Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Solistu zvaigznājs un pirmatskaņojumi. Kremerata Baltica festivāls šonedēļ Dzintaru koncertzālē

21. Kremerata Baltica festivāla trijos koncertos Dzintaru koncertzālē no 13. līdz 15. septembrim uzmanības centrā kopā ar orķestri ir tā ilggadējie domubiedri, komponisti un solisti

Festivālu 13. septembrī kopā ar Kremerata Baltica atklās Gidons Krēmers, čellists Kristers Šīmanis, vibrafonists Andrejs Puškarevs, pianists Olli Mustonens un diriģents un komponists Jirži Tirtiks. Programmā romantisma un XX gs. mūzika, tajā skaitā pirmatskaņojums – Jirži Tirtika Koncerts vibrafonam un stīgu orķestrim Grotte (Ala), kurā autors apcerējis alas un klinšu dažādos aspektus no dabas atainojuma līdz mistiskai šamaņu dejai.

XX gs. mūziku pārstāv Alfrēda Šnitkes Concerto grosso Nr. 6 vijolei, klavierēm un stīgām un poļu komponistes Gražinas Bacevičas Koncerts stīgu orķestrim, par kuru laikabiedri rakstīja: "Uzrakstīts ar vērienu un enerģiju, tas ir gluži kā mūsdienīgs Brandenburgas koncerts. Beidzot esam saņēmuši veselīgu un garšīgu mūziku, kas uzrakstīta ar patiesi vīrišķīgu radošo spēku." Vācu romantiķa Makša Bruha Kol Nidrei čellam un orķestrim pamatā ir smeldzīga ebreju melodija.

Kamermūzikas programmā Gidons Krēmers un draugi 14. septembrī plkst. 19.00 uzstāsies Kremerata Lettonica mūziķi un pianisti Andrejs Osokins, Reinis Zariņš un Olli Mustonens. Skanēs Franča Šūberta populārais klavieru kvintets Forele, Tālivalža Ķeniņa Concertino Barocco Hommage a J. S. Bach divām vijolēm, Alfrēda Šnitkes rotaļīgais sveiciens Gratulationsrondo vijolei un klavierēm un izcilā kinomūzikas meistara Ennio Morikones Smieklīga cilvēka sapnis vijolei un altam. Vēl arī Gražinas Bacevičas efektīgi sonoristiskais Divertisments stīgu orķestrim, Gustava Mālera jaunības dienu kamermūzikas dārgakmens – pirmā daļa no nepabeigtā Klavieru kvarteta laminorā – un pēc šī darba skerco daļas skicēm rakstītais Alfrēda Šnitkes Kvartets laminorā. Šnitke ne tikai citē Māleru, bet to arī dekonstruktīvi pārstrādā.

Festivāla noslēgumā 15. septembrī plkst. 16.00 solisti būs Gidons Krēmers, vijolnieces Madara Pētersone, Alīna Vižine, Sabīne Sergejeva, altiste Veronika Džiadeka, čelliste Magdalēna Ceple, vibrafonists Andrejs Puškarevs, elektrisko ģitāru spēlēs Kristaps Pētersons. Pie diriģenta pults – Olli Mustonens. Gaidāms Oskara Herliņa jaundarba Mūzika stīgu orķestrim, vibrafonam un elektriskajai ģitārai pirmatskaņojums, Olli Mustonena mūsdienīgi barokālais Trīskāršais koncerts trim vijolēm un stīgu orķestrim, Franča Šūberta mocartiski elegantā Trešā sonatīne vijolei un viens no pēdējiem Alfrēda Šnitkes opusiem Koncerts trim, kurā ievīta Gidona Krēmera vārda muzikālā monogramma GDEs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izskanēs koncerts Latviešu kamermūzikas jaunumi

Latvijas Komponistu savienība aicina uz koncertu Latviešu kamermūzikas jaunumi, kas notiks 28. septembrī plkst. 17.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja