Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Youn Sun Nah Quartet – džeza vitalitāte un Korejas izsmalcinātība

1.decembrī kinoteātrī Splendid Palace festivāla Rīgas Ritmi ziemas koncertu sērijas ietvaros koncertēs džeza vokāliste no Korejas – Youn Sun Nah ar kvartetu, informē festivāla pārstāve Lelde Zaķe.Youn Sun Nah panākumu atslēga ir viņas nepārspējamās vokālās variācijas un vieglums, ar kuru viņas balss aptver visdažādāko skanējumu spektru. Studējot franču literatūru, dziedātāja bija aizrāvusies ar Parīzes šarmu un franču šansoniem. Youn Sun Nah nolēma izmēģināt sevi šajā jomā, kā rezultātā kļuva par starptautiski atpazīstamu korejiešu džeza vokālisti.

Youn Sun Nah uzaugusi mūziķu ģimenē: viņas tēvs bija diriģents, bet māte - aktrise ar muzikālām dotībām, līdz ar to Youn Sun Nah bija cieši saistīta ar mūziku kopš bērnības. Savu nozīmīgāko debiju mūzikas jomā viņa piedzīvoja 23 gadu vecumā, kopīgā koncertā uzstājoties ar Korejas Simfonisko orķestri. Tas bija viņas pirmais nozīmīgais solis ceļā uz mūzikas karjeru.

Kad Youn Sun Nah kļuva 26 gadus veca, viņa nolēma klausīt savai sirdij un doties uz Parīzi, lai studētu džezu un franču šansonu vienā no vecākajām džeza skolām Eiropā – CIM džeza skolā. Tāpat viņa ir mācījusies National Music Institute of Beauvais un Nadia and Lili Boulanger konservatorijā. Youn Sun Nah talantu džeza izpildījumā atklāja laikā, kad ar savu grupu YSN 5Tet sāka uzstāties Parīzes džeza klubos. Dziedātāja pierādījusi sevi džeza konkursos La Defense un St. Maur un Montmatre. Youn Sun Nah ātri kļuva par iecienītu viesi dažādos Francijas teātros un festivālos, un, turpinot uzstāties arī Korejā, piedzīvoja karjeras uzplaukumu divās valstīs uzreiz.

2009.gada albums Voyage ierindoja viņu franču džeza topu pirmajā desmitniekā un ieguva kāroto CHOC balvu kā mēneša labākais džeza albums. Viens no būtiskākajiem atzinumiem, ko 2009. gadā saņēma Youn Sun Nah, bija goda ordenis Chevalier des Arts et des Lettres no Francijas Kultūras ministrijas par izcilajiem nopelniem mākslas jomā. Kamēr māksliniece guva aizvien lielākus panākumus Eiropā, viņu sāka ievērot arī dzimtajā Korejā. Youn Sun Nah ieguva tādas godalgas kā gada jaunā māksliniece, ko piešķīra Korejas Kultūras un Tūrisma ministrija 2005.gadā, un Best Jazz & Crossover Record par albumu Voyage sestajā Korean Music Awards pasniegšanā. 2011.gadā Youn Sun Nah saņēma Germany’s ECHO Jazz Award kā labākā starptautiskā dziedātāja.

Youn Sun Nah iemantojusi skatītāju simpātijas ar juteklisko balsi un īpašo dziesmu pasniegšanas veidu, un viņas kontā ir desmitiem izcilu koncertu visos pasaules kontinentos. Youn Sun Nah sadarbojas ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā Mathias Eick, Lars Danielsson un Ulf Wakenius, kas ir zviedru ģitārspēles virtuozs un kopā ar viņu uzstāsies arī koncertā Rīgā.

Youn Sun Nah balss tembrs ir ārpus ierastā džeza izpildījuma. Lai arī ko izcilā džeza vokāliste atskaņotu - vai tā būtu improvizēta skaņu variācija, klasisks izpildījums vai pat reps -, it visu caurstrāvo korejiešu dziedājuma maigums, franču šansona izsmalcinātība un brīvais, enerģiskais džeza gars.

"Klausoties Youn Sun Nah, prātā allaž ienāk patīkamas domas. Jaunā korejiete ir aizkustinoša, starojoša, reizēm uzjautrinoša, taču vienmēr jutekliska un naksnīgi noslēpumaina. Viņai ir absolūti tīra balss, kuras skanējums augšējā reģistrā spēj ieskandināt dvēseles dziļākās stīgas."

Michel Contat (French Media Company Telerama)

Biļetes nopērkamas Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv. Vairāk informācijas: www.rigasritmi.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja