Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ventspils koncertzālē Latvija norisināsies saksofonmūzikas svētki

Ventspilī februārī tradicionāli norisinās saksofonmūzikas svētki, atzīmējot Ventspils bigbenda vadītāja, saksofonista Renāra Lāča dzimšanas dienu.

Šogad 10. februārī plkst. 16.00 koncertzālē Latvija līdzās Ventspils bigbendam svētku koncertā piedalīsies Ventspils Kamerorķestris un diriģents Aigars Meri, kā arī īpašie viesi - džeza kvintets Silvesteri Orkesteri, kuri šogad atskatās uz 20 gadiem, kas kopā pavadīti filozofējot un muzicējot.

Silvesteri Orkesteri ir džeza kvintets, kas izceļas ar tikai šai grupai raksturīgu muzikālo rokrakstu un profesionāli augstvērtīgu oriģinālmūziku, uzsvaru liekot uz ritmiskām niansēm, tembru kombinācijām, krāsainu harmonisko valodu un formas īpatnībām. Ansamblis dibināts 2004. gadā un tā savdabīgais nosaukums Silvesteri Orkesteri radās kādas somu grupas ietekmē (Hurmio-orkesteri), kurai ir līdzīgs stils un priekšstats par muzicēšanu. Kvinteta kodolu kopš dibināšanas nemainīgi veido Renārs Lācis (saksofoni), Kārlis Vanags (saksofoni, flauta, kompozīcija) un Ritvars Garoza (taustiņistrumenti, kompozīcija). Toms Poišs (basģitāra un kontrabass) un Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti) sastāvam pievienojās vēlāk.

Kvinteta atskaņoto mūziku komponē un aranžē paši ansambļa dalībnieki, tādējādi veidojot Silvesteri Orkesteri par muzikāli eksperimentālu telpu un unikālu ideju laboratoriju, kas popularizē Latvijā radītu džeza mūziku. 2007. gadā kvintets Silvesteri Orkesteri ir izdevis oriģinālmūzikas albumu, kura skaņdarbus jaunā skanējumā būs iespējams dzirdēt koncertā 10. februārī. Skaņdarbu autori Kārlis Vanags un Ritvars Garoza speciāli šī koncerta sastāvam – džeza kvintetam, bigbendam un kamerorķestrim –, izveidojuši jaunas aranžijas, kas bagātinātas ar jau nobriedušāku redzējumu un virtuozitāti.

Renārs Lācis ir saksofonists, producents un mūzikas pasniedzējs. Studējis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) un Luksemburgas konservatorijā. Šobrīd ir Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs. Muzicējis vairākos kolektīvos. Kopā ar Rīgas saksofonu kvartetu saņemta Lielā Mūzikas balva (1999), ar City Jazz Big Band - Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva (2012), bet ar Ventspils Bigbendu izcīnīta 1. vieta starptautiskā bigbendu konkursā Nīderlandē (2018), kas ir īpaši atzīmējams, jo no 2010. gada Renārs ir Ventspils bigbenda mākslinieciskais vadītājs. Renāra Lāča vadībā kolektīvs regulāri klausītājiem piedāvā dažādas populārās un džeza mūzikas programmas, piemēram, koncertciklu Džems ar Ventspils bigbendu un latviešu komponistu autormūzikas vakarus.

Kārlis Vanags – saksofonists, aranžētājs un mūzikas pedagogs. Studējis JVLMA, iegūdams bakalaura un maģistra grādus, zināšanas un prasmes papildinājis Sibelius mūzikas akadēmijā Somijā. Viņš ir lektors JVLMA Džeza katedrā, vada savu privāto apmācību programmu Bigbendu skola, kā saksofonists aktīvi darbojas Kārļa Vanaga trio un Raimonda Macata kvintetā RM5. Kopš 2012. gada ir Latvijas Radio bigbenda muzikālais direktors.

Ritvars Garoza ir atpazīstams ar savu oriģinālmūziku un aranžējumiem, bet plašākai publikai zināms kā komponists un taustiņinstrumentālists grupā Lupa, kas 2023. gadā saņēma Zelta mikrofona balvu nominācijā Labākais džeza albums par studijas albumu Koki. Viņš piedalās arī dažādos eksperimentālos projektos, no kuriem zināmākais – Woodpecker Project. Sadarbojies ar hip-hop māksliniekiem Ozolu un Gustavo.

Toms Poišs ir viens no aktīvākajiem un pamanāmākajiem Latvijas basistiem un spēlē gan basģitāru, gan kontrabasu, gan basa sintezatoru. Šobrīd regulāri uzstājas un piedalās visdažādāko žanru projektos, tostarp ar Donu, Astro'n'Out, Elzu Rozentāli, Daumantu Kalniņu, hip-hop mākslinieku Ozolu un Raimondu Paulu. Kopš 2016. gada darbojas arī kā Ventspils Mūzikas vidusskolas basa un ansambļu pasniedzējs un no 2019. gada arī ritma un mūzikas tehnoloģiju nodaļas vadītājs.

Rūdolfs Dankfelds ir bundzinieks, producents un džeza mūzikas praktiķis. 2014. gadā absolvējis JVLMA džeza mūzikas nodaļu, kā arī privāti izglītojies ASV, Lielbritānijā un Itālijā. Sadarbojies ar ievērojamiem Latvijas ritmiskās mūzikas izpildītājiem (Dons, Daumants Kalniņš, Latvijas Radio bigbends), pašlaik ir grupas Instrumenti un Jāņa Šipkēvica solo projekta Shipsea dalībnieks.

Biļetes iegādājamas koncertzāles Latvija un teātra nama Jūras vārti kasēs, kā arī visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja