Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākusies biļešu tirdzniecība uz Baireitas festivāla orķestra un Andra Nelsona koncertiem Rīgā

Šodien, 1. martā, uzsākas publiskā biļešu tirdzniecība uz mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” koncertiem ar Baireitas festivāla orķestri latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā, informēja festivāla organizatori.

Plānots, ka pirmo reizi Rīgā šī gada 3. un 4. septembrī Latvijas Nacionālajā operā Nelsona vadībā tiks atskaņotas divas Vāgnera mūzikas programmas, tostarp operas Valkīra 1. cēliens ar soprāna Kristīnes Gerkes, tenora Klausa Floriana Fogta un basa Gintera Groisbeka. Vairāk par programmu un biļetēm www.riga-jurmala.com.

"Ļoti gaidu šo atgriešanos Rīgā ar koncertu festivālā Rīga Jūrmala! muzicēt šajā pilsētā kopā ar lielisko Baireitas festivāla orķestri man nozīmē ļoti daudz. Ne tikai tāpēc, ka šī ir mana dzimtā pilsēta un Vāgnera mūzika man ir ļoti tuva, bet arī Vāgnera un Rīgas īpašo attiecību dēļ. Jūtos ļoti pagodināts un saviļņots šo vēsturisko saistību svinēt kopā ar tāda orķestra mūziķiem, kurus visus vieno neatkārtojama Vāgnera mūzikas mīlestība, kaisme un izpratne. Mēs priecāsimies savā Vāgnera mūzikas mīlestībā dalīties ar klausītājiem," stāsta diriģents Andris Nelsons.

Andris Nelsons ir Bostonas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs un Leipcigas Gewandhaus orķestra galvenais diriģents. Abi šie amati, kā arī viņa centieni tuvināt šīs abas institūcijas apliecina – Grammy balvas ieguvējs Andris Nelsons šodien ir viens no starptautiskās koncertdzīves slavenākajiem un inovatīvākajiem diriģentiem. Darbu Bostonā Nelsons sāka 2014/15. gada sezonā, bet Leipcigā – 2018. gada februārī. Ar abiem orķestriem viņš ir devies augstu novērtētās starptautiskās koncerttūrēs. 2019. gadā tika īstenota novatoriska Andra Nelsona iniciatīva – pēc Gewandhaus orķestra vieskoncertiem Bostonā Bostonas simfoniskā orķestra abonementa ietvaros, kā abu orķestru tuvināšanās apliecinājums Bostonas koncertzālē izskanēja trīs koncerti, kuros vienā orķestrī apvienojās abu orķestru mūziķi.

2020/21. gada sezonā Andri Nelsonu gaida atgriešanās pie Berlīnes filharmoniskā orķestra un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra diriģenta pults. Viņam ir izveidojusies cieša sadarbība arī ar Amsterdamas Concertgebouw orķestri un Vīnes filharmonisko orķestri, kura slaveno Jaungada dienas koncertu viņš diriģēja 2020. gadā – šo pārraidi redzēja miljoni skatītāju visā pasaulē. Bez tam, svinot Bēthovena 250. dzimšanas dienu, Vīnes filharmoniskais orķestri un Andris Nelsons ar Bēthovena simfoniju ciklu devās koncerttūrē, spēlēdami to Parīzes filharmonijā, Minhenes Gasteig un Hamburgas Elbas filharmonijā. Andris Nelsons ir bieži diriģējis Karaliskajā Koventgārdena operā un Baireitas festivālā.

Pirmo reizi Baireitas festivāla orķestris pēc Riharda Vāgnera pamudinājuma tika izveidots 1876. gadā. 1882. gadā Parsifāla pirmuzvedumā otrajā Baireitas festivālā Bavārijas karalis Ludvigs II festivāla rīcībā nodeva Minhenes galma teātra orķestri un kori. Minhenes galma orķestris festivālā muzicēja arī 1883. un 1884. gadā.

Kopš 1886. gada tajā ik gadu ir bijis savs festivāla orķestris, kurā spēlē labākie citu orķestru mūziķi. Tā tas ir arī šodien – apmēram 200 mūziķu no izcilākajiem Vācijas un ārvalstu orķestriem katru gadu sastopas Baireitas festivālā. Kaut arī ik gadu orķestra sastāvs tiek veidots no jauna, neskaitāmi mūziķi festivālā ir spēlējuši daudzus gadus un uzskata to par savām otrajām radošajām mājām.

Otrs mūzikas festivāla Rīga Jūrmala noslēdzošās nedēļas nogales (3.- 5. septembris, 2021) kulminācijas brīdis būs izcilās portugāļu pianistes Marijas Žoao Pirešas solo koncerts ar Šūberta, Debisī un Bēthovena mūziku. Vispārēji atzīta kā viena no mūsu laika dižākajām mūziķēm, Pireša ne tikai koncertē, bet arī īsteno pedagoģiskas iniciatīvas dzimtajā Portugālē un arī Beļģijā.

Tāpat festivālā Rīga Jūrmala dienas koncertos piedalīsies pianists Mao Fudzita un beļģu vijolnieks Marks Buškovs. 2019. gadā abi mūziķi – katrs savā specialitātē – ieguva 2. vietu un sudraba medaļu prestižajā un  starptautiskajā Čaikovska konkursā.

Ņemot vērā Čigākas simfoniskā orķestra koncerttūres atcelšanu, festivāla Rīga Jūrmala biļešu īpašnieki kā pirmie tika aicināti apmainīt savas biļetes pret Baireitas festivāla orķestra koncertiem vai saņemt naudas atmaksu.

No šodienas, 1. marta, tiek uzsākta publiskā biļešu tirdzniecība. Biļetes iespējams iegādāties festivāla Rīga Jūrmala mājaslapā www.riga-jurmala.com. Studentiem un pensionāriem tiek nodrošināta iespēja iegādāties biļetes ar 20% atlaidi, pasākuma norises dienā pie ieejas uzrādot derīgu apliecību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja