Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Nākamgad Rīgā uzstāsies Bostonas simfoniskais orķestris Andra Nelsona vadībā

Nākamgad norisināsies Bostonas simfoniskā orķestra un tā mākslinieciskā vadītāja Andra Nelsona Eiropas turneja, kas ietver vienpadsmit koncertus četrās pilsētās no 8. līdz 24. maijam. Šī turneja, kas veltīta izcilā komponista Dmitrija Šostakoviča mūzikai, ir īpaša ar to, ka pirmo reizi Bostonas simfoniskais orķestris uzstāsies Rīgā – Nelsona dzimtajā pilsētā, informēja Andreja Žagara Kultūras attīstības fonds.

Koncertu programmā tiks izpildīti Šostakoviča darbi, godinot komponista nāves 50. gadadienu. Turneja sāksies ar koncertiem Vīnes Musikverein zālē 8. un 9. maijā, turpināsies Prāgā, kur Bostonas simfoniskais orķestris pēdējo reizi uzstājās 1993. gadā, un beigsies Leipcigā ar astoņu dienu rezidenci Šostakoviča festivālā.

"Ziņa, ka pasaules slavu un atzinību guvušais rīdzinieks Andris Nelsons atgriezīsies savā dzimtajā pilsētā Rīgā ar Bostonas simfonisko orķestri, ir grandioza – tas būs liels notikums un Rīgai ir gods līdzdarboties, lai tas īstenotos. Rīga ir lepna būt viena no pilsētām, kurās Eiropas turnejas ietvaros uzstāsies izcilie mākslinieki, un šāda mēroga kultūras notikums būs iespēja Rīgas kā kultūrtūrisma galamērķa popularizēšanai ārvalstīs. Vienlaikus darīsim visu, lai Bostonas Simfoniskā orķestra un Andra Nelsona uzstāšanās Rīgā būtu svētki pilsētā un to pēc iespējas plaša auditorija varētu piedzīvot pilsētas ārtelpā," uzsver Rīgas mērs Vilnis Ķirsis.

Bostonas simfoniskā orķestra pirmā uzstāšanās Rīgā būs nozīmīga ar to, ka Nelsons, kurš savas diriģenta gaitas uzsāka Latvijas Nacionālajā operā, atgriezīsies savā dzimtenē kopā ar orķestri, lai atklātu Rīgas iedzīvotājiem un viesiem Šostakoviča mūzikas dziļumu un emocijas. Koncertā piedalīsies izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride, kura izpildīs Šostakoviča dramatisko Vijoles koncertu Nr. 1. Skride, ilggadēja Nelsona sadarbības partnere, jau 2013. gadā debitēja kā soliste ar Bostonas simfonisko orķestri, atskaņojot šo pašu skaņdarbu.

Andris Nelsons, Bostonas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, komentē: "Bostonas simfoniskā orķestra mūziķi un es esam sajūsmā par atgriešanos Eiropā, lai dalītos mūsu kaislībā pret Dmitrija Šostakoviča mūziku. Šī turneja būs īpaša ar mūsu pirmo uzstāšanos manā dzimtajā Rīgā. Es ļoti priecājos par šo iespēju atklāt BSO brīnišķīgās prasmes Latvijas klausītājiem un parādīt mūsu orķestrim Latvijas kultūru, vēsturi un viesmīlību."

BSO prezidents un izpilddirektors Čads Smits piebilst: "Andra Nelsona un BSO desmit gadus ilgā Šostakoviča mūzikas izpēte ir apliecinājusi, cik aktuāli un izteiksmīgi šī mūzika runā mūsu laikos. Mēs esam lepni būt par šīs svarīgā repertuāra kultūras vēstniekiem tādās skaistās mūzikas galvaspilsētās kā Vīne, Prāga un Rīga. Mēs arī ar nepacietību gaidām iespēju atkal sadarboties ar Gewandhaus orķestri Šostakoviča festivālā Leipcigā, lai apstiprinātu šīs mūzikas mūžīgās humānisma un cerības vērtības."

Biļešu tirdzniecība uz tiks uzsākta šī gada rudenī. Koncerti Rīgā norisināsies 2025. gada maijā un koncertos būs divas atšķirīgas programmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Atjaunots Vilhelma Purvīša dzimto māju ābeļdārzs

Latvijas ainavu gleznošanas lielmeistara Vilhelma Purvīša dzimtās mājas Vecjauži, kur mājvietu radis šobrīd Latvijā vienīgais māksliniekam veltītais muzejs, aicina apmeklēt tā brīvdabas ekspo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja