Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tokijā un Kagavā skanēs Lūcijas Garūtas un Jāņa Porieša mūzika

Japānā — Tokijā 28. maijā un Kagavā 6. jūnijā vijolnieces Kioko Ito un pianista Katsunori Maeda koncertos skanēs latviešu mūzika: Lūcijas Garūtas “Daina” (1949) un Jāņa Porieša “Kas gulēja Jāņu nakti”, portālu Diena.lv informēja Lūcijas Garūtas fonda vadītāja Daina Pormale. Kā izrādās, Garūtas “Daina” ir viens no skaņdarbiem, kas japāņu mūziķu izpildījumā jau vairākkārt skanējis gan Japānā, gan Latvijā. Skaņdarba pārlikumi ir arī japāņu saksofonistes Maki Kasai un flautistes  Fumiko Ando repertuārā. 

Vijolniece Kioko Ito pagājušā gada 25. septembrī piedalījās Japānas-Latvijas mūzikas asociācijas pirmajā koncertā "Latviešu mūzikas vakars", kas notika, lai iepazīstinātu ar latviešu mūziku - kora dziesmām, vokālo un instrumentālo mūziku. Toreiz vijolniece atskaņoja L. Garūtas skaņdarbus vijolei un klavierēm “Dramatisks moments. Nožēla” un “Daina”. Šo koncertu vadīja Tokijas filharmoniskā kora pastāvīgais diriģents Čifuru Matsubara, kurš ir sadarbojies ar Latvijas Radio kori. Tajā muzicēja vēl četri japāņu mūziķi un skanēja arī Jāzepa Vītola, Imanta Zemzara, Jāņa Cimzes, Alfrēda Kalniņa un Raimonda Paula skaņdarbi.

Pateicoties Jasunori Kikuči, Maki Kasai, Japānas-Latvijas mūzikas asociācijai un citu latviešu kultūras cienītāju iniciatīvai Japānā, japāņu klausītāji jau vairākus gadus sistemātiski varējuši iepazīt latviešu mūziku. Tā šajā zemē sākta biežāk spēlēt pēc vēsturiskā L. Garūtas kantātes “Dievs, Tava zeme deg!” atskaņojuma Tokijā 2003. gadā, kad Tokijā īpaši izveidots koris to apguva un izdziedāja latviešu valodā. Kā norādīja D. Pormale, latviešu komponistu jaunrade ir jauna lappuse mūzikas dzīvē. Lai to atskaņotu pilnvērtīgāk, mūziķiem rodas daudz būtisku jautājumu, uz kuriem nākoties atbildēt. Vijolnieces Kioko Ito vēstule no Japānas viņai pienākusi gada sākumā: mūziķe to rakstījusi, vēloties dziļāk izzināt L. Garūtas skaņdarba Daina tapšanu un vēstījumu. Sarakste pārtraukusies pēc satriecošajiem 11. marta notikumiem Japānā. Bijis liels prieks maija vidū atkal saņemt sveicienus un vēsti no Japānas par gaidāmajiem koncertiem 28. maijā un 3. Jūnijā. Tajos L. Garūtas un J. Porieša skaņdarbi skanēs blakus Vīnes klasiķa V.A. Mocarta, franču impresionista K. Debisī un romantiķa S. Franka sonātēm, kā arī japāņu komponista K. Jamadas (Yamada) opusiem. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja