Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tieši no kuras puses? Grupas Auļi albuma Visapkārt recenzija

Dūdu un bungu grupa Auļi savā jaunajā albumā Visapkārt piedāvā daudzkanālu skaņu, kuras pilnvērtīgai izbaudīšanai nepietiks ar stereosistēmu.

Reizēm cilvēks var tikai apbrīnot dzīvnieku veiklību un precizitāti – spēju ieskrieties, palēkties un ar zobiem noķert garām lidojošu kukaini vai putnu, ar redzes un dzirdes smadzenēm piegādātās informācijas palīdzību novērtēt objekta lidojuma trajektoriju un ātrumu. Tāpat, atrodoties nekustīgā stāvoklī un izdzīvošanas apstākļos paļaujoties tikai uz dzirdi, gan jau iespējams mirklī aptvert, tieši no kuras puses pietuvojies kāds, kuru jāprot neitralizēt, pirms viņš neitralizē tevi. Otrajā tikko aprakstītajā gadījumā nepieciešamās iemaņas varbūt var trenēt ar telpiskas – no visām pusēm nākošas – skaņas baudīšanu, ko savā jaunajā albumā Visapkārt prezentē latviešu bungu un dūdu mūzikas grupa Auļi, šim ierakstam pielāgojot arī Lauskas studiju. Diemžēl visiem grupas cienītājiem nebūs iespējas to pilnvērtīgi novērtēt.

 

Klausīšanās zāles

Joprojām ieilgušajā Covid-19 izraisītās dīkstāves periodā, kad koncerti publikai nav pieejami, grupas dalībniekiem ir bijis gana laika paspēlēties ar jaunajām tehniskajām iespējām, ko piedāvā skaņas formāts Dolby Atmos. Ar telpiskas skaņas iespējām jau kādu laiku Liepājā eksperimentē elektroniskās mūzikas apvienība Dirty Deal Audio, kas pērn izveidojusi astoņpadsmit kanālu sistēmu, ko reiz izbaudot uzreiz nodomāju, cik šis jaunievedums iespaidīgu darītu akustiskas, varbūt pat vesela orķestra mūzikas klausīšanos.

Skeptiķi gan saka – ausis mums ir tikai divas, bet ne tikai tāpēc septiņdesmitajos gados četru kanālu jeb kvadrofoniskie ieraksti piedzīvoja īsu uzplaukumu, šajā sistēmā topot vairākiem tūkstošiem ierakstu, – tas sadārdzināja mūzikas tapšanu un prasīja daudz lielākus izdevumus arī klausītājiem.

Iespējams, lai baudītu šādu telpisku formātu, vajadzētu padomāt par kādām konkrētām publiski pieejamām zālēm, kur nolūkā tās izmēģināt varētu doties katrs klausītājs, līdzīgi kā tas līdz šim noticis ar teātri, koncertiem, kino, par spīti tam, ka šādai iešanai baudīt kultūru ārpus mājas drīzu galu paredzēja jau tūlīt pēc rūpnieciski ražoto skaņu ierakstu un televīzijas parādīšanās. Vēl jo vairāk mūsdienās, kad tehnikas progress gājis vēl tālāk un visu padarījis tik mazu, ka lielākā daļa cilvēku mūziku patērē telefona austiņās, katrā mājā tādas daudzkanālu sistēmas neienāks.

 

Pārējie atstāti nopakaļus

Visapkārt ir pirmais Auļu albums, kas nav izdots taustāmā formātā, un tam ir trīs attaisnojoši iemesli. Pirmais – koncerti, kas pēdējos gados ir gandrīz vienīgās vietas, kur diskus pērk, tagad nenotiek. Otrais – Auļu ienākumi no digitālās tirdzniecības esot krietni pārspējuši ieņēmumus no fizisko kompaktdisku tirdzniecības. Trešais – izdots kompaktdiskā, šis ieraksts būtu klausāms tikai divkanālu jeb stereo formātā, ko ar tādiem pašiem rezultātiem var noklausīties interneta straumēšanas vietnēs, spējot tikai iztēloties skaņdarbu komponēšanas un aranžēšanas procesā ieguldīto darbu, koncentrējot savu uzmanību nevis uz jaunradi, bet tieši uz atsevišķu instrumentu partiju ierakstu celiņu sadalīšanu nevis pa diviem, bet daudziem kanāliem.

Telpisku skaņas formātu internetā pagaidām piedāvā vienīgi platforma Tidal, bet tik un tā bez mājas kinozāles komplekta šoreiz neiztikt. Ja to visu optimistiski pieņemam par nākotni, Auļi tajā jau ir ielēkuši, paceļot ar senajiem akustiskajiem instrumentiem spēlētu mūziku jaunā līmenī, pārējos atstājot nopakaļus. Savus klausītājus ieskaitot.

Atceroties, ka savulaik mūziku varēja ķert un klausīties arī čerkstošos vienkanāla radioaparātos vai caur sienu kaimiņu dzīvoklī, galvenais tomēr ir mūzika, un tajā Auļi ir atgriezušies pie saknēm – ansamblis iztiek bez viesmūziķiem, un te neviens nedzied, ja par to neuzskata atsevišķus vīrišķīgus izsaucienus.

Tādējādi šīs Kaspara Bārbala, Mārtiņa Miļevska un Edgara Kārkla etnoroka garā ieturētās oriģinālkompozīcijas, kurās izmantots arī pa kādam tautasdziesmas motīvam, var klausīties jebkādā veidā, kad gribas uzlādēties ne vien no dūdu un bungu, bet arī šeit skanošo stabuļu un kokļu, basu un akordeonu, ģitāras un vargāna, marimbas un metalofona saspēles melodiskos pasaules mūzikas skaņdarbos, par kuru nepārprotami latvisko izcelsmi tikpat kā nekas neliecina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja