Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sirds pukst Vāgnera mūzikas ritmā. Vīnē tapis Tristana un Izoldes jauniestudējums

Šogad Lieldienās Vīnes Valsts opera iepriecināja skatītājus ar Riharda Vāgnera Tristana un Izoldes pirmizrādi, ko iestudējis teātra muzikālais vadītājs šveiciešu maestro Filips Žordāns un katalāņu režisors Kaliksto Bjeito

Klātienē izrādi Vīnē varēs apmeklēt līdz 1. maijam, savukārt 27. aprīlī tā tiks demonstrēta tiešraidē teātra mājaslapā. Kaliksto Bjeito, kuru uzskata par vienu no izaicinošākajiem režijas meistariem, piedāvā grandiozu, mūsdienīgu stāsta interpretāciju. 14. aprīlī notikušajā pirmizrādē daži skatītāji, pat nesagaidījuši finālu, katra cēliena beigās skaļi un agresīvi izrādīja savu neapmierinātību ar to, ko redz uz skatuves. Taču citi uzņēma šo vērienīgo un emocionālo izrādi ar ovācijām un sajūsmu.

Par jauniestudējuma līdzautoriem droši var dēvēt solistu ansambļa dalībniekus, kuri katrs ar savu personību ne tikai ideāli iekļaujas Kaliksto Bjeito režijā, bet arī veido šā notikuma vienreizējo psiholoģisko dramatismu. Titullomas atveido austriešu dziedātāji tenors Andreass Šāgers un soprāns Martina Serafina. Brangēnu dzied krievu mecosoprāns Jekaterina Gubanova, Kurvenālu – skotu baritons Īans Patersons, karali Marku – vācu bass Renē Pape. Viņi uz skatuves nevis spēlē, bet dzīvo – un viņu sirdis pukst Vāgnera mūzikas ritmā. Režisoram Kaliksto Bjeito ir īpašs talants atbrīvot dziedātājus un strādāt ar viņu paustajām sajūtām, viņu īsto dabu. Tāpēc izrāde ir nevis "skandaloza" un "provokatīva", bet absolūti organiska, dzīva un brīva.

Solistus atbalsta izcilais Vīnes Valsts operas orķestris un diriģents Filips Žordāns, kurš daudz diriģējis Vāgneru ne tikai Eiropas un ASV teātros, bet arī Baireitas festivālā. Kopā viņi rada neaizmirstamu, satraucošu pieredzi. Arī šajā Kaliksto Bjeito izrādē ir gan asinis, gan kailums, gan sirreālisms, bet visam ir pamatojums – režisors pasniedz sižetu negaidītā gaismā, šajā versijā Tristans un Izolde nav tādi personāži, kādus esam pieraduši redzēt citos iestudējumos. Viņi sen viens otru pazīst, viņiem ir kopīgi noslēpumi, izrādes gaitā Tristans un Izolde pietuvinās un attālinās viens no otra, pievelk un atgrūž viens otru. Otro cēlienu, kurā skan viens no garākajiem mīlas duetiem operas vēsturē, Tristans un Izolde pavada katrs savā istabā būrī un nepieskaras viens otram, taču tas netraucē maksimāli sakāpināt emocijas.

"Vāgners rada valdzinošu skaņu pasauli, kas ir uzlādēta ar visu, ko jūt Tristans un Izolde," saka diriģents Filips Žordāns. "Man nav bijis tāds vakars, kad diriģēju Vāgnera mūziku un tā mani neaizkustina. Tristans ļauj piedzīvot īpaši daudz burvīgu mirkļu. Ir jācenšas saglabāt vēsu prātu un jābūt kā kapteinim jūrā – jābūt skaidram skatienam, citādi kuģis neizbēgami uzskries uz sēkļa vai iestrēgs klinšainā rifā," viņš piebilst.

Opera Tristans un Izolde Vīnes Valsts operā skanēs 22., 27. aprīlī un 1. maijā. Izrādes tiešraide teātra mājaslapā 27. aprīlī sāksies plkst. 18 pēc Latvijas laika.

Informācija: www.wiener-staatsoper.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja