Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiešraidē no Helsinkiem – operdīvas Karitas Matilas benefice Total Karita

18. maijā Somijas Nacionālajā operas un baleta teātrī Helsinkos notiks leģendārās somu primadonnas Karitas Matilas koncertprogrammas Total Karita pirmizrāde, kam tiešraidē varēs sekot līdzi teātra mājaslapā un digitālajā platformā OperaVision

Soprāns Karita Matila, kura jau sen dzīvo Floridā, nav bieža viešņa dzimtajā Somijā. Jaunajā koncertiestudējumā Total Karita dižā, temperamentīgā māksliniece atklās savu neordināro, daudzpusīgo talantu – būs gan spēcīga drāma un kaisle, gan dzirksteļojoša vitalitāte, spozme un enerģija. Benefices pirmajā daļā skanēs Fransisa Pulenka monoopera Cilvēka balss, ko papildinās film noir estētikā veidots videodarbs. Pēc starpbrīža atmosfēra kardināli mainīsies – Karita Matila sarīkos ugunīgu šovu, kurā izpildīs populārās mūzikas klasiku. Pie orķestra pults stāsies jaunā ukraiņu izcelsmes somu diriģente Dalia Staševska. Koncertiestudējuma režiju veido Jusi Nikile.

Benefices pirmajā daļā skanēs Fransisa Pulenka monoopera Cilvēka balss, ko papildinās film noir estētikā veidots videodarbs. Foto – Raimo Ūnila

Karita Matila stāsta, ka ļoti uztraucas, gaidot programmas pirmatskaņojumu, un neslēpj, ka viņai atkal patīk uzstāties dzimtenē. Sākoties koronavīrusa pandēmijai 2020. gada pavasarī, dziedātāja uz vienpadsmit mēnešiem iestrēga Eiropā un nespēja atgriezties mājās Floridā. "Vairāk nekā pusgadu pavadīju Helsinkos un atkal iemīlējos Somijā – sajutos šeit kā studiju gados," viņa saka. Dzīvojot ārzemēs, operzvaigzne kļuvusi pat vairāk patriotiski noskaņota nekā agrāk. Karita Matila ir aizrautīga tvitera lietotāja, kura aktīvi seko līdzi visiem notikumiem. Šajā sociālajā tīklā viņa ik dienu komunicē ar faniem un domubiedriem. "Esmu pārsteigta, cik daudz Somijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieku un citu pārstāvju seko man tviterī. Es arī viņiem sekoju. Tas ir liels gods! Tagad, kad notiek karš Ukrainā, es vēl uzmanīgāk ieklausos virsnieku teiktajā, lai apmierinātu savu vajadzību pēc ticamas informācijas," uzsver dziedātāja Helsinku operteātra mājaslapā publicētajā intervijā.

Karitas Matilas karjera ilgst jau gandrīz četrdesmit gadu. Pirmo reizi Somijas Nacionālās operas izrādē viņa piedalījās 1983. gada februārī, kad atveidoja grāfieni Mocarta Figaro kāzās. Vēlāk viņa šeit dziedājusi Verdi operā Simons Bokanegra, Šūmaņa oratorijā Paradīze un Peri, Bēthovena Fidelio, Janāčeka Katjā Kabanovā, Pučīni Toskā, Janāčeka Makropula līdzeklī un Jenūfā, kā arī 2020. gada rudenī tapušajā projektā Covid fan tutte (Mocarta Così fan tutte adaptācija pandēmijas realitātei).

Karita Matila ir uzstājusies visos prestižākajos operteātros un koncertzālēs, viņas repertuārā ir ne tikai opera, bet arī kamermūzika un laikmetīgā mūzika. Viņas balsij ir veltīti vairāki izcilās somu komponistes Kaijas Sāriaho darbi. Karita Matila ir guvusi atzinību Riharda Vāgnera un Riharda Štrausa operlomās. Viņas radītie tēli Leoša Janāčeka operās tiek uzskatīti par kanoniskiem. Karitas Matilas vokālo meistarību vienmēr ir papildinājusi viņas aktieriskā intuīcija, teātra izjūta un azarts – viņa nekur nejūtas tik ērti kā uz skatuves. Publika nespēj pretoties mākslinieces personības spēkam un magnētismam, emocionālajai atklātībai un patiesumam. Viņai nenoliedzami piemīt dīvas stāja, attieksme un elegance.

Iestudējuma Total Karita tiešraide Helsinku operteātra mājaslapā 18. maijā sāksies plkst. 18.40 pēc Latvijas laika, platformā OperaVision – plkst. 19. OperaVision arhīvā ieraksts būs skatāms līdz 18. novembrim. Koncerts tiks demonstrēts bez maksas.

Programma Total Karita Helsinkos būs dzirdama arī 21., 24., 27., 30. maijā un 2. jūnijā. Biļetes maksā 45–129 eiro.

2020. gada rudenī KDi publicēto interviju ar Karitu Matilu lasiet šeit.

Informācija: oopperabaletti.fi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja