Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Filmas Vientuļais reindžers recenzija. Drīzāk miris nekā dzīvs

Gora Verbinska filmu Vientuļais reindžers var uztvert kā apzinātu parodiju par XX gadsimta kino kulta klasiku – Džima Džarmuša šedevru Mironis

Amerikāņu kultūras mītiem patiesi piemīt kāda apskaužama īpatnība – tie rodas no zila gaisa, no nekā. Iespējams, mēs ar šādu nievīgu attieksmes štampu – ka ASV kultūra ir viena vienīga popkultūra un komiksi – noniecinām paši savus tautā slēptos talantus, arī latviešu pasakas taču klejo atmiņās bez autorības, un būtībā kaut vai Sprīdītis tāds pats latvju superbojs vien ir. Runā, ka Vientuļais reindžers un viņa uzticamais pavadonis – glābējs indiānis Tonto ar savu labāko draugu zirgu Sudrabiņu (Silver) ir amerikāņu folkloras tēli, kuru saknes sniedzas kovboju pārvaldītajos Mežonīgajos rietumos kaut kad tālu XVIII–XIX gadsimtā. XX gadsimtā ASV katrs skolasbērns, izdzirdot vārdus Lone Ranger John Reid un Tonto, zina, par ko runa.

Ekscentrisko frīku galerija

Četrus gadus seši scenāristi sacerēja sižetu un dialogus filmai, kura tapusi no radiopārraides, kas Amerikas pirmraidi piedzīvoja 1933. gadā Detroitas radio. Dīvainā kārtā patriotiskā radiopārraide kļuva populāra, īsā laikā laižot pasaulē vairākas kinoversijas, TV uzvedumus, multiplikācijas seriālu, vismaz divdesmit grāmatu un neskaitāmus komiksu žurnālus. Latvijā par tādu Vientuļo atriebēju Džonu Reidu, kurš kopā ar indiāni Tonto cīnās par taisnību un grib atrast sava brāļa slepkavas, atzīsim, nemaz nebija dzirdēts. Pirms kāda gada uzzinājām, ka indiānis Tonto būs Džonija Depa kārtējā loma viņa ekscentrisko frīku galerijā.

Vientuļo reindžeru tēlo talantīgais āriskais skaistulis Ārmijs Hamers, nu jau droši var teikt – jaunās paaudzes zvaigzne, kuru esam pamanījuši dubultlomā Sociālajos tīklā, TV seriālos Gossip Girl un Reaper, taču neesam redzējuši līdz šim labākajā jaunā aktiera lomā Klinta Īstvuda režisētajā filmā J. Edgar, kurā Hamers tēlo FBI bosa Edgara Hūvera intīmo mūža partneri Klaidu Taisonu.

Vientuļais reindžers vispār bagāts ne tikai ar specefektiem, tehniku, lieliskiem tērpiem, dzīvniekiem, pirotehniskiem brīnumiem un dekorācijām (par filmēšanas vajadzībām īpaši būvētajām četrām XIX gadsimta tvaika lokomotīvju kopijām mērogā viens pret vienu un ārprātīgajām izmaksām, lai tās reāli darbotos vienā no visefektīgākajām filmas ainām, kāda nudien pasaules kino nav bijusi, sanāktu vesels stāsts), bet arī veselu zvaigžņu buķeti – te nelielās lomās ir gan britu grandi Toms Vilkinsons, Helēna Bonema-Kārtere (Džonija Depa prasība) ekscentriskās un efektīgās epizožu lomās, gan virkne oriģinālu tipāžu amerikāņu aktieru Berija Pepera, Vila Fihtnera un Rutas Vilsones tēlojumā.

Filmas producents Džerijs Brukhaimers vaļsirdīgi un ne bez lepnuma atzīst: "Ja jums no Disneja studijas vajag summu, kas pārsniedz 200 miljonu, ir nepieciešami divi spēcīgi, nenokaujami trumpji. Viens ir aktieris Džonijs Deps. Otrs – mans uzvārds." Jāprecizē, ka Brukhaimeram ar visu Depu tomēr neizdevās izžmiegt no Disney cerētos 275 miljonus un nācās savilkt zelta jostiņu līdz 210 miljoniem.

Skarbas adaptācijas

Tātad 2013. gada kinoatrakcijas idejas autoram Džerijam Brukhaimeram, vienam no veiksmīgākajiem ASV filmu producentiem un desmit bagātāko Holivudas personu sarakstā iekļuvušajiem, ķeršanās pie projekta The Lone Ranger droši vien ir loģisks attīstības solis: ja jau viņam ir izdevies šķīt miljonus un, šķiet, arī miljardus ar Disnejlendas rotaļu parka atrakcijas Karību jūras pirāti ekrāna versiju vai kādu kompjūterspēlītes ekranizāciju (Persijas princis, Nacionālie dārgumi, G-force), radioluga būs tieši laikā kinoformātam.

Drusciņ cits stāsts ir par filmas režisoru Goru Verbinski. Lai arī viņš uzņēmis trīs Karību jūras pirātu daļas, lai arī daudziem kinomāniem sajūsmas ģīboni sagādā Verbinska multene vesterna parodija Rango (man tā šķiet tizla un garlaicīga filma), Verbinska komediogrāfa talants visspilgtāk atklājās viņa Holivudas debijā Peļu medības/Mousehunt (1997), kurā turklāt ļoti mērķtiecīgi un nepārspīlējot tika izmantoti tolaik jaunie animatronikas specefekti (piešķirot dzīvniekiem cilvēka vaibstus un mīmiku). Labs bija arī Verbinska asprātīgi un skarbi adaptētais vesterns Meksikānis ar Bredu Pitu un Džūliju Robertsu.

Taču ir kāda jocīga lieta, ko kino mīloši ļaudis noteikti var ieraudzīt Vientuļajā reindžerā, lai cik "štampains", standartisks un frīkains (atkal!, nu, cik tad var…) šķistu Džonija Depa tēlotais varonis Tonto. Manuprāt, Verbinska filma ir apzināta parodija par XX gadsimta kino kulta klasiku – Džima Džarmuša melnbalto šedevru Mironis/Dead Man (1995) –, un Deps būtībā turpina spēlēt tēlu no Džarmuša maģiskās, sirreālās filmas. Tonto taču arī ir, kā saka, drīzāk miris nekā dzīvs. Un arī jaunās atrakcijfilmas vizuālā pasaule ir radniecīga Mironī redzētajai. Tāpat kā viņa draugs filmā – Vientuļais atriebējs. Saņemieties – šī filma ir par dzīvi viņsaulē.

Vientuļais reindžers/The Lone Ranger ***

Piedzīvojumu filma, vesterns. ASV. 2013.

Režisors Gors Verbinskis Lomās Ārmijs Hamers, Džonijs Deps, Toms Vilkinsons, Helēna Bonema-Kārtere u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja