu – tas ir cirks, kurā nav dzīvnieku un kurš pirmām kārtām sniedz estētisku baudījumu, piedāvājot skatītājiem dažādu mākslas veidu – mūzikas, baleta, teātra, akrobātikas, klasiskā cirka un klaunādes – sinerģiju. Trupas nosaukums ir kļuvis par stila apzīmējumu: pasakiet Cirque du Soleil – un viss ir skaidrs.

Saules cirks ir iedvesmojis neskaitāmas popzvaigznes – no Madonnas un Selīnas Dionas līdz Pinkai un Teilorei Sviftai. Estrādes primadonnu šovi neizbēgami kļūst arvien līdzīgāki cirka izrādēm, jo tikai tā mūsdienās var iedarboties uz skatītāju receptoriem. 2012. gada 50 komerciāli veiksmīgāko globālo turneju sarakstā iekļuva astoņi ceļojošie Saules cirka iestudējumi – Michael Jackson: The Immortal World Tour (tas ir Maikla Džeksona koncerts, tikai bez paša Maikla Džeksona – lai viņam vieglas smiltis), Varekai, Alegría, Dralion, Ovo, Amaluna, Totem un Zarkana

Maikla Džeksona "viņsaules cirka šovs" pērn bija sestais lielākais naudas pelnītājs globālajā koncertindustrijā uzreiz pēc Madonnas (1. vieta), Brūsa Springstīna (2.), Rodžera Votersa (3.), grupas Coldplay (4.) un Lēdijas Gāgas (5.). Popmūzikas karalim būs veltīta vēl viena Cirque du Soleil akrobātiskā ekstravagance – uzvedums Michael Jackson One no maija beigām būs pastāvīgi skatāms Lasvegasā. Pašlaik trupas repertuārā ir 18 izrāžu: septiņas tiek demonstrētas Lasvegasā, viena – Disnejlendā Floridā, pārējie ir ceļojoši iestudējumi. Šogad vien Saules cirka iestudējumus apmeklēs 15 miljonu cilvēku. Kopš 1984. gada kopējais skatītāju skaits jau pārsniedzis 100 miljonu. Kompānija iekaro kinoekrānus: arī Rīgā izrādītajā 3D filmā Cirque du Soleil. Pasaulēm tālu ir iemūžināts Lasvegasā skatāmo izrāžu koncentrāts.

Iestudējums Alegría tiek dēvēts par Saules cirka klasiku, jo šīs izrādes poētiskā ietekme ir jūtama pārējos, vēlāk uzvestajos šovos, skaidro Alegría preses sekretāre Ženevjēva Lorando. Nesen man bija iespēja noskatīties šo izrādi Kopenhāgenā un ielūkoties aizkulisēs. Šovā piedalās 55 mākslinieki no 18 valstīm. Ik nedēļu turnejā viņi sniedz 8–10 izrādes, mākslinieki atpūšas pirmdienās un otrdienās. Pārējās dienās visi ir "pie virpas". Alegría, tāpat kā citos Cirque du Soleil šovos, uzstājas aktieri, klauni, vingrotāji, ekvilibristi un godalgoti sportisti no smalkajām vieglatlētikas un smagās atlētikas aprindām.

Kaleidoskopiska oda melanholijai

Alegría ir daudz skaistāka nekā iepriekš Rīgā redzētā izrāde Saltimbanco. Tā patīkami pārsteidz ar partitūru, kurā savienojas džezs, tango, klezmeru mūzika un spāņu motīvi. Nav brīnums, ka Alegría mūzikas ieraksts ir vislabāk pārdotais Cirque du Soleil skaņu celiņš. Starp citu, pat Latvijā ir melomāni, kuri ģībst no Cirque du Soleil mūzikas albumiem. Muzikālo priekšnesumu zvaigzne izrādē Alegría ir Baltā dziedātāja: kad pašā šova sākumā viņas dziedājums pavada gaisa vingrotāju lidojumu, uzreiz gribas atslābt un gūt baudu. Sieviete dzied, labi trenēti ķermeņi lido zem kupola, publika jau nirvānā – šāda kabarē programma būtu ideāli piemērota Jūras pērlei, ja tā nebūtu vardarbīgi izpostīta.

Triki ir smalki ieausti izrādes audumā, šovs nepārtraukti maina ritmu, visi skati ir daudzslāņaini, darbība notiek vairākās plāksnēs vienlaikus. Akrobātiskais zīmējums ir simetriski perfekts un košs kā kaleidoskopā. Perfekcijas apliecinājums ir divu mākslinieču plastiskā etīde, tā iepazīstina ar tradicionālo mongoļu mākslu, kurā tiek demonstrēta ķermeņa lokanības augstākā pakāpe. Saglabājot līdzsvaru, divi ķermeņi kā taustekļi savijas kopā un ritmiski kustas, veidojot neiedomājamas eksotiskas figūras. Tās atgādina lotosa ziedu, jūraszvaigznes, Austrumu dievības.

Emocionāla oda melanholijai un vientulībai ir skumjā klauna solopriekšnesums Sniega vētra, kuru šovam Alegría iestudējis prominentais krievu klauns, starptautiskā superzvaigzne Slava Poluņins. 90. gados viņš uzstājās kopā ar Alegría, taču pēc tam uz Sniega vētras pamata izveidoja pats savu poētiskā cirka izrādi Slava’s SnowShow. Šāgada janvārī Rīgā Dailes teātrī bija iespēja redzēt Poluņina Sniega šovu, turklāt ekskluzīvā komplektā ar Gidona Krēmera un orķestra Kremerata Baltica piedalīšanos (šādā sastāvā spēlētajai izrādei bija akadēmiskāks nosaukums – Sniega simfonija). Šovā Alegría numuru Sniega vētra virtuozi izpilda krievu izcelsmes kanādiešu klauns Maksims Fomičevs. Viņa sniegums ir uztverams jo dramatiskāk, ja zināsiet, ka mākslinieks ir nedzirdīgs.

Rītdiena pienāks pēc 25 gadiem

Nākamgad Cirque du Soleil svinēs 30. dzimšanas dienu. Kā notiks svinības, ar ko savus fanus iepriecinās kanādiešu burvju mākslas ražotāji? "Mēs to nezinām, galvenā mītne, kas atrodas Monreālā, allaž pārsteidz arī mūs pašus," saka Alegría preses sekretāre Ženevjēva Lorando. "Jauniestudējumi, kas papildina Cirque du Soleil repertuāru, stāsta par jaunām realitātēm. Sadarboties tiek aicināti jauni režisori un mākslinieki, kuri nāk ar savām idejām. Taču esmu pārliecināta, ka mūsu galvenajā birojā nedomā par to, kas notiks rīt vai nākamgad, tur jau tagad tiek domāts par to, kas notiks pēc 25 gadiem, kāds būs nākotnes cirks. Tā strādā mūsu kompānija, un tas arī izskaidro, kāpēc Alegría ceļo pa pasauli jau 19 gadu – jo izrādes koncepcija un uzbūve ir tik labi pārdomāta un ir mūžīga. Tā ir ārpus laika."

Lai gan Alegría ir daudz mūzikas, tā tomēr nav opera, taču, tāpat kā opera, šis uzvedums noteikti ir konceptuāls, vienots mākslas darbs, uzskata šova mākslinieciskais vadītājs Bruno Darmaņaks. Viņš ir no Parīzes, studējis baletu un strādājis varietē teātrī – tas ir pamanāms, jo, pat sniedzot interviju, Bruno uzvedas artistiski kā uz skatuves. "Mēs visi esam ansamblis, un māksliniekiem uzstājoties to ir svarīgi apzināties. Akrobāti galvenokārt nāk no sporta vides, un atlētus parasti audzina būt solistiem. Piedaloties sacensībās, katrs ir pats par sevi, un viņos ir jūtams sacensības gars. Sportistiem ir pavisam cits domāšanas veids nekā skatuves māksliniekiem," skaidro Bruno. "Mans pienākums ir strādāt ar visiem šova dalībniekiem, atgādinot viņiem, ka šī ir skatuves māksla, un uzturēt augstus mākslinieciskus standartus."

Alegría ir akrobātisks teātra iestudējums, kurā visi priekšnesumi ir ļoti spilgti un tēlaini. Katram akrobātam ir piemeklēts tēls ar savu stāstu. Enerģiski, elpu aizraujoši numuri mijas ar pieklusināti smeldzīgiem. "Mūsu mērķis nav tikai rādīt bīstamus trikus un pārbaudīt cilvēka ķermeņa izturības robežas. Cirque du Soleil šovs – tā ir teatralitāte, emocionalitāte un drāma," piebilst Bruno Darmaņaks.

Katrā no mums dzīvo vecais putns

Ikvienam Saules cirka iestudējumam ir savs sižets un tematiskā ievirze. Alegría tapusi 1994. gadā, kad pasauli sāka iekarot digitālās tehnoloģijas. "Šova koncepts ir cīņa par varu un ietekmi starp veco un jauno paaudzi. Izrāde tika uzvesta laikā, kad jaunieši sāka apgūt internetu, savukārt vecāka gadagājuma cilvēki to negribēja darīt. Internets bija tā lieta, kas padziļināja plaisu starp paaudzēm. Tas kļuva par atskaites punktu un iedvesmas avotu iestudējuma autoriem," stāsta Bruno Darmaņaks.

Konservatīvo paaudzi pārstāv grezni un vecmodīgi ģērbti personāži, kuri tiek dēvēti par nostalģiskajiem vecajiem putniem. "Viņi aizvien tic, ka ir jauni un skaisti. Viņi joprojām domā, ka viņiem pieder nākotne. Putni apbrīno savu atspulgu spoguļos, no kuriem pāri palicis vairs tikai rāmis, taču patiesībā viņi ir tikai tukšas čaulas, atblāzma no tā, kas viņi bijuši agrāk. Tie ir veci aristokrāti, kas ir pārliecināti par savu varu un skaistumu, lai gan viņi ir neglīti, sabojāti un bezgala īpatnēji. Šie personāži slēpjas zem spilgtām drānām, kas izrotātas ar dārglietām un izšuvumiem," teikts Alegría varoņu aprakstā.

Pret "vecajām kalošām" cīnās enerģiskie un vitālie jaunie spēki, kurus iemieso akrobāti un vingrotāji. Viņi ir gatavi revolūcijai un dramatiskām pārmaiņām lietu kārtībā. "Vecie putni ir nožēlojami, jo turas pie pagātnes vērtībām, viņi grib, lai viss paliek pa vecam," saka Bruno Darmaņaks. "Man šķiet, ka ikvienā no mums dzīvo gan nostalģiskais vecais putns, gan jaunās enerģijas pilnais varonis. Tas ir katra cilvēka iekšējo konfliktu iemesls – izvēle neko nemainīt savā dzīvē vai tomēr iet uz priekšu. Tomēr man patīk vecie putni, jo tiem šovā ir viskrāšņākie tērpi, kas pārstāv veco laiku eleganci," uzsver bijušais varietē dejotājs.

Svarcēlāja smaids

Jauneklīgas enerģijas pilns ir 25 gadus vecais šova dalībnieks Oļegs Žuruks. Viņš ir no Moldovas, bet kopš 17 gadu vecuma dzīvo Lasvegasā un jau trīs gadus apceļo pasauli kopā ar Alegría. Oļegs ir sporta meistars svarcelšanā. Viņa priekšnesums šovā ir Krievu stieņi: akrobāti tiek uzmesti gaisā ar 10 centimetru platu stieņu palīdzību, kuri pielikti pie viņu ķērāju pleciem. Akrobāti gaisā izpilda sinhronus trikus, met kūleņus un pēc tam piezemējas uz stieņiem. Oļegs ir viens no tiem, kam jāķer lidotāji.

Ar ko sports atšķiras no izrādes? "Sportā tu trenējies katru dienu, taču, kad piedalos šovā, varu pēc mēnesi ilgiem mēģinājumiem uzkāpt uz skatuves un man nākamajā dienā sāpēs visas maliņas. Šovs prasa pavisam citu koncentrēšanās pakāpi, un arī slodze ir citāda. Mums taču vēl jāsmaida, jārada priekšstats, ka viss notiek viegli. Jāuzstājas tā, lai skatītājs iedomātos: droši vien es arī tā varētu, re, cik viegli viņiem tas sanāk! Treniņos tu vienkārši darbini dažādas muskuļu grupas. Nodarboties ar sportu un būt uz skatuves ir atšķirīgas lietas. Te ir teātris, un tā ir dubultslodze," atbild bijušais svarcēlājs.

Sportā nozīmīgas meistarsacīkstes notiek reizi vai divas gadā. "Tu koncentrējies, lai sacensībās visu izdarītu pareizi un skaisti. Uz skatuves tu esi katru dienu, dažkārt pat divas reizes dienā, un priekšnesumam jānotiek tikpat labi un skaisti. Es, piemēram, atbildu ne tikai par sevi, bet arī par to cilvēku, kurš tur lec augšā. Man gan savs darbs jāizdara, gan viņš jāpieskata. Atbildība ir divreiz lielāka. Šovā ir daudz grūtāk nekā sportā," secina Oļegs un dodas vadīt spēka treniņu dažas stundas pirms izrādes sākuma.

Alegría neapdullina ar specefektiem – te nav ne kustīgu platformu un videoekrānu, ne uguņošanas un lāzeru. "Izrādes balsts ir skatuves mākslinieki un emocijas, kuras viņi nodod skatītājiem. Šim uzvedumam ir ļoti cilvēcisks pieskāriens, mums ir svarīgi, lai jūs justos ne tikai pārsteigti, bet aizkustināti. Te viss ir balstīts uz sajūtām, un mēs ļoti cenšamies jūs aizkustināt," apgalvo šova mākslinieciskais vadītājs Bruno Darmaņaks. 

Cirque du Soleil

Šovs Alegría

Arēnā Rīga 11.IV plkst. 19, 12.IV plkst. 19, 13.IV plkst. 15 un plkst. 19, 14.IV plkst. 14

Biļetes pieaugušajiem Ls 25–50, bērniem līdz 15 gadu vecumam un ISIC/ITIC kartes lietotājiem Ls 20–28, bērniem līdz 5 gadu vecumam, kuri neaizņem atsevišķu sēdvietu, Ls 7

Biļetes nopērkamas TicketPro tīklā Informācija www.cirquedusoleil.com/alegria

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja